Șeful ONU spune că atacurile Hamas nu au avut loc "în vid": remarci „șocante” și „oribile” denunță Israelul

24 Oct 2023
Șeful ONU spune că atacurile Hamas nu au avut loc "în vid": remarci „șocante” și „oribile” denunță Israelul

Israelul protestează după ce secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a părut să încerce să explice impulsul din spatele atacurilor grupării teroriste Hamas asupra Israelului la o reuniune a Consiliului de Securitate al ONU privind conflictul Israel-Hamas, scrie Times Of Israel

„Este important să recunoaștem, de asemenea, că atacurile Hamas nu au avut loc într-un vid”, a spus Guterres. „Poporul palestinian a fost supus unei ocupații sufocante de 56 de ani. Ei și-au văzut pământul în mod constant devorat de așezări și afectat de violență; economia lor a fost înăbușită; oamenii lor au fost strămutați și casele lor au fost demolate. Speranțele lor pentru o soluție politică la situația lor au dispărut”.

Guterres a adăugat că „nemulțumirile poporului palestinian nu pot justifica atacurile îngrozitoare ale Hamas. Și aceste atacuri îngrozitoare nu pot justifica pedeapsa colectivă a poporului palestinian”.

Reprezentantul israelian la ONU, Gilad Erdan, numește remarcile lui Guterres „șocante”, „oribile” și „total detașate de realitatea regiunii noastre”.

„Comentariile lui... constituie o justificare pentru terorism și crimă”, spune Erdan. 

„Este trist că o persoană cu astfel de opinii este șeful unei organizații care a apărut după Holocaust.”, a spus ambasadorul

Alte stiri din Externe

Ultima oră