Prefecți, raportori la Curtea de Conturi, rectori de academie și directori de administrație centrală... au început manevrele majore pentru a scurtcircuita o viitoare alternanță și a paraliza un eventual guvern Bardella. Intre Macron si Bardella războiul este (deja) declarat, scrie Journal du Dimanche.
O răsturnare majoră în administrații și prefecturi, cu numiri în funcții cheie care ar putea fi făcute în Consiliul de Miniștri: Parisul, de câteva zile, este plin de zvonuri. Dacă ipoteza este temută de partidul Rassemblement Național care o vede deja ca pe o încercare a lui Macron de paraliza acțiunea viitorului prim-ministru pentru a împiedica buna funcționare a statului, ea este de bun augur pentru tabara președintelui care prevede un razboi între Emmanuel Macron și alesul Rassemblement National (RN), Jordan Bardella .
Președintele are grijă să nu discute deschis această perspectivă. Mai mult, el se străduiește să creadă și să-i facă pe oameni să creadă că este posibilă o „ascensiune republicană ”. De altfel, el s-ar pregăti activ pentru asta și ar lucra pentru a-l depăși pe președintele RN înainte ca acesta din urmă să-și aduca bagajele la sediul guvernului, așa cum au confirmat mai multe surse de la „palat”. Aceeași poveste la ministerul de interne. Un înalt oficial asigură că au loc discuții, chiar dacă nimic nu s-a decis încă definitiv. El doar ne spune că „sunt pe masă mai multe scenarii” de la Patrice Faure, șeful de cabinet al lui Emmanuel Macron, marele arhitect al acestor mișcări pe care le are în vedere președintele. Dar doar rezultatele de duminică seara vor decide amploarea schimbărilor pe care le-ar putea face șeful statului.
Programul lui este constrâns de o călătorie în Statele Unite. Prin perspectiva că guvernul lui Gabriel Attal nu va rezista prăbușirii previzibile a trupelor sale în Adunarea Națională. Deși președintele ar avea un răgaz dacă RN și aliații săi nu obțin majoritatea absolută a mandatelor în Parlament pe 7 iulie.
Marile manevre au început deja prin înlocuirea mai multor rectori de la anumite universitati si a directorilor din serviciile de informatii interne.
Rezultatele de duminică vor decide schimbări
Alte numiri viitoare sunt și mai problematice, deoarece ar viza poziții cheie ale statului. Emmanuel Macron se pregătește astfel să-i înlocuiasca pe comandantii jandarmeriei si pe seful de la Direcția Generală a Poliției Naționale. Cazul celui din urmă este emblematic pentru neliniștea pe care ar putea-o provoca aceste numiri.
"Nemulțumit că acest nou venit nu a lucrat niciodată în poliție și că a experimentat o ascensiune fulgerătoare în aparatul de stat – „cunoaște poliția la fel de bine ca eu cunosc pivnițele Vaticanului”, se aventurează un înalt funcționar – el este în prezent un candidat supleant în alegeri legislative și face campanie pentru majoritatea prezidențială. Acesta este literalmente sabotaj. Ne îndreptăm direct către o paralizie a aparatului de stat”, se plânge un cadru de la Ministerul de Interne. Mai ales că, dacă aceste numiri ar trebui anunțate miercuri în Consiliul de Miniștri, ar trebui să-și preia funcțiile abia după Jocurile Olimpice, la începutul lunii septembrie. Dorința lui Emmanuel Macron este clară: să împiedice posibilitățile de acțiune ale lui Jordan Bardella.
Aceeași mișcare ar putea afecta prefecții. Dacă aceștia din urmă sunt numiți de președinte, ei rămân totuși reprezentanții statului și ai guvernului în departamente, și nu ai lui Emmanuel Macron. Un prefect care a auzit de aceste schimbari în prefectură nu poate crede această dorință de „macronizare a funcției” care este contrară neutralității slujitorilor statului. „Este chiar negația totală a ceea ce este serviciul statului”, asigură acest prefect în funcție. Emmanuel Macron vrea să-și păstreze puterea în ciuda înfrângerii.
În RN, unii vorbesc deja despre o „lovitură administrativă”
La partidul Rassemblement National, unii vorbesc deja despre o „lovitură de stat administrativă”, deși în anturajul Marinei Le Pen, unii consilieri sunt mai dispuși să mizeze pe loialitatea acestor slujitori ai Statului.