Doi astronauți americani sunt blocați în spațiu din cauza problemelor cu Starliner-ul Boeing: „S-ar putea întoarce cu Space X sau Soyuz, dar asta ar fi o mare palmă, un dezastru”

29 Iun 2024
Doi astronauți americani sunt blocați în spațiu din cauza problemelor cu Starliner-ul Boeing: „S-ar putea întoarce cu Space X sau Soyuz, dar asta ar fi o mare palmă, un dezastru”

Prima misiune cu echipaj a lui Starliner la Stația Spațială Internațională, care inițial era programată să dureze aproximativ opt zile, a fost extinsă la o dată încă nedeterminată. Cei doi astronauți  nu sunt „blocați ” acolo , a susținut vineri NASA , chiar dacă data de întoarcere a capsulei continuă să fie amânată și acum depinde de noi teste, scrie La Libre

Pe 26 iunie, astronauții NASA Suni Williams și Butch Wilmore ar fi trebuit să părăsească stația spațială internațională la bordul noii capsule Boeing pentru a se întoarce pe Pământ. În realitate, ar fi trebuit să se întoarcă deja în jurul datei de 13 iunie, după acest prim zbor de probă. Dar cei doi astronauți vor rămâne pe ISS până la o dată nedeterminată. Cauza: incertitudini cu privire la funcționarea acestei capsule Starliner. Un alt eșec pentru Boeing în dezvoltarea acestui proiect care a cunoscut deja ani de întârzieri și depășiri semnificative de buget. În ultimele săptămâni, decolarea fusese și ea amânată de mai multe ori, în timp ce andocarea cu ISS pe 6 iunie a fost haotică.

În centrul dificultăților? Scurgeri de heliu, un gaz inert (neexploziv) care este folosit aici pentru a furniza suficientă presiune pentru a aduce combustibil în supapele de propulsie ale Starliner. Aceste propulsoare sunt folosite pentru a manevra atunci când se apropie de stație sau pentru a frâna la întoarcerea pe Pământ. „Preocuparea este că inginerii nu știu ce cauzează problema și, prin urmare, nu știu dacă aceasta s-ar putea înrăutăți până când Starliner-ul va reveni în zbor și va reutiliza aceste propulsoare. Alte propulsoare vor avea defecțiuni ? (cinci sunt deja problematice). Se vor înrăutăți scurgerile?”, se întreabă directorul executiv Grégor Rauw, specialist în explorare spațială la Universitatea din Liège. Prin urmare, ar fi prematur să ia o decizie cu privire la un zbor acum.”

O primă scurgere a fost de fapt observată înainte de decolare, dar zborul a fost menținut cu acordul NASA. „Boeing a acționat probabil sub presiune, pentru că diferitele amânări ale zborului le-au deteriorat imaginea, deja deteriorată de preocupările diviziei „aeronave civile”. "În plus, verificarea problemei la sol ar fi necesitat demontarea capsulei și supunerea acesteia la o serie întreagă de teste, precizează Grégor Rauw. Nu li s-a părut suficient de grav pentru a suporta un asemenea cost suplimentar. Care este cauza situației de aici? Au fost ei prea optimiști cu privire la aceste scurgeri sau este aceasta o problemă generală de management de proiect?"

Toată lumea este în siguranță

Deocamdată, nava este andocata în siguranță cu ISS și astronauților nu le lipsește nimic în interiorul stației. Potrivit NASA, timpul maxim de andocare pentru Starliner este de 45 de zile. Agenția spațială americană continuă să analizeze datele pentru a afla originea scurgerilor. În cel mai rău caz, astronauții s-ar putea întoarce cu Soyuz-ul rusesc sau cu un SpaceX. „Pentru Boeing, apelarea la SpaceX ar fi o palmă totală, un dezastru în ceea ce privește credibilitatea și marketingul. Ar echivala cu a spune: „Am jucat rolul de ucenic vrăjitor, am pierdut, iar acum trebuie să ne întoarcem spre un concurent". Nu văd cum ar putea să-și refacă imaginea după un astfel de afront, judecă profesorul Rauw. Cred că vor face tot posibilul ca returul să aibă loc cu Starliner. Știind că, până la urmă, este NASA care dă undă verde pentru întoarcerea pe Pământ și că prioritatea rămâne siguranța astronauților.

Atât în ​​scenariul optimist, cât și în cel mai pesimist, înțelegerea originii scurgerilor în timp ce nava rămâne conectată la ISS este esențială: „Chiar dacă nava și astronauții se întorc pe Pământ fără probleme cu Starliner, partea navei afectata de problemele tehnice este cea care va arde în atmosferă. Prin urmare, nu vom putea examina acest modul de serviciu la sol pentru a înțelege ce s-a întâmplat și dacă echipajul începe călătoria de întoarcere și nava întâmpină probleme mai serioase, întoarcerea la stația spațială va fi mult mai problematică, știind că deja trebuiau să dea dovadă de ingeniozitate pentru a se putea conecta la ISS prima dată, din cauza problemelor cu propulsoarele. Aducerea lor înapoi pe Pământ cu SpaceX ar fi atunci mult mai dificil de implementat.”.”

La rândul ei, agenția spațială americană a declarat însă că Wilmore și Williams nu sunt „blocați”, deoarece s-ar putea întoarce pe Pământ în orice moment dacă se consideră necesar, de exemplu în caz de urgență. Aceștia sunt ținuți pe orbită după întoarcerea lor planificată pentru a „da echipelor misiunii timp să revizuiască datele sistemului de propulsie”. „Lăsăm datele să ne ghideze luarea deciziilor cu privire la gestionarea scurgerilor mici din sistemul de heliu și a performanței propulsoarelor pe care le-am observat în timpul întâlnirii și andocării”, a spus un oficial al NASA, Steve Stitch.

Alte stiri din Externe

Ultima oră