Livia Florentina Bunea și fetița sa au murit strangulate în casa lor. Criminalul în serie din Cipru provoacă demisia ministrului Justiției

02 Mai 2019 | scris de Marina Constantinoiu
Livia Florentina Bunea și fetița sa au murit strangulate în casa lor. Criminalul în serie din Cipru provoacă demisia ministrului Justiției Galerie foto (7)

Cazul presupusului criminal în serie din Cipru, primul din istoria acestei țări, nu doar că vizează și alte țări, cum ar fi România, care are trei victime din șapte recunoscute de presupusul asasin, ci și scena politică din insulă. Incompetența și minciunile sfruntate ale poliției cipriote și ale unui întreg sistem au dus chiar la proteste în fața palatului prezidențial și la demisia, joi, a ministrului Justiției.

Prima demisie

Joi dimineață, la ora 11, la palatul prezidențial a avut loc o întâlnire între președintele țării, ministrul Justiției, șeful poliției și alți oficiali implicați în complicatul dosar al presupusului criminal în serie, care șochează în continuare. Din cauza situației create de incompetența crasă a organelor de cercetare, ministrul Justiției Ionas Nicolaou și-a prezentat demisia președintelui țării, Nicos Anastasiades.

Nicolaou și șeful poliției, Zacharias Chrysostomou, s-au confruntat cu un val de solicitări de demisie, din cauza eșecului lamentabil al poliției de a face față acestui caz.

Vorbind în fața presei, joi dimineață, Nicolaou a declarat că a demisionat ”din responsabilitate politică”, chiar dacă nu a avut nicio implicare sau responsabilitate în legătură cu felul în care poliția a investigat cazurile de persoane date dispărute. Demisia i-a fost acceptată.

Investigațiile se află în a 19-a zi.

Poliţia a anunţat că a fost obstrucţionată, în demersurile sale, de către dispoziţii legale, care limitează posibilitatea de a verifica date telefonice fără ordinul unui tribunal, emis doar în cazul unor delicte pasibile de o pedeapsă de peste cinci ani de închisoare.

Vineri va avea loc o nouă întrevedere între șeful poliției și președinte, care este ținut la curent cu mersul anchetei. În Cipru au sosit și specialiști de la Scotland Yard, pentru a ajuta la punerea cap la cap a elementelor acestui puzzle interminabil.

Detalii cruciale din dosar

Duminică seara, postul de televiziune ANT1 a dat publicității mai multe informații cruciale din dosar, majoritatea referitoare la cele două românce, Livia Florentina Bunea (36 de ani) și Elena Natalia, fiica sa de 8 ani care suferea de autism, care se pare că au fost primele victime ale presupusului asasin. Faptele s-au petrecut în septembrie 2016.

Deși mai multe persoane, inclusiv de la școala la care fetița învăța au semnalat poliției dispariția celor două, poliția cipriotă nu doar că nu a întreprins nimic pentru a le căuta, ci a MINȚIT în mod deliberat, pentru a nu se încărca cu un caz în plus de cercetat. Fiind vorba despre două străine, poliției i-a fost foarte la-ndemână să mintă că au plecat din țară și și-au luat cu ele bunurile personale. 

 

Acesta a fost răspunsul oferit la momentul respectiv, dar persoane din anturajul celor două au insistat să aducă în atenția publicului cazul de dispariție, ajungând la presă.

În octombrie 2016 jurnaliști de la postul de televiziune SIGMA au pătruns în locuința celor două și au descoperit că femeia și fetița nu luaseră din casă nimic, toate bunurile lor se aflau acolo, dar răvășite.

Nimeni însă, nici jurnaliștii, nu și-a pus problema că situația de la fața locului nu era rezultatul neglijenței femeii, ci al unei intervenții din partea unei persoane care a căutat ceva cu disperare.

Adevărul a ieșit la lumină cu picătura, sâmbătă și duminică, după ce suspectul, Nikos Metaxas, zis ”Orestis”, a mărturisit anchetatorilor că a ucis-o pe fetița româncei pentru a nu lăsa în urmă martori care să-l poată identifica în caz că ar fi fost descoperit cadavrul mamei. Un element crucial a ieșit la iveală: bărbatul a mărturisit că fusese în casa celor două.

Ce a mărturisit presupusul criminal

Duminică, el a mărturisit că le-a ucis pe cele două chiar în locuința lor și că el a întors casa cu susul în jos, în căutarea unor valize în care să ascundă cadavrele, pentru a le putea transporta la lacul artificial cu apă toxică, acidă, de lângă mina dezafectată de la Mitsero.

Pe măsură ce orele trec, detalii despre aceste crime oribile ies la iveală. S-a aflat, astfel, că Metaxas le-a ucis prin strangulare pe Livia Florentina Bunea și pe Elena Natalia, folosind o tehnică specială, de atacare pe la spate și sufocare cu partea internă a încheieturii cotului, neimplicând nici palmele, nici degetele în această acțiune. 

Legiștii au stabilit drept cauză a morții celor două ”strangularea”. 

Pentru o a treia victimă, Mary Rose Tiburcio (38 de ani), din Filipine, mama unei fetițe al cărei tată este din România, Sierra Seucaliuc (6 ani), și ea aflată pe lista victimelor, a fost stabilită aceeași cauză de deces.

Pentru celelalte două victime identificate până acum, Arian Palanas (28 de ani), din Filipine, și Asmita Kahda Anu (30 de ani) din Nepal, nu a fost stabilită cauza morții.

