- Soldații ucraineni, care au luptat în bătălii descrise ca fiind cele mai mortale de la izbucnirea războiului, se pare că în cele din urmă s-au retras. Armata ucraineană s-a redistribuit pe flancurile orașului, scrie Le Figaro
Orașul ucrainean Bakhmout, transformat într-un câmp de ruine după zece luni de lupte descris ca fiind cel mai înverșunat și mai mortal de la începutul războiului, ar fi acum sub controlul total al forțelor ruse. Evgheni Prigojin, șeful companiei militare private Wagner, a lansat sâmbătă un videoclip în care flutură steagul țării sale și a proclamat: „ La 20 mai 2023, la prânz, orașul a fost complet eliberat. Potrivit declarațiilor sale, ultimele forțe ucrainene ar fi fost alungate din acest câmp de ruine populat cândva de 70.000 de locuitori. Un purtător de cuvânt al armatei ucrainene spune, dimpotrivă, că confruntările continuă la periferia orașului. În ultimele zile, au avut loc lupte furioase pentru ultimele străzi, ultimele blocuri. Kremlinul, căutând succesul după eșecurile suferite în primăvară în nordul Kievului și apoi în toamnă în regiunile Harkov și Herson, nu va lipsi să sărbătorească capturarea Bakhmout ca o piatră de hotar. Autoritățile ucrainene, la rândul lor, consideră că evenimentul nu va avea nicio consecință asupra dinamicii operațiunilor din Donbass.
„În Bakhmut, este o nebunie”, a spus joi, 18 mai, Oleksander Yabchanka, membru al companiei Gonor, care tocmai părăsise orașul cu două zile mai devreme. La momentul ieșirii sale, forțele ucrainene controlau doar aproximativ douăzeci de clădiri. „ Rușii știu că suntem în aceste clădiri, ne bat în mod constant, dar asta nu ne împiedică să lichidăm cât mai mulți”, spune soldatul. Încolțiți, tovarășii săi nu puteau intra și ieși decât sub acoperirea nopții, în vehicule blindate, apoi trebuiau să meargă câteva sute de metri pentru a ajunge la pozițiile lor. „Căderea lui Bakhmut nu va schimba prea multe observă Oleksander. Potrivit informațiilor americane, peste 20.000 de soldați ruși au fost uciși în oraș din decembrie.
Armata ucraineană, care părea sortită încercuirii în urmă cu două luni, a condus ceea ce Institutul pentru Studiul Războiului a numit atunci „o retragere controlată în situații de luptă” . Trupe de elită au fost trimise la Bakhmut pentru a împiedica miliția Wagner să-și închidă stăpânirea asupra orașului. De zece zile, forțele ucrainene au luat chiar înapoi câțiva kilometri pătrați pe flancurile nordice și sudice ale orașului, profitând de o posibilă slăbire a dispozitivului rusesc și dând speranță pentru începutul unei viitoare încercuiri. „ Am epuizat adversarul pe tot parcursul iernii, salută sergentul „ Barny ” de la brigada de infanterie, care de câteva luni apără o linie de tranșee situată la nord-vest de oraș. Le-a fost foame, le-a fost frig și au pierdut mulți oameni. Situația este pregătită pentru ca noi să începem să recâștigăm teren cu ideea de a le tăia liniile logistice” Generalul Oleksander Syrsky , comandantul forțelor terestre ucrainene, consideră că „ oamenii lui Wagner au intrat în Bakhmut ca șobolanii într-o capcană de șoareci."
„Bakhmut zdrobește armata rusă”
Deși are o rază strategică descrisă de mulți experți ca fiind limitată, bătălia de la Bakhmout a concentrat toată atenția în ultimele luni. După capturarea orașului vecin Soledar, la începutul lunii ianuarie, armata rusă și-a aruncat cea mai mare parte a forțelor sale acolo, în speranța de a deschide calea spre Sloviansk și Kramatorsk, cele două orașe principale din Donbass care încă îl scapă. Forțele ucrainene, la rândul lor, au căutat să fixeze inamicul acolo pentru a le provoca pagube maxime și au făcut din această „cetate” simbolul rezistenței lor. „Bahmut rezistă”, se întrebau oamenii, zi de zi, în spatele frontului. Pe 20 decembrie, Volodymyr Zelensky a făcut o vizită surpriză pentru a-i întâlni pe soldații responsabili cu apărarea orașului martir. „Din mai, ocupantul a încercat să spargă Bakhmut”, a spus el la acea vreme. Dar timpul trece și Bakhmout sparge armata rusă precum si pe mercenarii care au venit să-i înlocuiască."
