Rusia a apelat la China în 2014, când anexarea Crimeei și destabilizarea Donbass-ului au provocat tensiuni cu Occidentul, care a luat primele sancțiuni împotriva Kremlinului. Apoi, din 2022, pe măsură ce relația cu Europa și Statele Unite s-a deteriorat, Rusia s-a orientat în întregime spre China. În acel an, la începutul lunii februarie, chiar înainte de invazia pe scară largă a Ucrainei, Xi Jinping și Vladimir Putin au pus bazele „ prieteniei fără margini”. La Moscova, în martie 2023, cei doi președinți au apărat „ perspectivele nelimitate ” ale cooperării lor. Pe partea chineză, se afirmă că relația „depășește cu mult o simplă sferă bilaterală”, că este „esențială pentru lume și viitorul umanității”. Cele două capitale trăiesc o lună de miere politică.
Apropierea este și economică. Exportul de petrol și gaze către China, care permite Kremlinului să ocolească sancțiunile occidentale și să-și umple cuferele pentru a finanța războiul și elitele, explică parțial rezistența economiei ruse de la începutul conflictului, care a surprins mulți economiști europeni.
Ar fi mai dificil pentru Rusia să-și continue asaltul asupra Ucrainei fără sprijinul Chinei
Anthony Blinken
Dar acordul este acum și militar. Statele Unite au denunțat recent achizițiile masive de către Moscova de componente electronice și mașini-unelte care le permit rușilor să-și mărească producția de rachete balistice. Informațiile occidentale raportează și vânzarea de către marile companii chineze a sistemelor optice utilizate în tancurile rusești, precum și a motoarelor de drone și a sistemelor de propulsie pentru rachete de croazieră. Aceste transferuri tehnologice explică, în același timp cu trecerea țării către o economie de război, viteza cu care industria rusă de apărare a reușit, în ciuda sancțiunilor occidentale, să se reconstituie și să producă un arsenal care pune în dificultate forțele ucrainene . Ceea ce l-a determinat pe un oficial american să spună că China ajută Rusia să realizeze „ cea mai mare expansiune militară din epoca sovietică și într-un ritm mai mare decât credeam că este posibil ”. Ucrainenii simt efectele pe teren. „ Ar fi mai dificil pentru Rusia să-și continue asaltul asupra Ucrainei fără sprijinul Chinei ”, a declarat Antony Blinken, secretarul de stat al SUA .
În cele din urmă, desigur, Rusia, sângerată de război și în declin demografic, riscă vasalizarea de către China. Deja, influența chineză crește în zone de interes rusesc, precum țările din Asia Centrală și Africa. Beijingul, care nu a condamnat invadarea Ucrainei de către Rusia și nu vorbește niciodată de „război” atunci când discută subiectul, s-ar putea să obosească și el într-o zi de excesele verbale și militare ale liderilor ruși. În primăvara lui 2023, guvernul chinez avertizase deja Kremlinul să-și modereze amenințările de a folosi arme nucleare. „ Aceasta este o relație clasică de mare putere centrată pe realpolitik ”, dar care dezvăluie o creștere a „ dependenței geopolitice și economice ” a Rusiei față de China, rezumă specialistul Bobo Lo într-o notă pentru Ifri. După cum spune William Burns, șeful CIA, „ China rămâne singurul rival al Statelor Unite care are atât intenția de a remodela ordinea internațională, cât și puterea economică, diplomatică, militară și tehnologică pentru a face acest lucru ”.
Între timp, însă, Beijingul și Moscova împărtășesc obiective politice identice pe scena internațională: retragerea Statelor Unite, lupta împotriva „ hegemonia occidentală ”, dorința de a construi o nouă ordine internațională și de a oferi lumii un „ non- Civilizația globală occidentală , în cuvintele regimului chinez. La fel ca Rusia, China consideră că europenii și americanii sunt cei care sunt la originea „ cauzelor fundamentale ” ale războiului din Ucraina. „ În prezent, există schimbări pe care nu le-am văzut în 100 de ani și noi suntem cei care conducem aceste schimbări împreună ”, a spus Xi Jinping. Interesele celor două regimuri converg. Pentru Rusia, legătura cu China este singura modalitate de a sprijini și continua confruntarea cu Occidentul și războiul său din Ucraina. Și pentru a remodela ordinea internațională în favoarea sa, Xi Jinping trebuie să aibă Rusia de partea sa.
Complezența „Sudului Global”
„Nu există o democrație superioară ”, a afirmat declarația comună a celor doi președinți după întâlnirea lor din 2022. Războiul din Ucraina a devenit cel mai mare test al echilibrului global de putere, China nu a putut astăzi să susțină o înfrângere a Rusiei, ceea ce i-ar contrazice discursul asupra declinului occidental, ar face ca acesta să piardă celălalt contestator major al ordinii politice post-Al Doilea Război Mondial și aliatul său din cadrul Consiliului de Securitate al ONU. Alianța ideologică, economică și militară a celor două puteri revizioniste ale Estului lasă puține speranțe pentru cererile americanilor, care ar dori ca partenerii lor europeni să facă presiuni asupra Chinei pentru a nu mai ajuta Rusia în războiul său împotriva Ucrainei. Cu atât mmai mult de când proiectele de deconstrucție a ordinii internaționale conduse de Moscova și Beijing sunt susținute de Iran și Coreea de Nord. Și întâlnesc mulțumirea binevoitoare a unei părți din „Sudul Global”.