Henry Kissinger, fost secretar de stat al SUA și consilier pentru securitate națională, a declarat că războiul Rusia-Ucraina se apropie de un punct de cotitură și se așteaptă la negocieri până la sfârșitul anului datorită eforturilor recente depuse de China, scrie Newsweek. Dar discuțiile limitate la Ucraina nu vor rezolva criza de securitate care planează asupra Rusiei și Europei
După mai multe runde de discuții de pace dintre Ucraina și Rusia în primele luni ale conflictului lansat de președintele rus Vladimir Putin în februarie 2022, niciuna dintre părți nu a părut dispusă să revină la masa negocierilor.
Se pare că Beijingul a încercat să reaprindă discuțiile dintre Kiev și Moscova printr-un document de poziție în 12 puncte publicat cu ocazia aniversării unui an de la invazie. Pe lângă apelul la încetarea focului, planul chinez ar lăsa trupele ruse în teritoriile ocupate ale Ucrainei și ar pune capăt oricăror sancțiuni neaprobate de Consiliul de Securitate al ONU, din care Rusia este membru cu drept de veto.
„Acum că China a intrat în negocieri, cred că va ajunge la un punct culminant până la sfârșitul anului”, a spus el. „Vom vorbi despre procese de negociere și chiar despre negocieri reale”.
Kissinger a mai spus că el crede că atât președintele chinez Xi Jinping, cât și Putin vor vorbi cu el dacă le-ar telefona.
Întrebat de Koppel dacă s-ar întâlni cu Putin la Moscova dacă i-ar cere un președinte, diplomatul pensionar a spus: "Aș fi înclinat s-o fac, da. Dar aș fi un consilier, nu o persoană activă".
- „Dacă ai avea unul dintre consilierii tăi să ridice telefonul și să sune la Beijing și să-i spună: „Dr. Kissinger ar dori să vorbească cu președintele Xi”, ți-ar răspunde?” a întrebat reporterul CBS
„Există șanse mari să-mi preia apelul, da”, a răspuns el.
- Și președintele rus Vladimir Putin?
"Probabil da."
- „Dacă un președinte ar veni la tine și ar spune: „Henry, ai zbura la Moscova și ai vorbi cu Putin?”
„Aș fi înclinat s-o fac, da”, a spus Kissinger. „Dar aș fi un consilier, nu o persoană activă”.
- „Nu mă gândeam să te reinstalez ca secretar de stat”, a râs Koppel. — Desigur, ai fi un consilier.
— Da, absolut.
Kissinger a fost în centrul lucrurilor de mai mult timp decât au fost în viață majoritatea americanilor. În iulie 1958, un tânăr Mike Wallace i-a cerut unui profesor și mai tânăr de la Harvard să explice de ce amenințarea unei represalii nucleare masive (ceea ce era pe atunci politica SUA) nu avea absolut niciun sens: „Înseamnă că împotriva aproape oricărei forme de atac ne bazăm politica pe o amenințare care va implica distrugerea întregii omeniri”, a spus Kissinger atunci. „Și acest lucru este prea riscant și cred că este prea scump”.
Astăzi, Kissinger a spus: „Unul dintre rezultatele pozitive ale politicii care a fost de fapt urmată de fiecare administrație americană a ambelor părți a fost că armele nucleare nu au fost folosite timp de 75 de ani și nici nu au fost folosite de niciun adversar. Așa că, eu gândește, este o realizare.”
În 1971, într-o misiune secretă, Kissinger a pregătit scena pentru vizita istorică a președintelui Richard Nixon în China în anul următor. În ultimii 50 de ani, China a evoluat pentru a deveni o putere mondială. Koppel a întrebat:
- „Dacă te uiți în urmă acum, este lumea mai bună din cauza acelei deschideri? Sau este un loc mai periculos acum?”
„Nu, reintrarea Chinei în sistemul internațional s-ar fi întâmplat”, a răspuns Kissinger. „Nu îl puteți exclude din sistemul internațional”.
Astăzi, China pare gata să cucerească Taiwanul cu forța militară, iar președintele Biden a spus că Statele Unite vor veni în apărarea Taiwanului.
„Așadar, avem o problemă”, a spus Kissinger, „și anume că ar putea evolua într-un război general între două țări de înaltă tehnologie. Este ceva care necesită o atenție urgentă”.
- — Dar este o perioadă periculoasă?
„Din acest punct de vedere, este o perioadă foarte periculoasă”.
Ca secretar de stat în 1973 și ’74, Kissinger a modelat un nou stil de diplomație, petrecând uneori săptămâni întregi zburând între capitale. „Diplomația navetei”, au numit-o. Președintele egiptean Anwar Sadat a fost un convertit timpuriu: "Îmi place de el ca om înainte de orice. Și apoi după aceea ca om de stat. Ca om de stat, îl admir, într-adevăr."
Kissinger a pus bazele unei păci între Egipt și Israel, care durează acum aproape 50 de ani.
Până în vara lui 1974 însă, președinția americană în sine era în criză. Țara era obsedată de Watergate, iar Kissinger era hotărât (așa cum i-a spus unui Ted Koppel mult mai tânăr), ca el și politica externă a SUA să fie considerate separate.
Koppel: „Domnule secretar, dacă ați simți vreodată că politica externă este manipulată de dragul unor motive politice interne, ce ați face?”
Kissinger: "Aș demisiona și aș spune asta în mod public. Politica externă trebuie să reflecte valorile continue ale poporului american și nu poate fi subiectul unei politici partizane".
Cu mult dincolo de o vârstă la care majoritatea oamenilor nu doresc sau nu pot să învețe despre cea mai recentă tehnologie, Kissinger a devenit obsedat de subiectul inteligenței artificiale. A colaborat cu doi co-autori la o carte din 2021, „Era AI și viitorul nostru uman”.
- „În teorie, Statele Unite au declarat că vor menține și vor insista întotdeauna asupra controlului uman asupra inteligenței artificiale. Din punct de vedere practic, este imposibil”. a spus reporterul CBS
„Ei bine, este un obiectiv extrem de dorit, dar viteza cu care acționează inteligența artificială o va face problematică în situații de criză”, a răspuns Kissinger.
O situație de război, de exemplu, în care AI recomandă un curs de acțiune pe care președintele și consilierii săi îl consideră îngrozitor de neînțelept. „Bazându-ne pe răspuns, nu putem să-l verificăm”, a spus Kissinger, „pentru că nu putem revizui toate cunoștințele pe care mașina le-a dobândit. Îi oferim acele cunoștințe. Dar aceasta va fi una dintre marile dezbateri. Eu acum încerc să fac ceea ce am făcut cu privire la armele nucleare, să atrag atenția asupra importanței impactului acestei evoluții”.
- „Dar știi că va exista și o cursă a înarmărilor de inteligență artificială?”
"Da, dar va fi diferit. Pentru că în cursele anterioare înarmărilor, ai putea dezvolta teorii plauzibile despre cum ai putea preveni. Este o problemă cu totul nouă din punct de vedere intelectual."
Exact lucrul care îl va implica pe Henry Kissinger la 100 de ani.