La sfârșitul lunii ianuarie, în ciuda barajului constant de artilerie și a apelurilor repetate din partea autorităților de a evacua orașul, câteva mii de civili au rămas în Bakhmut. Unii făcuseră această alegere de a rămâne cu cei dragi în vârstă sau vulnerabili. Alții dintr-un refuz de a mai fi strămutați o dată, sau din convingerea că existența lor nu va fi mai grea sub jugul Rusiei. Cea mai mare parte a vieții lor se desfășura acum între adăposturi subterane lipsite de apă, electricitate, încălzire și cele câteva „ puncte de invincibilitate” în care ONG-urile le ofereau băuturi calde și mâncare. În ciuda bombardamentelor din ce în ce mai aproape, voluntari și polițiști au traversat râul care curge prin inima orașului în fiecare zi pentru a exfiltra familiile prinse în luptele de pe malul său de est. Unul dintre ei, americanul Peter Reed, a fost ucis la începutul lunii februarie de o rachetă antitanc. În fiecare duminică, o liturghie celebrată la lumina lumânărilor și punctată de vuietul exploziilor a reunit încă câteva zeci de credincioși în cripta Bisericii Tuturor Sfinților. A fost distrus acum vreo zece zile de bombardamente.
Primele obuze rusești au ajuns la Bakhmout în mai 2022. La vremea aceea, cele mai dure lupte erau încă concentrate în Lyssitchansk și Severodonetsk, două localități industriale situate la douăzeci și cinci de kilometri mai est. Dar majoritatea locuitorilor o simt bine: acest răgaz este doar temporar. Între timp, autoritățile lucrează pentru a menține o oarecare aparență de normalitate. Troleibuzele străbat centrul orașului, angajații municipalității tund tufele de trandafiri de parcă nimic nu s-ar fi întâmplat, iar tehnicienii se grăbesc să intervină de fiecare dată când un proiectil deteriorează un cablu electric. „ Este adevărat că luptele se apropie, explică Maksym Soutkovyi, prim-viceprimar, dar planurile noastre sunt gata în cazul unei amenințări imediate la adresa orașului. nu vă panicați ! »
„Mașina de tocat carne” din Bakhmut
Adevărata bătălie începe la sfârșitul verii. Încet, dar irezistibil, armata rusă și-a strâns prin urmare stăpânirea pe Bakhmut. La marginea orașului, soldații ucraineni se îngroapă în tranșee. În fiecare zi, mii de obuze plouă pe pozițiile lor, dar și pe zonele rezidențiale. La subsol, fiecare batalion își instalează postul de comandă dotat cu pereți ecran pe care defilează imaginile filmate de dronele de observație. La suprafață, miliția privată Wagner a aruncat sute de soldați adesea prost antrenați și subechipați pe liniile ucrainene. „Ei cad sub gloanțe, dar sunt imediat înlocuiți de alții, astfel încât ajungem să ne epuizăm pentru a contracara atacurile lor”, spune un soldat.
Pe ambele părți, amploarea pierderilor este un secret bine păzit. Dar Bătălia de la Bakhmut, care s-a intensificat și mai mult din noiembrie, este, prin urmare, comparată cu ciocnirile din Primul Război Mondial. Un purtător de cuvânt al armatei ucrainene descrie această parte a frontului drept „cea mai sângeroasă, mai crudă și mai brutală” de la începutul ofensivei ruse. Vorbim, în apogeul luptelor, de sute de morți și răniți pe zi. Bakhmout se transformă într-o „mașină de tocat carne ”. Partenerii occidentali ai Ucrainei sunt uneori îngrijorați de faptul că armata sa își aruncă toate forțele în apărarea unui oraș în mare măsură distrus. „ Dar dacă nu ne luptăm în Bakhmut, argumentează Aleksander, Legiunea Străină Franceză desfășurată din decembrie în inima orașului, va trebui să luptăm în altă parte... ”
Încă din ultimele zile ale lunii ianuarie, armata rusă amenința cele două căi principale de acces către oraș, care duceau spre Sloviansk și, respectiv, Kostiantynivka. Doar un drum de țară îngust, precum și o rețea de piste prin câmpuri, șerpuite la adăpostul dealurilor, mai permiteau deplasarea la adăpost de bombardamente. Dar inamicul a continuat să se apropie de el, până la punctul de a putea ajunge acum la el cu obuze de tanc. Chassiv Yar, un oraș situat la câțiva kilometri mai spre vest și în jurul căruia a fost desfășurată o parte din artileria ucraineană, este acum lovit zilnic de armata rusă .
Take with a grain of salt. Prigozhin says Wagner’s forces have established full control over Bakhmut after a bloody siege that all but destroyed the city.
— max seddon (@maxseddon) May 20, 2023
His declaration of triumph is a long rant about how Shoigu and Gerasimov were no help and Wagner mostly did it on their own pic.twitter.com/CVxrQY6p9R