Îndemn adresat belgienilor: haideți să mâncăm cartofi prăjiți de două ori pe săptămână!

28 Apr 2020 | scris de A.A.
Îndemn adresat belgienilor: haideți să mâncăm cartofi prăjiți de două ori pe săptămână!

Belgienii sunt renumiți pentru consumul foarte mare de cartofi prăjiți, dar, odată cu impunerea măsurilor de izolare, se pare că acest obicei s-a modificat, precizează BBC News.

Fermierii belgieni şi-au îndemnat concetăţenii să vină în ajutorul lor şi să mănânce cartofi prăjiţi de două ori pe săptămână. Ei se confruntă cu stoc excedentar de 750.000 de tone de cartofi, care a apărut odată cu pandemia de coronavirus

„Haideţi să mâncăm cu toţii cartofi prăjiţi de două ori pe săptămână”, a propus recent Romain Cools, secretarul general al Belgapom, Asociaţia cultivatorilor de cartofi din Belgia.

În acest an cultivatorii de cartofi sunt afectaţi de măsurile de carantină impuse de la mijlocul lunii martie, măsuri care au dus la închiderea restaurantelor şi anularea festivalurilor.

Exportul de cartofi a fost și el grav afectat de pandemie. Belgia se situează pe primele locuri ca exportator de cartofi și de mult preferatele chipsuri. Se livrează peste 1,5 milioane de tone anual în peste 100 de țări.

De asemenea, Romain Cools a anunţat că, până la finele lunii mai, Belgapom va furniza 25 de tone de cartofi în fiecare săptămână către băncile de alimente, care la rândul lor le vor distribui persoanelor defavorizate.

”Distribuind aceste stocuri imense populației greu încercate de probleme economice, o mică parte a recoltei atât de mult așteptată de fermieri, va ajunge pe mesele belgienilor.”

Aceeași situație se regăsește și în Franța unde peste 500.000 tone de cartofi își așteaptă clienții și cel mai probabil vor ajunge să fie aruncate.


 

Alte stiri din Externe

Ultima oră