O consilieră a primariei din Paris responsabilă cu protecția animalelelor, preferă cuvântul „surmulot” (șobolan norvegian) „conotat mai puțin negativ” si vrea să învețe „să-i cunoască mai bine”, scrie Le Figaro.
Șobolanii au invadat Parisul: ar fi aproape 4 milioane. Însă, pentru primărie, aceasta nu pare a fi o problemă, după cum a ilustrat ședința Consiliului de la Paris din 7 iulie. Tânara consilier municipal al grupului ecologist Changer Paris, Douchka Markovic, ales delegat "animalist" a mers până la apărarea rozătoarelor.
„Da, prezența șobolanilor poate fi o problemă atunci când aceștia sunt în casele noastre și în pivnițe .Nimeni nu poate nega acest fapt, sunt șobolani în Paris, pe care prefer să îi numesc „sur-muloți” cu conotații mai puțin negative. Șobolanii norvegieni vor fi mereu prezenți la Paris, orice am face. (…) Trebuie să schimbăm paradigma, trebuie să ne întrebăm despre noi metode eficiente și neletale, trebuie să ne întrebăm despre șobolanii de Norvegia și modul lor de viață, să-i cunoaștem mai bine pentru a găsi metode eficiente și etice”, a răspuns ea înainte de a aminti „rolul important pe care îl joacă zilnic șobolanii norvegieni în canalizare”.
Pe baza lucrărilor unor oameni de știință care confirmă că ieșirile șobolanului din orașe „sunt de cele mai multe ori nocturne”, consiliera majorității de stânga a propus apoi ca „ locurile foarte vizitate de șobolanii norvegieni să fie curățate la sfârşitul zilei” . Astfel, ei ar fi „mai puțin încurajați să vină acolo noaptea pentru a se hrăni” .
Șobolani în iesle
Lupta împotriva șobolanului e îngreunata până la punctul în care animalul este acum văzut în locuri neașteptate, precum gradinitele si cresele. De asemenea, abundă în parcuri sau în spații frecventate de turiști precum Trocadero sau malurile Senei, vizavi de Turnul Eiffel. Acest lucru dă un aspect mult mai puțin prietenos Orașului Luminii, mai ales că aceste rozătoare, care preferă în general să iasă noaptea, se aventurează acum pe străzi în plină zi. „Sunt atât de numerosi încât apar de îndată ce există o sursă de hrană disponibilă. Sunt gata să se bata cu porumbeii”, afirmă un benevol, voluntar în cadrul asiociatiei „Rats le bol Paris”.
„Odată ce sunt la suprafață, nu coboară în subteran”, continuă el. Se aseaza in tufisuri, cu riscul de a transmite boli la oameni si animale domestice, precum leptospiroza.
En France on ne dit pas « rat », mais « surmulot » ????#saccageparis pic.twitter.com/eTLpdk3Rkq
— Jean Gaugain (@jeanggn75) July 8, 2022