UPDATE. Iulia, fiica fostului spion rus otrăvit, a dat primul telefon în Rusia. Stenograma convorbirii

05 Apr 2018 | scris de Gabriela Antoniu
UPDATE. Iulia, fiica fostului spion rus otrăvit, a dat primul telefon în Rusia. Stenograma convorbirii

O rudă a fostului spion rus otrăvit, Serghei Skripal, a spus că a vorbit prin telefon cu fiica acestuia, Iulia, care a avut primul contact cu lumea exterioară după atacul cu gaz neurotoxic din 4 martie.

BBC a dat publicităţii stenograma convorbirii Iuliei Skripal cu verişoara ei, Viktoria Skripal, dar gazdele emisiunii 60 minute de la televiziunea de stat Rossiya 1 - Yevgeny Popov și Olga Skabeyeva - au declarat că nu pot confirma autenticitatea apelului telefonic.

Viktoria Skripal declarase anterior pentru The Guardian că o transcriere a convorbirii lor telefonice va fi dată publicităţii în curând de agențiile rusești de știri. "Chiar și în limba engleză", a adăugat ea. Înregistrarea a fost făcută în dimineața zilei de 5 aprilie. 

Viktoria: Bună ziua.

"Iulia": Bună. Mă auzi?

Viktoria: Da, te aud.

"Iulia": Iulia Skripal sunt.

Viktoria: Oh, Iulka [diminutiv al lui Iulia] tu eşti! Ştiu că eşti tu după voce, dar nu înțeleg. Deci ți-au dat un telefon, nu-i așa?

"Iulia": Da, da.

Viktoria: Mulțumesc lui Dumnezeu! Iuliaşa [diminutiv al lui Iulia], totul este bine?

"Iulia": Totul e ok, totul e bine.

Viktoria: Uite, dacă obţin mâine viza [britanică], vin la tine luni.

"Iulia": Vika, nimeni nu îți va da  viză.

Viktoria: Păi aşa m-am gândit şi eu. Bine.

"Iulia": Cel mai probabil.

Viktoria: Dacă îmi dau, vreau să-mi spui dacă te pot vizita sau nu, spune-mi că pot.

"Iulia": Nu cred, asta e situația în acest moment, o vom rezolva mai târziu.

Viktoria: Știu, știu.

"Iulia": Mai târziu, o vom rezolva mai târziu, totul va fi bine, vom vedea mai târziu.

Viktoria: Este telefonul tău?

"Yulia": Este un telefon temporar. Totul e bine, dar vom vedea cum merge, vom decide mai târziu. Știi care este situația aici. Totul este bine, totul este rezolvat, toată lumea se recuperează și este în viață.

Viktoria: Am înțeles. E totul în regulă cu tatăl tău?

"Iulia": Totul e ok. Acum se odihnește, doarme. Sănătatea fiecăruia e bună, nu există nimic care nu poate fi tratat. Voi fi externată în curând. Totul este bine.

Viktoria: Te sărut, iubita mea.

"Iulia": Pa.

Ulterior, într-un comunicat transmis de poliţia britanică, Iulia Skripal a afirmat că se întăreşte pe zi ce trece şi că a ieșit din comă acum o săptămână.

"Sunt mulți oameni cărora le mulțumesc pentru recuperarea mea și mi-ar plăcea mai ales să-i menționez pe cei din Salisbury care mi-au venit în ajutor când tatăl meu și cu mine aveam nevoie. Mai mult decât atât, aș dori să mulțumesc personalului din Spitalul zonal Salisbury pentru grija și profesionalismul lor ", a spus ea, conform euronews.com.

Ea a adăugat că situaţia prin care a trecut a fost "oarecum bulversantă" și a cerut respectarea vieţii private a familiei sale pe perioada convalescenței.

În relatările de la televiziunea rusă, Iulia Skripal le-ar fi spus rudelor sale că "totul este bine, totul se rezolvă, toată lumea se însănătoşeşte", conform Reuters. Întrebată despre starea tatălui ei, Iulia Skripal a spus că "totul este bine, se odihnește, doarme".

"Ea a spus că totul este bine și că se descurcă bine", a declarat telefonic Viktoria Skripal, din Moscova, pentru The Guardian. " Este tot ce am de gând să spun", a adăugat ea.

Viktoria Skripal, fiica fratelui decedat al lui Serghei, a declarat că intenționează să meargă la Londra în următoarele zile pentru a încerca să o aducă pe Iulia înapoi în Rusia.

Miercuri seara, Viktoria Skripal a declarat că a solicitat o viză britanică și că aranjat călătoria cu ambasada rusă la Londra. Ea a spus că se așteaptă ca Alexandru Yakovenko, ambasadorul Rusiei, să o primească și a spus că a ajutat-o ​​să solicite un pașaport.

"În prezent, am un singur scop: să zbor acolo și să o iau pe Iulia, cel puțin pe Iulia", a spus ea pe postul de știri de stat Rusia-1. Serghei Skripal are cetăţenie străină, iar situația lui este "mai complicată", a spus ea.

Viktoria Skripal a apărut, miercuri, la câteva emisiuni rusești, inclusiv una cu Andrei Lugovoi și Dmitry Kovtun, ambii acuzați de implicare în otrăvirea din 2006 a fostului spion Alexander Litvinenko din Londra.

Săptămâna trecută, conducerea spitalului din Salisbury a declarat că Iulia nu mai este în stare critică, starea ei medicală  fiind stabilă.

Starea tatălui său a fost prezentată de spital ca fiind încă critică, dar stabilă. Serghei Skripal, de 66 de ani, este considerat a fi fost ținta principală a atacului.

NHS Anglia a declarat joi  că politica sa este de a oferi o actualizare a stării de sănătate a celor doi Skripal doar atunci când există o schimbare "semnificativă". Dacă Serghei Skripal este "bine", atunci va fi o remarcabilă răsturnare de situaţie de la ultima prezentare detaliată a stării sale de sănătate.

O hotărâre judecătorească arată că în urma expunerii la gazul neurotoxic, "efectul exact asupra sănătăţii lor pe termen lung rămane neclar, deşi testele medicale indică faptul că capacitatea lor mentală ar putea fi compromisă la un nivel necunoscut şi până în prezent, nesigur."

Alte stiri din Externe

Ultima oră