Fostul spion rus otrăvit şi fiica sa trec prin adevărate chinuri. Dezvăluirile unui cercetător şi reacţia lui Putin

13 Mar 2018 | scris de Gabriela Antoniu
Fostul spion rus otrăvit şi fiica sa trec prin adevărate chinuri. Dezvăluirile unui cercetător şi reacţia lui Putin

Un om de ştiinţă, care a dezvăluit experimentele secrete ale Rusiei cu arme chimice în anii 1990, descrie "chinurile" prin care trec victimele expuse gazului neurotoxic Novichok, care ar fi fost folosit împotriva fostului spion rus Serghei Skripal şi a fiicei sale, Iulia, relatează metro.co.uk.

Vil Mirzayanov a spus că efectele gazului otrăvitor sunt ca o "tortură" - și a susținut că folosirea toxinei letale pentru fostul spion și fiica sa  a fost un "atac impertinent". Acum o săptămână, cei doi s-au prăbușit pe o bancă din centrul oraşului Salisbury, Anglia, după ce au fost expuși gazului neurotoxic. Au fost duși la spital și de atunci sunt în stare critică.

Chimistul a ţinut prima pagină a ziarelor în 1992, după ce a afirmat într-un articol că Rusia este în curs să dezvolte nou gaz neurotoxic letal.

Mirzayanov, care a fost arestat mai târziu, dar care locuiește acum în Statele Unite, a lucrat într-un laborator secret care a creat gazul neurotoxic Novichok. El a declarat pentru Daily Mail că toxinele au fost concepute "pentru a paraliza oamenii", adăugând că "provoacă convulsii, nu mai poţi respira și apoi mori. Dacă iei o doză mare".

"Este o adevărată tortură, este imposibil de imaginat. Chiar și în doze mici durerea poate continua timp de câteva săptămâni. Nu-ți poți imagina groaza, e atât de rău", a mai spus el.

Novichok, care înseamnă nou venit în rusă, a fost dezvoltat de Uniunea Sovietică timp de câteva decenii ca un nou tip de armă chimică, care ar fi mai greu de detectat și mai puternic decât gazele neurotoxice existente.

Mirzayanov a mai spus că "în jur de 1.000 de persoane" au lucrat în laboratoarele care testează și dezvoltă toxinele. După articolul său din ziar, omul de știință a fost acuzat că a trădat secrete de stat, dar un proces ulterior a picat după ce anchetatorii nu au găsit suficiente dovezi pentru a-şi susține acuzațiile.

Reacţia lui Putin

Steve Rosenberg, corespondentul BBC din Moscova, l-a întrebat pe preşedintele Vladimir  Putin dacă Rusia se află în spatele otrăvirii fostului spion rus și a fiicei sale.

"Este Rusia în spatele otrăvirii lui Serghei Skripal?", a întrebat Rosenberg în timpul unui eveniment agricol din Krasnodar. Putin a respins întrebările despre otrăvirea celor doi adresate în timpul vizitei sale electorale. "Uite, suntem ocupaţi aici cu agricultura. După cum puteți vedea, scopul este să creăm condiții bune pentru viața oamenilor, iar voi mă întrebați despre tragedii.  Mergeţi în primul rând, acolo, la originea lucrurilor", a spus Putin.

 

Alte stiri din Externe

Ultima oră