Poliția locală este acuzată de ministrul de Interne că nu a protejat femeile de agresiunile sexuale din acea noapte, prea puțini agenți fiind trimiși în zonă. Opinia publică acuză poliția că la prima oră a dat publicității un raport în care susținea că nu s-a întâmplat nimic deosebit în acea noapte.
Poliția se apără si susține că asigurarea securității în interiorul gării era sarcina poliției naționale, Ministerul de Interne fiind vinovat că nu au fost destui agenți, deoarece aceștia au fost detașați să apere granița în Bavaria.
Televiziunile naționale și regionale de stat sunt acuzate că au prezentat cu întârziere evenimentele, deși au avut acces la informații, și că au încercat să manipuleze și să ascundă adevărul.
Presa locală din Koln și publicațiile de dreapta au lansat ipoteza că agresorii sunt imigranți, refugiați, solicitanți de azil cu origini arabe și nord-africane. În consecință, ministrul Justiției a anunțat că întreaga acțiune de la Koln pare organizată și plănuită și că vinovații trebuie expulzați.
Publicațiile de stânga acuză manipularea presei de dreapta și susțin că nu există nici un fel de dovezi că agresorii ar face parte din aceste categorii și că se folosește acest eveniment pentru a crea un val de ură împotriva refugiaților și imigranților.
Cancelarul Angela Merkel și politica ei față de refugiați va trebui să își treacă în cont nota de plată pentru cele întâmplate.
Cert este că întreg scandalul de la Koln a ajuns subiect național și internațional abia din data de 4 ianuarie. Din acel moment au început să curgă plângerile legate de presupuse agresiuni sexuale în noaptea de Revelion în toate orașele mari din Germania.
Dacă la Koln s-au înregistrat 118 plângeri, la Hamburg sunt deja 53, Stuttgart 3, Bielefeld (femei înconjurate de un grup de 150 de bărbați cu origini nord-africane), Dusseldorf (11) Berlin (6), Frankfurt (două incidente distincte: trei bărbați au agresat patru femei și un grup de 10 bărbați cu origini nord-africane au agresat trei femei), dar astfel de incidente au fost raportate și din orașe mai mici, precum Freiburg, scrie Focus.
“O întrebare cheie încă nu și-a găsit răspunsul. Cine erau oamenii din mulțimea care a agresat femeile? Toate mărturiile indică persoane cu origini nord-africane și arabe. Agresiunile sexuale ca metodă a hoților de buzunare ne aduc aminte de nord-africanii care au ajuns la Koln acum doi ani”, scrie Express, la o săptămână de la Revelion.
Tot Express din Koln publică joi mărturiile unui agent de poliție, care sub protecția anonimatului, face noi mărturii. “Unitatea mea a operat 15 rețineri preventive în acea noapte. Erau persoane care veniseră de puține zile sau săptămâni în Germania. Dintre aceștia 14 erau sirieni și unul din Afganistan. Ăsta e adevărul, chiar dacă doare”, spune agentul.
“Cei 15 aveau documente care atestă dreptul de ședere în vederea solicitării de azil. Am vorbit cu voluntarii care au acompaniat aceste persoane arabe. Medici și brancardierii pot confirma că este vorba despre solicitanți de azil”, a adăugat el.
“Am auzit tinere plângând, care nu mai aveau nici chiloții pe ele și au fost aruncate din mulțime. Au fost imagini care m-au șocat și ne-au obligat să le conștientizăm. N-am putut să le protejăm fiindcă am fost și noi atacați. Să nu se facă politică pe spatele nostru”, mai spune agentul.
Cât privește numărul agenților, el susține că au fost 30 de polițiști în plus față de Revelionul de anul trecut. El consideră că exista o singură alternativă pentru soluționarea situației: “intervenția în forță, adică bastonul”.