Fostul număr 1 mondial la șah este un adversar inflexibil al regimului lui Vladimir Putin. Și creează căi pentru a face din Rusia „un stat demn de încrederea restului lumii”, spune el într-un interviu pentru LeSoir
Fostul număr 1 mondial la șah este un adversar inflexibil al regimului lui Vladimir Putin. Și elaborează căi pentru a face din Rusia „un stat demn de încrederea restului lumii
Prenumele lui Garry Kasparov este o referire la președintele american Harry Truman. Pe vremea sovieticilor părinții lui au arătat o fantezie periculoasă, pentru că el s-a născut în 1963.
De atunci, Garry i-a făcut sa fie mândri de el. Deși a fost antrenat de Komsomol (Organizația de Tineret Comunist) și de școala comunistă de șah a lui Mihail Botvinnik, a devenit un liber cugetător Chiar înainte de a-l învinge într-un duel fratricid pe apărătorul fervent al regimului sovietic Anatoli Karpov pentru a deveni campion mondial în 1985, el a fost numărul unu în clasamentul mondial, și a rămas așa până la sfârșitul carierei, în 2005. Adică mai bine de 20 de ani petrecuti pe firmamentul jucătorilor de șah, și asta cu un număr record de puncte, care a fost depășit abia în 2013 de marele maestru Magnus Carlsen.
Când Vladimir Putin a ajuns la putere la începutul secolului, Kasparov a prezis – deoarece geniile de șah prevăd uneori mișcările adversarilor lor cu mult timp înainte – ce se va întâmpla cu Rusia sub domnia kagebistului. Și de la preluarea mandatului a fost un adversar inflexibil al regimului.
L-am întâlnit pe Kasparov la Varșovia, unde a fost invitat al turneului Grand Chess Tour Superbet Rapid & Blitz Poland 2022, care a avut loc la Muzeul Polin.
- Asistăm la sfârșitul regimului lui Putin?
Cred ca da. Sper oricum. Pentru că pentru prima dată iese la iveală slăbiciunea acestui regim. Istoria a arătat că dictaturile precum cea a Moscovei nu supraviețuiesc înfrângerilor militare. O victorie finală a Ucrainei – care pare probabilă – ar putea reprezenta o lovitură de moarte pentru Putin din punct de vedere geopolitic. Dacă la sancțiunile economice se adaugă o dezamăgire pe front, situația va deveni explozivă pentru el. Va rămâne fără numerar pentru a plăti armata, poliția și propaganda. Ar putea duce la căderea lui.
- Din moment ce ești atât de optimist, ce se va întâmpla după Putin?
Din păcate, nu am răspunsul la această întrebare. Dar în continuare cred că victoria Ucrainei și eliberarea Crimeei și a Sevastopolului vor oferi Rusiei șansa de a reveni la normal. Desigur, acest lucru nu este în niciun caz garantat, deoarece problema nu este doar a lui Putin, ci și a rădăcinilor sovietice și a tendinței imperialiste a Rusiei. Este o țară care trebuie să abandoneze o concepție expansionistă de lungă durată pentru a deveni un stat național. Poate că va pierde în amploare, de exemplu va fi amputat de Cecenia, Daghestan sau Tatarstan. Dar nu văd o problemă cu asta. Ar fi o nouă viziune, un nou început pentru Rusia. O întoarcere la rădăcinile europene și o abandonare a întregii moșteniri care provine de la Hoarda de Aur tătară. Pentru că Rusia înseamnă și vechi orașe tradiționale din nord aproape de Europa: Novgorod, Pskov. Astăzi, Moscova trebuie să întoarcă spatele istoriei sale. Cred că este singura modalitate de a merge mai departe. Este posibil ? Nu stiu.
Dar asta va depinde în mare măsură de voința politică a Occidentului. Și în special determinarea americanilor și a europenilor de a menține sancțiunile. Pentru a garanta schimbarea, ar trebui îndeplinite trei condiții: sancțiunile împotriva Rusiei nu trebuie ridicate înainte de eliberarea Ucrainei, Rusia trebuie să plătească despăgubiri pentru distrugerea acesteia și, în sfârșit, criminalii de război trebuie judecați. Dacă aceste condiții sunt îndeplinite, cred că o schimbare este posibilă.
- Societatea rusă este infestată de propagandă și idealuri imperialiste. Cum să o detoxifiezi?
