Iran: Ultraconservatorul Seyyed Ebrahim Rais al-Sadati, câștigător al alegerilor prezidențiale (rezultate parțiale)

19 Iun 2021 | scris de A.V.
Iran: Ultraconservatorul Seyyed Ebrahim Rais al-Sadati, câștigător al alegerilor prezidențiale (rezultate parțiale)

Ultraconservatorul Seyyed Ebrahim Rais al-Sadati a câştigat alegerile prezidenţiale desfăşurate vineri în Iran din primul tur de scrutin cu peste 62% din voturi, potrivit rezultatelor oficiale parţiale publicate sâmbătă dimineaţă, relatează AFP.

Din cele 28,6 milioane de buletine de vot numărate, Seyyed Ebrahim Rais al-Sadati a obţinut "peste 17.800.000 de voturi", a declarat Jamal Orf, preşedintele Comisiei electorale naţionale, într-o conferinţă de presă la Teheran.

Anul acesta erau așteptați  la vot peste 59,3 milioane de iranieni cu vârsta de peste 18 ani.

Fost magistrat, Seyyed Ebrahim Rais al-Sadati este un apropiat al ayatollahului Ali Khamenei, de asemenea un susţinător al unei linii dure pe plan extern, notează Reuters.

Astfel, noului preşedinte de la Teheran, figură marcantă a regimului teocratic iranian, îi va reveni sarcina de a relua negocierile începute la Viena privind relansarea acordului din 2015 care reglementează activităţile nucleare iraniene.

Iranienii şi-au ales un nou preşedinte din primul tur al scrutinului prezidenţial de vineri, a anunţat sâmbătă preşedintele în exerciţiu Hassan Rouhani, acreditând, chiar înainte de anunţarea rezultatelor oficiale, ideea unei victorii a ultraconservatorului Seyyed Ebrahim Rais al-Sadati, principalul favorit al alegerilor, potrivit AFP.

"Felicit oamenii pentru alegerea lor", a declarat Rouhani într-un discurs televizat.

"Felicitările mele oficiale vor veni mai târziu, dar ştim deja cine a obţinut suficiente voturi în aceste alegeri şi cine este ales astăzi de popor', a adăugat el, fără a menţiona numele câştigătorului.

În mesaje difuzate pe Instagram, pe Twitter sau transmise de mass-media iraniene, cei trei contracandidaţi ai lui Raissi au recunoscut la rândul lor lor victoria acestuia.

Sursa foto: radiochisinau.md

 

Alte stiri din Externe

Ultima oră