Germania: o fabrică de arme a luat foc la Berlin generând un nor toxic periculos

03 Mai 2024
Germania: o fabrică de arme a luat foc la Berlin generând un nor toxic periculos

O fabrică germană a industriașului Diehl, care produce în special sistemul de apărare antiaeriană IRIS-T SLM pe care Berlinul îl furnizează armatei ucrainene, a luat foc în această vineri, 3 mai, scrie Le Figaro

Un incendiu impresionant a izbucnit vineri, 3 mai, într-o fabrică a companiei industriale Diehl Metal , a relatat ziarul german Bild . Incendiul din această fabrică a fost raportat și de cotidianul german Die Welt .

Dezastrul a mobilizat cel puţin 170 de pompieri într-o zonă industrială situată la vest de capitala Germaniei, strada Am Stichkanal din districtul Berlin-Lichtefelde, relatează jurnaliştii locali de la Berliner Zeitung . Într-un videoclip postat de redactorul-șef al Berliner Zeitung Tomasz Kurianowicz, putem vedea clar inițialele industriașului Diehl pe clădirile cuprinse de flăcări și fum negru gros.

Populația invitată să se adapostească

Vântul, care bate spre nord, face ca norii toxici să se ridice deasupra regiunii Berlin. Acestia ar putea conține în special acid sulfuric și acid cianhidric care au fost depozitate în fabrică, , potrivit purtătorului de cuvânt al pompierilor din Berlin Adrian Wanzel, citat de Bild . Clădirea a fost incendiată la cel puțin patru etaje și parțial s-a prăbușit. Pompierii intervin din exterior, cu costume de protecție specifice, a adăugat acesta.

Populația din Berlin a fost alertată la sfârșitul dimineții cu privire la răspândirea unui nor potențial periculos de fum toxic, iar o zonă mare din apropierea Berlinului a fost rugată să se adapostească în interior și să-și închidă ferestrele ermetic. Districtele afectate sunt Steglitz-Zehlendorf, Spandau și vestul Reinickendorf. Pompierii berlinezi au postat pe Twitter o hartă care arată zona în care este probabil să se răspândească acest fum, însoțită de instrucțiuni de siguranță adresate populației.

Producătorul sistemului IRIS-T furnizat Ucrainei

Industriastul Diehl se ocupă în special de fabricarea unui sistem de apărare antiaeriană, IRIS-T SLM, în centrul gândirii strategice a țărilor NATO din Europa, și pe care Germania îl livrează armatei ucrainene.

Potrivit site-ului de informații specializat Oryx, Germania a livrat deja Ucrainei 12 sisteme de rachete sol-aer IRIS-T SLM din octombrie 2022 și 22 de lansatoare de rachete. Acest sistem de apărare este, așadar, unul dintre cele care au fost furnizate în cele mai mari cantități de aliații occidentali ai Kievului.

Aceste baterii de rachete se află, de asemenea, în centrul proiectului european de scut antirachetă, numit European Sky Shield, condus de Germania și la care participă 19 țări, creând o bază pentru achiziționarea publică comună de sisteme de apărare antiaeriană pentru partenerii europeni. . În decembrie anul trecut, relatează agenția Euractiv , Slovenia a achiziționat două sisteme IRIS-T SLM, pentru o sumă de cel puțin 200 de milioane de euro, potrivit cotidianului sloven Delo.

Alte stiri din Externe

Ultima oră