Pe măsură ce războiul din Ucraina intră în a treia lună, prețurile la energie sunt mai mari ca niciodată. Pentru a atenua impactul asupra celor mai săraci dintre europeni, factorii de decizie politică apelează la un concept dovedit: economiile de energie, scrie Euractiv.
Împreună cu Comisia Europeană, Agenția Internațională pentru Energie (AIE) a prezentat un plan în nouă pași pentru a reduce dependența UE de combustibilii fosili ruși, a economisi bani pentru gospodării și pentru a păstra climatul.
„Măsurile de economisire a energiei luate de cetățenii europeni ar putea economisi suficient petrol pentru a umple 120 de super-tancuri și suficient gaz pentru a încălzi 20 de milioane de case – și ar putea salva o gospodărie europeană tipică”, a declarat Fatih Birol, de la AIE, joi, 21 aprilie.
În colaborare cu executivul european, agenția sa a propus nouă măsuri pe care cetățenii le pot aplica pentru a „economisi bani, a reduce dependența de energia rusă, a sprijini Ucraina și a ajuta planeta”.
Cetăţenii UE sunt şocaţi de „tragedia umană şi catastrofa umanitară” din Ucraina, a declarat Ditte Juul Jørgensen, director general pentru energie la Comisia Europeană. „Singurul lucru pe care fiecare dintre noi îl poate face individual, acasă și la locul de muncă, este să economisească energie”, a spus ea în cadrul unui webinar care a prezentat nouă măsuri de care cetățenii le pot lua în considerare pentru a economisi energie.
- Reduceți încălzirea și folosiți mai puțin aerul condiționat (19°C sau 20°C în loc de media europeană de 22°C)
- Reglați setările centralei termice (temperaturile mai scăzute pot economisi aproximativ 100 EUR pe an)
- Munca de acasă (naveta reprezintă aproximativ un sfert din consumul de ulei auto din UE).
- Folosește-ți mașina mai economic (călătorii cu mașina cu mai multe persoane, dependență mai mică de aer condiționat)
- Reduceți viteza pe autostrăzi (reduceți factura de combustibil cu 60 EUR pe an, conducând în medie cu 10 km/h mai încet).
- Lăsați-vă mașina acasă duminica în marile orașe.
- Faceți călătorii scurte pe jos sau cu bicicleta, mai degrabă decât cu mașina (o treime din călătoriile cu mașina în UE sunt mai puțin de 3 km).
- Folosiți transportul public
- Evitați avionul, luați trenul
Pentru cei îngrijorați de continuarea atrocităților din Ucraina și care sunt gata să acționeze, liniile directoare AIE pot oferi o indicație aproximativă despre cum să procedeze înainte de iarna viitoare, considerată cea mai critică.
„ Dacă vrem să ne umplem rezervele de gaz pentru iarna viitoare, fiecare metru cub de gaz pe care îl economisim acum ne ajută deja”, a explicat Claude Turmes, ministrul Energiei din Luxemburg
???????? Together with the European Commission, the @IEA has presented a 9-step plan to reduce the EU’s dependence on Russian fossil fuels, saving the climate and saving households' money.@NKurmayer reports.https://t.co/e2cGFClhR8
— EURACTIV (@EURACTIV) April 22, 2022