Miting de solidaritate cu victimele agresiunii din noaptea „Revelionului ruşinii” de la Koln

06 Ian 2016 | scris de Istvan Deak
Miting de solidaritate cu victimele agresiunii din noaptea „Revelionului ruşinii” de la Koln

Liderii mișcării au făcut apel la poliția locală să acționeze mai eficient împotriva bandelor organizate care atacă sistematic femei. “Poliția trebuie să îi găsească pe vinovați și să îi tragă la răspundere. Indiferent de proveniența bărbaților, violența și agresiunile împotriva femeilor sunt complet inacceptabile”, a declarat una dintre liderele mișcării.

Behshid Najafi, reprezentant al organizatiei AGISR, care se ocupă de consilierea femeilor din rândul imigranților și refugiaților, și-a exprimat mâhnirea că nimeni nu a sărit în ajutorul femeilor agresate.

“În ce fel de oraș locuim cu adevărat? Cum se poate ca atâtea femei să fie agresate într-o piață publică și nimeni să nu sară în ajutorul lor? Vinovații trebuie trași la răspundere, dar nu putem permite rasismul ca o perdea pentru apărarea drepturilor femeilor”, a țipat ea la microfon.

Primarul Elfi Scho-Antwerpes a fost prezentă la demonstrație și a mărturisit că într-o seară a fost și ea atacată în zona filarmonicii, iar de atunci evită locurile aglomerate. ”Știu ce au simțit femeile la gară, dar trebuie să fim atenți ca extrema dreapta să nu folosească aceste evenimente ca pe o permisiune pentru violență. Reacțiile negative le-au acoperit pe cele pozitive. Trebuie să comunicăm unii cu altii și să ducem o muncă de prevenire”, a spus aceasta.

Citiţi şi: INFERNUL DE LA KOLN. De ce a intervenit aşa de greu poliţia, în noaptea de Anul Nou?

Marturia unei victime
O tânără de 18 ani din Koln povestește cum a reușit să scape de agresorii din noaptea de Revelion. Michelle se afla la miezul nopții în zona gării din Koln.

“Eram un grup de prieteni de 11 persoane. În jurul orei 23 am trecut pe la gară pentru a ajunge la Rin. Vroiam să vedem artificiile de acolo. Atunci am observat grupul mare de bărbați. Am ales o rută alternativă pe la Dom și Muzeul Ludwig.

Dintr-o dată ne-am trezit că ne-au înconjurat 20-30 de bărbați. Ne-am luat toți de mână și băieții stăteau în față, ca nu cumva unul dintre noi să fie scos din grup. Bărbații tot încercau să pună mâna pe noi și atunci am ales să fugim de acolo. Abia când ne-am îndepărtat, am realizat că unii dintre noi, inclusiv eu, am rămas fără telefoanele mobile.

În jurul orei 00:30 ne-am decis să mergem la gară și să plecăm cu trenul acasă. Era o mulțime uriașă acolo, de nici nu puteai să intri. Poliția încerca să disperseze mulțimea. În mulțime am pierdut legătura cu grupul nostru. În gară am aflat că trenul meu nu mai circulă, așa ca am luat-o iar prin mulțime până la ieșire.

Am fugit cei 5 kilometri până acasă. Ne facem griji pentru carnaval. În patru săptămâni ne propunem toți să petrecem, dar sperăm că poliția va reuși să rezolve problemele până atunci”, a declarat Michelle, pentru postul german n-tv.

Contre Poliție-Interne
Ministrul de Interne al Germaniei, Thomas de Maziere, a criticat în termeni duri lipsa de reacție a poliției din Koln la incidentele din noaptea de Revelion.
În replică, sindicatul polițiștilor din Germania (DPoIG) a sărit în apărarea poliției din Koln.

“Nu cred că se cuvine ca un ministru de Interne să critice public poliția landului și modul de operare a acesteia. Este incorect să ataci de maniera asta poliția din Koln. Nu se cuvine așa ceva.

De Maizere trebuie să spună unde erau de fapt agenții din poliția națională, care au misiunea de a asigura securitatea gării din Koln. Nu erau acolo, fiindcă au fost detașați în Bavaria să asigure controlul granițelor. Astfel nu se mai asigură complet sau parțial securitatea unor obiective.

De asta ar trebui să se ocupe ministrul de Interne. Ca urmare a evenimentelor din Koln este nevoie de un număr mai mare de agenți și de mai multe camere de supraveghere video”, a declarat Rainer Wendt, pentru radio HR-Info.

Ghid de bune maniere pentru doamne
După o reuniune de urgență în Primăria din Koln, s-a luat decizia ca toți agresorii care nu dețin un pașaport german să fie expulzați imediat din Germania.

“Cred ca este corect ca persoanele care comit infracțiuni aici să fie trimise înapoi în țara de origine. Dar pentru asta, ei trebuie prinși, anchetați și condamnați, și chiar și atunci există obstacole juridice mari pentru expulzarea lor”, a declarat șeful poliției din Koln, Wolfgand Albers.

El a promis că poliția va deveni mult mai vizibilă în oraș, în special pe timpul weekend-ului și al carnavalului din Koln. Se mai ia în considerare pedepsirea vinovaților cu interdicția de a mai intra în anumite piețe.

Primarul general din Koln a anunțat că va publica pe internet un set de așa-zise “reguli de comportament”, astfel încât femeile să se poată proteja mai bine: Un ghid care se va intitula “Un comportament corect pentru situații periculoase”. Anunțul a generat deja un val de antipatie și comentarii negative pe rețelele de socializare.

În noaptea de Revelion, aproximativ 1000 de bărbați au aruncat cu obiecte pirotehnice în piața din fața gării din Koln. După intervenția poliției, s-au format mai multe grupuri mici. Indivizi neidentificaţi au atacat femei, le-au agresat sexual și le-au tâlhărit. Până în prezent sunt 118 plângeri depuse pentru hărțuire sexuală, agresiune sexuală, tâlhărie și un viol. Conform victimelor și a martorilor, cei mai mulți dintre agresori aveau origini arabe și nordafricane, scrie Express din Koln.

În noaptea de Revelion au fost reținute cinci persoane. Poliția îi acuză doar de furturi din buzunar și subliniază că cei cinci nu sunt refugiați.

Alte stiri din Externe

Ultima oră