Ambasadorul Israelului la ONU cere demisia secretarului general al ONU, António Guterres, după ce acesta a declarat că atacul Hamas din 7 octombrie în care au fost uciși 1.400 de oameni „nu s-a întâmplat într-un vid”, scrie Politico.
„Poporul palestinian a fost supus la 56 de ani de ocupație sufocantă”, a declarat Guterres, potrivit publicației israeliene Haaretz, Consiliului de Securitate al ONU, format din 15 membri, după ce Ministerul Sănătății condus de Hamas din Gaza a raportat că peste 700 de palestinieni au fost uciși în 24 de ore de atacuri aeriene israeliene, cel mai mare număr zilnic de morți de la începutul bombardamentelor.
„Dar nemulțumirile poporului palestinian nu pot justifica atacurile îngrozitoare ale Hamas. Și aceste atacuri îngrozitoare nu pot justifica pedeapsa colectivă a poporului palestinian”.
Teritoriile palestiniene – care sunt Cisiordania și Gaza, pe lângă Ierusalimul de Est – sunt recunoscute pe scară largă ca fiind ocupate de Israel.
După declarație, ambasadorul Israelului la Națiunile Unite, Gilad Erdan, a numit discursul lui Guterres „șocant” pe X , fostul Twitter, spunând că „secretarul general este complet deconectat de realitatea din regiunea noastră”.
„Nu are nicio justificare sau sens să vorbim cu cei care arată compasiune pentru cele mai teribile atrocități comise împotriva cetățenilor Israelului și a poporului evreu”, a adăugat el pe platforma de socializare.
Ministrul israelian de externe Eli Cohen a anunțat pe X că nu se va mai întâlni cu Guterres.
Secretarul de stat al SUA Antony Blinken și ministrul de externe al Autorității Palestiniene, Riyad al-Maliki, au vorbit, de asemenea, cu cei adunați marți, ambii făcând apel pentru atenuarea daunelor aduse civililor din Gaza. Peste 5.700 de palestinieni au fost uciși de atacurile aeriene israeliene de la începutul războiului, potrivit Ministerului Sănătății din Gaza, condus de Hamas, a raportat New York Times.
Peste 2 milioane de palestinieni trăiesc în Gaza, condusă de Hamas, care se află sub o blocadă aeriană, terestră și maritimă impusă de Israel din 2007, limitând strict circulația mărfurilor și a oamenilor. De când războiul Israel-Hamas a început în octombrie, Israelul a impus un „asediu complet” asupra teritoriului, întrerupând combustibilul, electricitatea și apa unei populații care depinde în mare măsură de ajutorul umanitar.
Guterres a descris cele aproximativ 50 de camioane de ajutor care au traversat de sâmbătă punctul de trecere a frontierei Rafah cu Egiptul „o picătură de ajutor într-un ocean de nevoie”.
Luni, miniștrii de externe ai Uniunii Europene nu au reușit să ajungă la o recomandare unanimă care să ceară o „pauză umanitară” pentru a permite ajutorului să ajungă palestinienilor din Gaza, chiar dacă majoritatea celor adunați au fost de acord să solicite una.
The shocking speech by the @UN Secretary-General at the Security Council meeting, while rockets are being fired at all of Israel, proved conclusively, beyond any doubt, that the Secretary-General is completely disconnected from the reality in our region and that he views the…
— Ambassador Gilad Erdan גלעד ארדן (@giladerdan1) October 24, 2023