Gazprom își creează propria companie militară privată

08 Feb 2023
Gazprom își creează propria companie militară privată

Potrivit unui document distribuit marți de Ministerul Ucrainean al Apărării, gigantul industriei ruse de gaze ar fi obținut acordul Moscovei pentru a-și fonda propria companie militară. Kievul denunță crearea unei armate private pe modelul miliției Wagner, scrie Libération.

După Wagner, apare o nouă miliție privată în Rusia? O notă rusească recuperată de serviciile ucrainene pare să indice unda verde dată de Moscova pentru crearea unei companii militare private în cadrul gigantului de gaz Gazprom, pe măsură ce luptele se intensifică în Est iar armata Kremlinului își pregătește ofensiva. Un document a fost distribuit în curând de Ministerul Apărării ucrainean pe rețelele lor de socializare.

Ordinul din 4 februarie 2023 este semnat de Mihail Mishustin, șeful guvernului Federației Ruse. Se bazează pe „Partea 1 a articolului 97 din Legea federală privind siguranța instalațiilor complexe de combustibil și energie” pentru a „acorda societății publice pe acțiuni Gazprom Neft dreptul de a înființa o organizație privată de siguranță”. Documentul stabilește că fondatorii organizației vor fi PJSC Gazprom Neft cu o cotă de 70% din capitalul social al organizației și compania de securitate privată Staff-Center cu o cotă de 30%”, precizează autoritățile ucrainene.

Interzise oficial, milițiile private există totuși în Rusia prin statut special. Astfel, grupul Wagner operează sub controlul Ministerului rus al Apărării. În cazul Gazprom, e altă poveste. După cum au menționat serviciile de informații ucrainene, crearea unei „organizații” militare este într-adevăr legală pentru companiile petroliere din Rusia. Astfel, companiilor din sector li se poate acorda în mod firesc dreptul de a crea o „organizație de securitate privată”.

Potrivit autorităților ucrainene, „cursa înarmărilor continuă în Federația Rusă între principalii jucători politici, care lucrează activ la crearea de armate private, precum SMP Wagner al lui Evgheni Prigojin”. 

Apărând luni într-un videoclip în care îl arată la bordul a ceea ce el prezintă ca un bombardier Su-24, Evgheni Prigojin, șeful grupului paramilitar rus Wagner a anunțat că a bombardat Bakhmut.

Trebuie remarcat faptul că se spune că o altă miliție este angajată activ în Ucraina, Compania Militară Privată Patriot (PMC) a ministrului rus al Apărării, Serghei Șoigu, care ar fi fost observată în Donbass.

Alte stiri din Externe

Ultima oră