„Grecia nu își va pune în pericol apărarea pentru a ajuta Ucraina”

22 Apr 2024
„Grecia nu își va pune în pericol apărarea pentru a ajuta Ucraina”

Grecia a reacționat la un articol din Financial Times care sugerează că guvernul de la Atena se confruntă cu presiuni semnificative pentru a furniza Ucrainei sisteme de apărare aeriană, clarificând că nu va fi luată nicio măsură care ar putea compromite capacitatea de descurajare a țării, scrie Ekathimerini

„Am oferit deja asistență tangibilă Ucrainei și oamenilor săi. Cu toate acestea, trebuie subliniat că nu vor fi luate măsuri – și subliniez acest lucru – care ar putea pune în pericol, chiar și de la distanță, capacitățile de descurajare sau apărarea aeriană ale națiunii noastre”, a declarat luni purtătorul de cuvânt al guvernului, Pavlos Marinakis, într-o conferință de presă.

„Am respins în mod constant astfel de afirmații în trecut și ne reiterez cu tărie poziția astăzi”, a adăugat el.

Potrivit FinancialTimes, liderii europeni i-au îndemnat personal pe prim-ministrul grec Kyriakos Mitsotakis și pe omologul său spaniol Pedro Sanchez, în timpul unui summit de săptămâna trecută la Bruxelles, să furnizeze Ucrainei sistemele lor Patriot .

Celor doi lideri, ale căror forțe armate dețin în mod colectiv peste o duzină de sisteme Patriot împreună cu alte active precum S-300, li s-a spus că propriile nevoi nu sunt la fel de presante precum cele ale Ucrainei și că nu se confruntă în prezent cu amenințări iminente.

Într-o postare pe platforma de socializare X de duminică, președintele ucrainean Volodymyr Zelenskyy a spus: „Patriot” pot fi numiți sisteme de apărare aeriană doar dacă funcționează și salvează vieți, mai degrabă decât să stea imobile undeva în bazele de depozitare”. 

Alte stiri din Externe

Ultima oră