La Paris, menținerea ușii deschise a unui magazin cu aer condiționat va costa o amendă de 150 de euro

22 Iul 2022
La Paris, menținerea ușii deschise a unui magazin cu aer condiționat va costa o amendă de 150 de euro

Prea multe companii își lasă ușile deschise în timp ce aerul condiționat funcționează în interior. Orașul Paris intenționează să pună capăt acestei practici și tocmai a emis un ordin vineri, scrie Le Parisien

Este o „utilizare aberantă” pe care orașul Paris intenționează să o elimine de pe teritoriul său. Menținerea ușii deschise – sau a fereastrei – magazinului lor cu aer condiționat atrage acum o amendă pentru comercianți de 150 de euro. Vineri a fost semnat un decret municipal în acest sens. Cu toate acestea, nu se aplică restaurantelor și barurilor „care au o terasă în aer liber autorizată în mod regulat”. Măsura va intra în vigoare de luni.

Dan Lert, adjunctul primarului responsabil cu tranziția ecologică, se spune că este „scandalizat” de această practică, „în plină criză energetică”. Alesul denunță „iresponsabilitatea” managerilor, în special a celor marilor firme, urmărind astfel doar „atragerea clienților”.

„Pe de o parte, pentru că este o risipă fenomenală de energie. Pe de altă parte, pentru că este o aberație de mediu."  Decretul municipal, „motivat de urgența climatică”, compensează imobilitatea Statului, susține el. „Ne asumăm responsabilitățile."

O simplă plimbare pe străzile Parisului dezvăluie acest lucru. La începutul rue du Commerce, în arondismentul 15, ușile unui semn cu aer condiționat al unui lanț de îmbrăcăminte sunt larg deschise. Fără acest lucru clienții ar fi mult mai puțini, spune managerul. „Ar fi mai bine pentru ecologie…” Iar economiile făcute prin închiderea ușii magazinului său nu ar compensa pierderea clienților din ochii lui. „Atunci, din punct de vedere logistic, nu este sustenabil. Numai pentru femeile cu cărucioare”, încearcă el să justifice.

Singura soluție posibilă: uși automate. „Dar ar costa mai puțin? După aceea, ar fi mai bine pentru ecologie…”, este de acord cu toate acestea.

Rue de Lourmel, La Petite Chocolatière alternează între închiderea și deschiderea ușii. Daca magazinul incearca sa-l tina cat mai mult inchis cand aerul conditionat functioneaza, vanzatorul recunoaste cateva mici neconcordante. „De obicei închidem. E scump, aer condiționat. După aceea, sigur că cu ușa închisă avem mai puțini clienți. »

În același cartier, la Comptoir des Cotonniers, politica este însă clară: aer condiționat pornit, uși închise. „Dacă lăsăm ușile deschise, este inutil! Sunt închise pentru bunăstarea clienților și angajaților noștri. „Cele două vânzătoare prezente nu se îndoiesc, închiderea ușilor nu schimbă cifra de afaceri. Mai bine, potrivit acestora, semnul lipit de intrare „Prospețimea te așteaptă înăuntru! încurajează intrarea.

Polițiștii municipali din Paris vor asigura respectarea acestui decret, întocmind procesele-verbale, însă lăsând instanței de poliție sarcina de a stabili cuantumul acestora. Deja copleșiți, și criticați de unii pentru că nu reușesc să-i facă pe proprietarii de baruri și restaurante să asculte rațiuni care contravin regulilor teraselor de vară, chiar vor reuși? Orașul se asigură că agenții săi vor fi bine mobilizați în această direcție. Cu, pentru început, puțină pedagogie, totuși.

Parisul se pregăteste pentru tranziția sa energetică

Acest decret care vizează interzicerea întreprinderilor cu aer condiționat să-și lase porțile deschise este o măsură care anunță un „plan de sobrietate energetică” mai larg. Municipiul Paris dorește să o prezinte „din septembrie”, dezvăluie Dan Lert, adjunct responsabil cu tranziția ecologică.

„Parisul ia deja măsuri și ne vom accelera în continuare acțiunile în ceea ce privește sobrietatea energetică. „De exemplu, explică alesul, „despre iluminatul public, despre consumul clădirilor, despre renovarea energetică a locuințelor”. Becurile stradale vor fi de exemplu înlocuite treptat cu LED-uri. Pe partea de locuințe, Primăria dorește să „tripleze numărul renovărilor energetice din sectorul privat” până în 2026.

„Măsurile vor viza consumul de locuințe și dotări publice din oraș, cu reduceri vizate ale temperaturilor de încălzire în săli de sport, de exemplu"

Orașul nu intenționează să abordeze singur sobrietatea energetică. Acesta va cere „marilor companii și marilor consumatori de energie din Paris angajamente ferme și cuantificate care vizează reducerea consumului acestora. Aceasta poate implica limitarea temperaturii de încălzire iarna și a aerului condiționat vara.

„Li se va cere să respecte obligația de a închide clădirile pe timp de noapte, de a interzice publicitatea pe ecranele luminoase și de a întreprinde renovarea energetică a clădirii lor." 

Planul de sobrietate energetică se dorește a fi și social, care vizează „gospodăriile cu venituri mici, care sunt primele care suferă de pe urma exploziei prețurilor la energie”, precizează Dan Lert. Prin urmare, planul oferă 10 milioane de euro în asistență socială gospodăriilor pe an. Va fi creat și „un fond de ajutor pentru mici lucrări de urgență”, pentru economisirea energiei în locuințe, anunță în final Dan Lert.

Alte stiri din Externe

Ultima oră