Iranul și Rusia semnează un acord pentru ocolirea sancțiunilor occidentale și "redesenarea circuitelor globalizării"

17 Mai 2023
Iranul și Rusia semnează un acord pentru ocolirea sancțiunilor occidentale și "redesenarea circuitelor globalizării"

Din ce în ce mai apropiate de la începutul războiului din Ucraina, Iranul și Rusia au semnat miercuri un acord de deschidere a unei unei linii de cale ferată iraniană ca parte a unui transport internațional nord-sud menită să ocoleasca rutele maritime tradiționale prin canalul Suez  precum și sancțiunile internaționale, scrie Le Monde.

Semn al importanței acordate evenimentului, semnarea acordului de la Teheran a fost supravegheată de cei doi președinți, iranianul Ebrahim Raissi și Vladimir Putin, prezenți prin videoconferință. Acesta este „un pas strategic în cooperarea dintre Republica Islamică Iran și Federația Rusă”, a salutat președintele iranian.

În discuție încă de la începutul anilor 2000, acest acord bilateral se referă la construirea unei linii de cale ferată cu lungimea de 164 km în nord-estul Iranului, între orașele Astara, situate la granița cu Azerbaidjan, la Marea Caspică, și Rasht. Din Rasht, produsele rusești vor fi transportate pe calea ferată în porturile sudice, precum Bandar Abbas sau Chabahar, de unde pot fi expediate în Asia în est, Peninsula Arabică în vest sau Africa de la est la sud.

Obiectivul este de a realiza ambițiosul proiect Coridorul Nord-Sud, o rețea de 7.200 km lungime de rute maritime, feroviare și terestre, care își propune să redeseneze circuitele globalizării și să contracareze hegemonia occidentală, potrivit promotorilor săi.

Rusia va putea astfel să evite trimiterea mărfurilor prin Marea Baltică, care se învecinează cu nordul Europei, prin Marea Neagră, unde accesul este controlat de Turcia, și prin Canalul Suez.

„Fără îndoială, acest acord este un pas important și strategic în direcția cooperării dintre Teheran și Moscova”, a spus Raisi.

Alte stiri din Externe

Ultima oră