Macron condamnă atacul asupra unor picturi văzute ca ilustrând abuzul asupra copiilor

08 Mai 2023
Macron condamnă atacul asupra unor picturi văzute ca ilustrând abuzul asupra copiilor

Justiția nu a reușit să îndepărteze operele de artă controversate care fusesera stropite cu spray de un protestatar la Palais de Tokyo, scrie The Telegraph

Președintele francez Emmanuel Macron a condamnat luni vandalismul la o expoziție de la Paris a unui tablou controversat pe care criticii îl consideră ca ilustrând pedofilia.

Tabloul lui Miriam Cahn, o artistă elvețiană, intitulat „Fuck abstraction!”, a fost acoperit duminică cu vopsea spray violet la muzeul de artă contemporană Palais de Tokyo, în Paris, unde este expus de la jumătatea lunii februarie.

Tabloul prezintă o persoană de talie mică cu mâinile legate la spate, forțată să facă sex oral unui bărbat mai mare, fără față și puternic.

Cahn spune că este o reprezentare a violului ca armă de război și crimă împotriva umanității, dar mai multe grupuri pentru drepturile copiilor l-au denunțat drept pornografie infantilă și pedofilie.

Într-o declarație pe Twitter, Macron „a condamnat actul de vandalism comis ieri la Palais de Tokyo ”.

"A viza o operă de artă este un atac la adresa valorilor noastre. În Franța, arta este întotdeauna liberă și respectul pentru creația artistică este garantat", a adăugat el.

În această 8 mai, când sărbătorim victoria libertății, condamn actul de vandalism comis ieri", a scris președintele Republicii pe Twitter, înainte de a critica caracterul simbolic al acestui atac. 

A ataca o lucrare înseamnă a ne ataca valorile. În Franța, arta este întotdeauna liberă și respectul pentru creația culturală este garantat”, a continuat el.

Plângerile în justiție pentru îndepărtarea picturii au fost respinse de instanțele franceze.

Autorul atacului cu vopsea spray, descris ca fiind în vârstă, potrivit unei surse apropiate cazului, a fost „nemulțumit de portretul sexual al unui copil și al unui adult prezentat în pictură”, dar nu a fost afiliat unui grup activist.

Palais de Tokyo a spus că va păstra pictura expusă cu urme ale daunelor vizibile. Expoziția, care se încheie pe 14 mai, a atras până acum 80.000 de vizitatori.

Artistul a respins criticile la adresa operei, într-un comunicat lansat de muzeu în martie. „Nu sunt copii”, a insistat Cahn. „Această pictură tratează modul în care sexualitatea este folosită ca armă de război, ca o crimă împotriva umanității”, a adăugat ea, scrie Tvsvizzera

Alte stiri din Externe

Ultima oră