UPDATE. Atac revendicat de Statul Islamic într-un cazinou din Manila: 36 de morţi

02 Iun 2017
UPDATE. Atac revendicat de Statul Islamic într-un cazinou din Manila: 36 de morţi

Statul Islamic (SI) a revendicat responsabilitatea pentru atacul ce a avut loc într-un cazinou din capitala filipineză, Manila, soldat cu cel puțin 36 de morți, relatează vineri Reuters și AFP, citând Amaq, agenția de propagandă a grupării jihadiste, conform Agerpres.

''Combatanți ai Statului Islamic au întreprins atacul din Manila, în Filipine, ieri'', afirmă Amaq într-un comunicat pe rețelele sociale, părând să confirme o informație a centrului american de supraveghere a site-urilor islamiste, SITE, care a citat un membru al SI ce dădea asigurări că atacul a fost comis de ''lupi singuratici'' ai organizației. 

Focuri de armă și explozii au fost auzite vineri într-un complex hotelier din capitala statului Filipine, Manila, care a fost înconjurat de poliție. În cadrul acestui complex, situat aproape de aeroportul din capitală, funcționează și un cazinou, scrie Le Monde

Deşi iniţial poliţia anunţase doar împuşcarea unui individ care deschisese focul în complexul hotelier şi, deci, anihilarea atacatorului, ulterior autorităţile au anunţat descoperirea a 36 de cadavre la locul faptei şi au recunoscut că individul care a declanşat atacul s-a sinucis.

Complexul a fost atacat cu armă automată de către acest individ, care a incendiat locul, înainte de a se sinucide. Aşadar, acesta s-a sinucis, iar persoanele găsite decedate au murit prin sufocare, a declarat şeful poliţiei din Manila.

"Situaţia specială de la Manila nu are legătură cu un atac terorist", a declarat purtătorul de cuvânt al Guvernului. Autorul atacului a dispărut în haosul creat, în fumul şi mulţimea de clienţi disperaţi. Poliţia a lansat o operaţiune de depistare a atacatorului, care a durat mai multe ore.

Versiunile contradictorii s-au succedat, poliţia declarând că nicio persoană nu a fost rănită şi nu a existat o luare de ostatici în hotelul-cazinou.

În urmă cu o săptămână, președintele Rodrigo Duterte a impus legea marțială pentru 60 de zile în regiunea Mindanao, unde armata filipineză a intervenit după ce insurgenți islamiști au preluat controlul unei părți a orașului Marawi, iar lupte sunt în continuare în desfășurare. 

CREDIT FOTO: Le Monde, foto AARON FAVILA / AP

 

 

Alte stiri din Externe

Ultima oră