Grecia și Spania sunt supuse unei presiuni intense din partea aliaților lor UE și NATO pentru a furniza mai multe sisteme de apărare aeriană Ucrainei, întrucât Kievul a cerut mai mult ajutor la o reuniune a miniștrilor de externe și apărării din UE de luni, scrie Financial Times
Conducerea ucraineană a făcut o cerere urgentă aliaților occidentali pentru șapte sisteme de apărare aeriană suplimentare, cum ar fi sistemele Patriot fabricate de SUA sau S-300-urile dezvoltate de sovietici, în timp ce Rusia intensifică o campanie aeriană și de rachete împotriva orașelor și infrastructurii energetice a țării.
Președintele Volodymyr Zelensky a scris duminică pe X: „Patriot pot fi numite sisteme de apărare aeriană doar dacă lucrează și salvează vieți, mai degrabă decât să stea imobile undeva în bazele de depozitare”.
Doar Germania a anunțat livrarea unui sistem Patriot.
Alți lideri ai UE au folosit un summit de la Bruxelles săptămâna trecută pentru a-i îndemna personal pe primii miniștri spaniol și grec Pedro Sánchez și Kyriakos Mitsotakis să doneze unele dintre sistemele lor Ucrainei.
Cei doi lideri, ale căror forțe armate dețin între ei mai mult de o duzină de sisteme Patriot plus altele precum S-300, li sa spus că nevoia lor nu este la fel de mare ca cea a Ucrainei și că nu se confruntă cu nicio amenințare iminentă.
„Știm cu toții cine le are, știm cu toții unde sunt și cu toții știm cine are cu adevărat nevoie de ele”, a spus unul dintre oameni.
Cererea de a dona sisteme a fost reiterata la o reuniune a miniștrilor de externe și ai apărării din cele 27 de state membre ale UE, luni, la Luxemburg. Ministrul de externe al Ucrainei Dmytro Kuleba și ministrul apărării Rustem Umerov s-au alăturat întâlnirii prin videoconferință.
Nu au existat noi angajamente privind sistemele de apărare aeriană imediat după întâlnire.
„Nu am Patriot la Bruxelles, sunt în capitalele țărilor UE și depinde de ei să ia decizii”, a declarat după aceea, Josep Borrell, diplomatul șef al UE care a prezidat întâlnirea. „Și sunt sigur că o vor face.”
Se înțelege că Kievul este deosebit de interesat de sistemele vechi S-300 ale Greciei, pe care forțele ucrainene le au deja în arsenalul lor și au experiență.
„Există țări care nu au nevoie imediată de sistemele lor de apărare aeriană, ca să fiu foarte sincer”, a spus un diplomat al UE. „Fiecărei țări i se cere să decidă ce poate economisi.”
Ministerele apărării din Grecia și Spania au refuzat să comenteze atunci când au fost contactate de Financial Times.
Ministrul de externe al Spaniei, José Manuel Albares, a fost întrebat luni de reporteri dacă țara se pregătește să trimită Patrioți în Ucraina. „Suntem foarte conștienți de nevoia Ucrainei de apărare antiaeriană și în special de sistemele Patriot”, a spus el. „Spania a făcut întotdeauna tot ce i-a stat în putere [pentru a ajuta]”.
Oficialii au spus că se exercită mai puține presiuni asupra Poloniei și României, care au și ele Patriot, să ia în considerare transporturile către Kiev, având în vedere locația lor mai vulnerabilă la granița cu Ucraina.
Premierul polonez Donald Tusk a declarat luni că țara „nu are această opțiune” de a trimite un sistem, având în vedere necesitatea de a proteja un depozit critic de aprovizionare pentru arme destinate Ucrainei în orașul Rzeszów, din sud-estul orașului.
„Există și alte tipuri de arme [decât Patriot] care ajută Ucraina să protejeze cerul, iar aici Polonia va continua să fie activă”, a adăugat el.
Ucraina are în prezent cel puțin trei sisteme Patriot, inclusiv unul furnizat de SUA și două din Germania, înainte de anunțul Berlinului de săptămâna trecută.
Kievul operează, de asemenea, sisteme de rachete sol-aer cu rază lungă de acțiune dezvoltate de fosta Uniune Sovietică, inclusiv sistemele S-300 și S-200. O versiune convertită și actualizată a acestuia din urmă a fost folosită săptămâna trecută pentru a doborî un bombardier strategic rusesc Tu-22M3 cu rază lungă de acțiune deasupra regiunii rusești Stavropol Krai, potrivit oficialilor ucraineni.
Interceptorii de apărare aeriană vor fi probabil incluși în noul pachet de asistență al SUA aprobat sâmbătă de Camera Reprezentanților.
Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat vineri că se așteaptă că noi angajamente privind proviziile de apărare aeriană „vor fi anunțate în curând”, dar nu a oferit detalii despre țările sau armamentul implicat.
NATO a efectuat un audit al capacităţilor de apărare aeriană pe care statele sale membre le deţin şi unde sunt desfăşurate, a spus Stoltenberg, adăugând că „această cartografiere confirmă că există sisteme, inclusiv sisteme Patriot, disponibile pentru a fi furnizate Ucrainei”.
Stoltenberg a vorbit după o întâlnire virtuală a miniștrilor apărării NATO și Zelenskyy s-au reunit pentru a discuta despre deficitul de apărare aeriană.