Prigojin, șeful grupului Wagner din Rusia l-a provocat pe Zelensky la o luptă aeriană pentru Bakhmut (video)

07 Feb 2023
Prigojin, șeful grupului Wagner din Rusia l-a provocat pe Zelensky la o luptă aeriană pentru Bakhmut (video)

Evgheni Prigojin a susținut că s-a întors de la un bombardament al orasului Bakhmut într-un scurt videoclip difuzat pe Telegram. El  l-a provocat pe președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, la o luptă aeriana  pentru Bakhmut, scrie Le Figaro.

Într-un videoclip, omul de afaceri devenit comandant al războiului este echipat cu o cască și o mască de pilot în timp ce aeronava aterizează. 

Am aterizat, am bombardat Bakhmut, a spus Evgheni Prigojin în acest scurt videoclip difuzat pe Telegram de serviciul său de presă.

Evgheni Prigojin l-a provocat pe președintele ucrainean Volodymyr Zelensky, spunând că se va îmbarca marți pe un avion de luptă MiG-29. 

"Volodymyr Oleksandrovici [Zelensky], am aterizat. Am bombardat Bakhmut.

Mâine voi pilota un MiG-29. Dacă îți dorești, hai să ne întâlnim în cer. Dacă câștigi, iei Artyomovsk [Bakhmut]. Dacă nu, avansăm până la [râul] Dnipro."

Scurtul videoclip a fost lansat de serviciul de presă al lui Prigojin, care a spus că a fost filmat la bordul unui bombardier Su-24 operat de Wagner.

Wagner a fost clasificat drept organizație teroristă de către Ucraina

Acest videoclip este difuzat în ziua în care Parlamentul ucrainean a adoptat o rezoluție care descrie gruparea Wagner drept organizație teroristă, ai cărei mercenari luptă în prima linie alături de armata rusă. Ne pregătim să distrugem Wagner ca o componentă a terorismului internațional”, a declarat șeful administrației prezidențiale ucrainene, Andriy Yermak, pe Telegram.

Deputații ucraineni „au adoptat și o cerere către organizațiile internaționale și parlamentele privind recunoașterea companiilor militare private ruse ca organizații teroriste”, a declarat David Arakhamia, șeful fracțiunii prezidențiale din parlament.

Oamenii lui Wagner se află în special în ofensiva de la Bakhmout, pe care Moscova încearcă să o cucerească încă din vară, cu prețul unor pierderi grele de ambele părți și a unor mari distrugeri. Apărarea ucraineană acolo a fost slăbită de la recentele câștiguri teritoriale ale Rusiei, inclusiv în special orașul Soledar, mai la nord.

Volodymyr Zelensky a recunoscut sâmbătă că situația „se complicăpentru ucraineni în mai multe puncte de pe front, și în special la Bakhmut. Evgheni Prigojin a raportat duminică „lupte aprige” pentru fiecare stradă.

Alte stiri din Externe

Ultima oră