Intrările ilegale de migranți în UE au crescut cu 300% în 2023

13 Mai 2023
Intrările ilegale de migranți în UE au crescut cu 300% în 2023

Între ianuarie și aprilie, numărul intrărilor ilegale în Uniunea Europeană a crescut semnificativ față de aceeași perioadă a anului 2022, ajungând la 42.200, scrie L'essentiel.

Traversarile de migranți prin centrul Mediteranei au atins cote fără precedent, bandele de contrabandă din ce în ce mai organizate producând mult mai ușor bărci improvizate, a declarat pentru AFP șeful agenției europene de frontieră.

Între ianuarie și aprilie, numărul intrărilor ilegale în UE prin centrul Mediteranei a crescut cu aproape 300% față de aceeași perioadă a anului 2022, ajungând la 42 200. „Nu am mai văzut asta până acum”, a declarat Hans Leijtens, șeful European agenția de frontieră, într-un interviu acordat vineri AFP, adăugând că aceste treceri au reprezentat puțin peste jumătate din cele 80.700 de intrări neregulate în UE detectate până acum în acest an. „În special din Tunisia, în prezent asistăm la o creștere de 1.100% față de anul trecut”, a spus Hans Leijtens.

Schimbarea modului de operare

Într-o declarație transmisă AFP, Frontex a declarat vineri că nivelul traversărilor pe această rută este cel mai ridicat de când agenția a început să colecteze date în 2009. Potrivit lui Hans Leijtens, creșterea bruscă se datorează schimbării modus operandi a contrabandiștilor, și costului mai mic al unui pasaj.

„În prezent, folosesc bărci metalice mici, improvizate, care pot fi produse pe plajă într-o zi, 24 de ore”, și costă în jur de 1.000 de euro, a spus Hans Leijtens. „Prețurile mai mici înseamnă că au nevoie de volume mai mari. Acest lucru poate explica și cifrele actuale”, a adăugat el.

Potrivit şefului Frontex, contrabandiştii devin din ce în ce mai organizaţi şi concurează „fără să aibă probleme cu pierderile umane”. În cel puțin un caz, a spus el, o barcă a fost scufundată de concurenți.

„O adevărată dilemă”

ONG-urile pentru drepturile omului, inclusiv Human Rights Watch, acuzaseră Frontex că este complice la abuzurile împotriva migranților din Libia și că acționează cu paza de coastă libiană pentru a intercepta bărcile. Potrivit lui Hans Leijtens, agenția nu cooperează în niciun fel cu Libia. El a respins acuzațiile că ea informează autoritățile despre locul unde se află ambarcațiunile în zonele europene de căutare și salvare.

Misiunea ONU de constatare a faptelor a avertizat că migranții blocați în Libia care încearcă să ajungă în Europa sunt torturați sistematic și forțați să facă sclavie sexuală. „Ceea ce facem este atunci când o navă este în primejdie, transmitem apelul de primejdie și este primit și de autoritățile libiene și tunisiene”, a spus el.

„Dacă centrul de coordonare este de acord că paza de coastă libiană va fi cea care va efectua căutarea și salvarea, ei vor naviga și vor salva vieți. Reprimarea este cu totul altceva”, a declarat Hans Leijtens pentru AFP.

„Suntem – și acest lucru poate suna puțin dur – indiferent de cine salvează vieți atâta timp cât sunt salvați”, a adăugat el. „Și, desigur, se speră că nu vor ajunge în lagărele descrise în rapoartele ONU. Și asta reprezintă o adevărată dilemă pentru noi din punct de vedere profesional”, a spus el.

AFP )

Alte stiri din Externe

Ultima oră