Incendiu la Cernobîl

05 Iun 2018 | scris de Marina Constantinoiu
Incendiu la Cernobîl

Un incendiu de amploare a izbucnit marţi în zona de excludere din jurul centralei accidentale de la Cernobîl, au anunţat autorităţile ucrainene, care au dat asigurări că nu s-a detectat vreo creştere periculoasă a nivelului radiţiilor, relatează BFM TV.

Premierul ucrainean Volodimir Groisman a dat asigurări într-un comunicat în pagina sa de Facebook: "Situaţia esste absolut sub control. La Kiev şi la Cernobîl, nivelul radioactivităţii este mai mic decât cel autorizat. Nu există niciun motiv de îngrijorare", 

Incendiul s-a propagat până la mai puţin de zece kilometri de centrală, pe iarba uscată din zona puternic radioactivă, după care s-a extins la o zonă împădurită, se arată în comunicate separate ale acestei instanţe şi serviciului de stat pentru situaţii de urgenţă.

"Niciun incendiu nu a fost detectat în incinta centralei!", care nu riscă să fie afectată, a dat asigurări Administraţi de stat pentru reglementări nucleare.

Aproximativ 130 de salvatori, două avioane şi un elicopter luptau împotriva flăcărilor, potrivit serviciului de stat pentru situaţii de urgenţă.

Reactorul numărul patru al centralei nucleare sovietice de la Cernobîl, situată la aproximativ 100 de kilometri nord de Kiev, a explodat, în 1986, în cursul unui test de securitate, şi a provocat cel mai grav accident nuclear din istorie.

Elemente radioactive, proiectate în atmosferă de reactor, au contaminat, potrivit unor estimări, până la trei sferturi din Europa, dar mai ales Ucraina, Rusia şi Belarus, pe atunci republici sovietice.

Zona din jurul centralei este nelocuită până în prezent, pe o rază de 30 de kilometri.

 

 

Alte stiri din Externe

Ultima oră