Directorul Agenției americane Anti-Doping Travis Tygart acuză Agenția Mondială Anti-Doping că „permite” autorităților chineze să ascundă consumul ilegal de medicamente de către înotătorii de top, scrie Politico
Chinezii care triseaza și oficialii dispuși să închidă ochii amenință să transforme Jocurile Olimpice de la Paris 2024 într-un „dezastru”, a declarat principalul organism de reglementare antidoping din SUA.
Remarcile tranșante ale lui Travis Tygart aruncă o altă umbră asupra vizitei în curs a liderului chinez Xi Jinping în Franța, unde se întâlnește cu președintele Emmanuel Macron, cu mai puțin de trei luni înainte de începerea Jocurilor Olimpice.
Luna trecută, The New York Times și radiodifuzorul german ARD au publicat o investigație extraordinară care dezvăluie că 23 de înotători chinezi au fost testați pozitiv pentru medicamente interzise înainte de Jocurile Olimpice de la Tokyo din 2021, dar li sa permis totuși să participe la Jocuri.
Agenția Mondială Anti-Doping (WADA), autoritatea mondială de reglementare a drogurilor pentru sport, a acceptat o explicație din partea organului de supraveghere național din Beijing, CHINADA, în care a spus ca testele eșuate ale înotătorilor se datoreaza bucătăriei unui hotel contaminat, unde era prezent medicamentul interzis trimetazidină, cunoscut sub numele de TMZ. .
Sportivii curați și personalitățile de top care luptă pentru sportul fără dopaj sunt înfuriați de dezvăluirile despre sportivii chinezi de la Jocurile de la Tokyo.
„Din cauza mușamalizării care a avut loc de China și pe care a permis-o WADA, acum că a ieșit la iveală, va fi un dezastru la Paris”, a spus Tygart în timpul unui interviu exclusiv pentru POLITICO.
Autoritățile naționale de reglementare anti-doping, cum ar fi CHINADA, ar trebui să monitorizeze îndeaproape sportivii în competiție și antrenament pentru dovezi privind consumul ilegal de medicamente, în timp ce WADA – care este finanțată de Mișcarea Olimpică și de guvernele naționale – coordonează regulile anti-doping din întreaga lume.
„Chinezii nu sunt ținuți la aceleași standarde de către propria lor agenție națională anti-doping și apoi de către Agenția Mondială Anti-Doping, care ar trebui se asigure că regulile sunt aplicate în mod corect în întreaga lume, este OK cu chinezii care nu respectă regulile și efectiv le-au măturat sub covor”, a spus Tygart.
CHINADA nu a răspuns la o solicitare de comentarii.Un purtător de cuvânt al WADA a declarat: „Acuzațiile de părtinire pro-China și de acoperire din partea WADA sunt lipsote de orice dovadă, iar explicațiile WADA demonstrează că sunt pur și simplu greșite. Doar câțiva indivizi, cu propria lor agendă, continuă să se agațe de aceste afirmații defăimătoare.”
Perspectiva ca China să trișeze nestingherită la Jocurile Olimpice de la Paris este un alt subiect sensibil pentru Macron și Xi săptămâna aceasta, în timp ce liderii se confruntă cu sprijinul tacit al Beijingului pentru războiul Rusiei împotriva Ucrainei și în timp ce un război comercial care se profilează între Europa și China. Macron a făcut din Olimpiada un pilon cheie al celui de-al doilea mandat prezidențial.
Înșelăciunea susținută de statul rus a afectat Jocurile Olimpice anterioare, în special la Soci în 2014, unde Moscova a orchestrat un complot de dopaj nemaipomenit – și de succes inițial –, dar Tygart a spus că scandalul chinez ar putea fi mai grav, deoarece evidențiază un eșec al guvernării sportive.
„Deci, dupa ceea ce s-a întâmplat în Rusia - și nu știu dacă dovezile dopajului sistemic sponsorizat de stat sunt la nivelul celor arătate în cazul Rusiei – dar aici cred că este mai deranjant să dezvinovatesti sportivii, pentru că sistemul care ar trebui să tragă la răspundere fiecare țară s-a prăbușit”, a spus Tygart.
În mod ironic, Kamila Valieva, o adolescentă patinatoare artistică rusă, a fost testată pozitiv pentru aceeași substanță TMZ în 2021 și a fost interzisă timp de patru ani .
China, se teme Tygart, a reușit să-și exercite influența asupra cazului datorită poziției sale de „țară incredibil de importantă pentru Mișcarea Olimpică”.
Beijingul a găzduit două Jocuri Olimpice în acest secol, într-un moment în care entuziasmul orașelor de a organiza extravaganța sportivă a început să scadă pe fondul costurilor exorbitante.
„CIO [Comitetul Olimpic Internațional] s-a apropiat de China într-un mod foarte mare”, a spus Tygart. „Și asta înseamnă că WADA se gândește de două ori la ramificațiile aplicării corecte a regulilor. Și s-a ales ca în acest caz să nu facă asta. Și acesta este nucleul acestui colaps al sistemului pe care sportivii din întreaga lume nu îl pot înțelege și astfel și-au pierdut încrederea în sistem.”
CIO a refuzat să comenteze. Purtătorul de cuvânt al WADA a spus: „Este o prostie totală”, adăugând că a demonstrat anterior, prin cazurile anterioare de dopaj, că nu este „reticent să meargă după înotători din China”.
Pe fondul presiunii publice tot mai mari, WADA a anunțat că va lansa o revizuire independentă a modului său de tratare a cazului, criticând ceea ce a numit „acuzații dăunătoare și fără temei”. Într-un document cu „întrebări frecvente” publicat luna trecută, WADA a spus că „să susține cu fermitate rezultatele investigației sale științifice și ale deciziei legale referitoare la caz”.
Sportivii americani au cerut guvernului SUA să investigheze cazurile, iar Tygart însuși a fost la Washington săptămâna trecută pentru a se întâlni cu oficialii din Congres pentru a discuta un răspuns la scandalul de înot.
„Îngrijorarea este mare” la Washington, a spus Tygart. „Au auzit direct de la sportivii noștri. Atleți individuali au fost pe Deal [în Congresul SUA] săptămâna trecută și săptămâna aceasta – înotători și alții – și-au exprimat frustrarea și disperarea cerând interventia guvernului nostru pentru a ajuta la rezolvarea problemei.”