O înfrângere militară ar fi într-adevăr o lovitură foarte, foarte, foarte dură. Tocmai asta ar putea constitui detoxifiantul despre care vorbesti. Rușii pot fi infectați, dar în cea mai mare parte așteaptă doar să vadă ce se va întâmpla. Mulți dintre ei nici măcar nu știu ce se întâmplă cu adevărat. Moscova, Sankt-Petersburg și celelalte orașe mari nu iau parte la conflict. Locuitorii lor nu sunt implicați. Sunt buriați, iakuti, locuitori ai republicii Tuva care pleacă la luptă – departe de casă, trimiși pe front pentru ca orașele să nu simtă războiul și pentru a ține țara sub controlul puterii.
Tocmai din acest motiv Putin nu ordonă o mobilizare generală, pentru că asta ar însemna că ar începe să recruteze tineri din orașe în armată. Opinia publică rusă poate să nu fie pregătită pentru asta. Pentru ea, ar reprezenta un șoc teribil dacă ar înțelege că războiul este pierdut. Putin se bucură de o anumită aură mitică, ca orice dictator. A fost sprijinit în pacificarea Ceceniei și, mai recent, în ocuparea Crimeei. Dar acum, în Crimeea, dezamăgirea este imensă și generală. Pierderea acestei regiuni ar putea provoca o schimbare, căderea ei. Nu știm ce va aduce sfârșitul acestui imperiu. Dar e putred înăuntru. Corupt. Armata rusă este slabă și incompetentă. Întregul sistem statal, social și politic este de același fel.
- Cum să lupți împotriva faptului că cleptocrații, oficialii corupți se agață de putere și refuză să renunțe?
Există milioane de ruși în străinătate care așteaptă o nouă deschidere din Rusia. Le-ar dori foarte mult să se întoarcă acolo și să lucreze pentru un stat complet renovat. Câți oficiali noi sunt necesari? Probabil în jur de 50.000. Așa că cred că nu ar fi greu să găsești 50.000 de oameni susceptibili de a deveni judecători, funcționari publici, miniștri. Și chiar dacă mulți ruși talentați fug din țară, în mod paradoxal, dă speranță.
- Și oligarhii? Ce să faci cu ei, din moment ce sunt un pilon al regimului?
Ar trebui să li se ceară să-și clarifice poziția în raport cu situația actuală. Unii dintre ei sunt strâns legate de regim. Dar alții consideră că este absolut necesar să scape de el. Majoritatea pierd mulți bani din cauza sancțiunilor. Cred că vor fi forțați să-și reverse o parte semnificativă din averea lor în Ucraina. Dar vor fi totuși bogați. Și cred că unii dintre ei înțeleg deja asta astăzi. Ucraina va avea nevoie de sute de miliarde de dolari, iar Rusia va trebui să plătească pentru război. Noua Rusie este o declarație care va defini atitudinea oligarhilor și a societății. Lucrez cu un grup de emigranți ale căror idei sunt asemănătoare cu ale mele, care vor să ofere tuturor rușilor șansa de a reconstrui țara atâta timp cât resping regimul printr-o simplă declarație. E ca la sportivi, vedete precum hocheiul Ovechkine sau șahista Kariakine. Nu ar trebui să fie o problemă: condamni războiul și pe Putin și poți juca oriunde vrei. Trebuie să acordăm această șansă sportivilor, pentru că nu cred în responsabilitatea colectivă. Sugerez cu tărie ca federațiile sportive internaționale să adopte acest tip de algoritm. Revenirea în Rusia: această condiție ar trebui aplicată și tuturor rușilor. Toată lumea trebuie să-l condamne pe Putin individual. Chiar și eu mă simt puțin vinovat, pentru că nu am făcut destul ca să-l opresc. Îl critic de zeci de ani, dar asta nu este suficient.
- Și ce se va întâmpla dacă rușii vor primi o a doua șansă?
Ei trebuie să facă o alegere. Astăzi ei trăiesc în Coreea de Nord și avem ocazia să creăm o Coreea de Sud.
- Ești jumătate armean, jumătate evreu, dar vorbești rusă și te consideri rus. Ai lua aceeași decizie astăzi dacă ai avea de ales?
Da, pentru că Rusia nu este doar Putin. Acum înțeleg cum s-au simțit Thomas Mann sau Marlène Dietrich în epoca nazistă. Au fost personalități eminente, dar nu au respins cultura germană. Au rămas germani. Și eu rămân rus. Rusa este prima limbă pe care am vorbit-o. Nu ne putem decide pur și simplu, așa, să ne abandonăm rădăcinile și cultura. Schimbarea Rusiei poate dura ani, poate generații. Dar în cele din urmă va deveni un stat demn de încrederea restului lumii. Unde oameni ca mine se pot simți bine.
- Visați că noul maestru al Kremlinului este președintele Kasparov?
Nu, nu visez la asta. Mă văd în alt rol. Vreau să ajut Rusia să iasă din această criză dramatică.