 

Livia în valiză?

Una dintre valizele la care a făcut referire suspectul a fost scoasă de pe fundul lacului, în ea aflându-se un cadavru al unei femei. Potrivit jurnaliștilor de la real.gr, cadavrul ar fi al Liviei Florentina Bunea. Confirmarea clară a identității va veni după efectuarea testelor ADN. Dacă și cadavrul fiicei sale va fi găsit pe fundul lacului cu pricina, atunci va putea fi comparat materialul genetic al celor două, în caz contrar fiind nevoie ca acesta să fie comparat cu material genetic provenit de la rudele femeii din România. 

Livia Florentina Bunea s-a născut la Buzău, dar trăia de mai mulți ani în Cipru.

Unde este Sierra?

Deocamdată nu există niciun indiciu referitor la Sierra Graze Seucaliuc, fetița unui român și a filipinezei Mary Rose Tiburcio. Cadavrul lui Mary Rose a fost primul identificat la 14 aprilie, la mina Mitsero, unde a fost găsit. Tatăl fetiței, fostul partener al lui Mary Rose, Adrian Seucaliuc, a fost, de altfel, într-o primă fază, cel arestat și acuzat de crimă. 

După numeroase interogatorii acesta a fost eliberat și a apărut de mai multe ori la televiziune, pentru a face apel la autorități în vederea găsirii fetiței în vârstă de 6 ani.

Presupusul asasin a declarat că a ucis-o pe Sierra, pentru a nu fi martoră la momentul în care îi transporta cadavrul mamei spre mină. Cadavrul ei ar fi fost și el aruncat în lac, dar deocamdată nu există indicii în legătură cu prezența acestuia.

Ce spun experții de la Scotland Yard

Specialiștii de la Scotland Yard sosiți în Cipru pentru a ajuta ancheta au vizitat un număr de locuri care aveau legătură cu activitățile ofițerului de 35 de ani suspectat a fi asasin în serie. Ei au citit toate declarate de acesta până acum, au verificat toate probele colectate în acest dosar.

Ei le dau indicații ciprioților în privința modului în care ar trebui să continue interogatoriile, pentru a putea fi descoperite indicii, contradicții, omisiuni.

Va fi realizat un profil al personalității suspectului, pentru a i se putea explica activitatea criminală, cu accent pe răspunsurile pe care le dă la întrebări, mai ales la cele referitoare la alte posibile crime. Anchetatorii vor să afle dacă primele sale victime au fost cele două românce ucise în 2016.

Există suspiciuni rezonabile că el nu a spus probabil tot adevărul despre crimele comise și nici despre cele șapte crime mărturisite, dând în același timp impresia că le spune adevărul anchetatorilor, mai scrie real.gr.

Minciună

O prietenă de-ale Liviei a intervenit la postul de televiziune CyBC că autoritățile i-au dat asigurări că Livia și fetița ei au trecut în Ciprul de Nord, atunci când ea a raportat dispariția lor, în 2016.

Femeia a mai spus că multe dintre persoanele care au cunoscut-o pe Livia au ajutat-o, pentru problemele de sănătate ale fetiței sale.

”Am declarat poliției că acest copil are probleme serioase de sănătate și că Livia nu avea niciun motiv să-și facă brusc bagajul și să părăasescă țara”, a declarat prietena.

CU TOATE ASTEA, poliția a asigurat-o că autoritățile știu ce fac și să au informații că Livia a trecut în Ciprul de Nord.

Femeia mai declară că poliția nici măcar nu a interogat-o, pentru a afla eventuale alte detalii legate de reclamația depusă.

Tot ea a mai spus că mama Liviei avea o relație bună cu fiica ei și că a sunat în Cipru de nenumărate ori pentru a încerca să afle informații. ”Cred că dacă Livia ar fi vrut să plece din țară, mama ei ar fi știut”, le-ar fi zis femeia polițiștilor.

”Mă simt vinovată că am crezut ce mi s-a spus și că nu am făcut mai mult referitor la acest caz, pentru că, in sinea mea, am știut că nu ar fi plecat fără să ne spună. Cred că nu am fost luați în seamă de autorități”, a mai spus prietena Liviei.

 

UPDATE VINERI

Agenția națională de presă cipriotă CNA anunță că ambasadele statelor vizate de dosarul crimelor în serie din Cipru, printre care și cea a României, sunt în permanent contact cu autoritățile cipriote.

Ambasada României din Cipru este în legătură cu poliția cipriotă, pentru a primi informații legate de mersul anchetei pe marginea cazurilor de omucidere vizând o mamă și fetița ei, originare din România, scrie philenews.com.

UPDATE VINERI

Vineri dimineață, șeful poliției cipriote, Zacharias Chrysostomou, s-a prezentat la Palatul Prezidențial, pentru o întrevedere cu șeful statului, Nicos Anastasiades.

Șeful poliției i-a prezentat președintelui evoluțiile din cadrul anchetei, și nu și-a depus demisia, așa cum se aștepta opinia publică. Un val de nemulțumire referitoare la modul în care poliția a gestionat dosarul dispariției celor șapte victime ale lui Nikos Metaxas a fost stârnit de câteva zile, publicul făcând presiuni pentru a obține demisia lui Chrysostomou.

După întrevedere însă președintele i-a trimis o scrisoare șefului poliției prin care îl informa că este demis, scrie kathimerini.com.cy.


 

 

 

Alte stiri din Externe

Ultima oră