G7 împotriva Chinei: SUA si Europa se unesc trimițând mesaje dure împotriva Beijingului

21 Mai 2023
G7 împotriva Chinei: SUA si Europa se unesc trimițând mesaje dure împotriva Beijingului

Cele mai bogate democrații din lume găsesc o convergență largă cu privire la nevoia de a schimba tactura în confruntarea cu gigantul asiatic, scrie Politico

 China s-a confruntat sâmbătă cu o respingere puternică din partea Grupului celor Șapte țări din cauza pozițiilor sale cu privire la Rusia, Taiwan, hărțuirea comercială, monopolul economic și interferența internă, declarația liderilor G7 reflectând o convergență largă a SUA, Europa și Japonia privind nevoia de a schimba tactica.

Emisă în perioada sosirii președintelui ucrainean Volodimir Zelenski la Hiroshima, unde are loc summitul, declarația liderilor democrațiilor bogate din G7 a cerut Beijingului să facă mai mult pentru a opri războiul Rusiei împotriva Ucrainei.

„Solicităm Chinei să preseze Rusia să-și oprească agresiunea militară și să-și retragă imediat, complet și necondiționat trupele din Ucraina”, au spus liderii în declarație. „Încurajăm China să sprijine o pace cuprinzătoare, justă și durabilă bazată pe integritatea teritorială și pe principiile și scopurile Cartei ONU, inclusiv prin dialogul său direct cu Ucraina”.

În mod esențial, SUA și Europa - cei doi constituenți principali ai G7 - au ajuns la un set comun de mesaje despre China. Pentru Franța și Germania, în special, concentrarea lor pe o atitudine conciliantă față de China a fost reflectată în declarația finală, care a început secțiunea China prin declararea „Suntem pregătiți să construim relații constructive și stabile cu China”.

Accentul repetat al G7 pe „înlaturarea riscului nu decuplare” este un semn către abordarea UE față de China, deoarece țările membre europene se tem să întrerupă complet relațiile de afaceri cu Beijingul.

Mesajul cu privire la Taiwan a rămas aceeași în comparație cu declarațiile recente. „Reafirmăm importanța păcii și stabilității în strâmtoarea Taiwan, ca fiind indispensabile pentru securitate și prosperitate în comunitatea internațională”, se arată în declarație, adăugând că „nicio schimbare în pozițiile de bază” în ceea ce privește politica unică a Chinei.

Interferență domestică

În afară de Rusia, un alt element nou în acest an este menționarea ingerinței interne – despre care grupurile pentru drepturile omului spun că este o reflectare a preocupării tot mai mari cu privire la „posturile de poliție de peste mări” ale Chinei din alte țări. „Solicităm Chinei... să nu desfășoare activități de interferență menite să submineze securitatea și siguranța comunităților noastre, integritatea instituțiilor noastre democratice și prosperitatea noastră economică”, au spus liderii în declarația lor, citând Convenția de la Viena care reglementează politica diplomatică.

În ceea ce privește economia globală, ambele părți ale Atlanticului și Japonia văd acum nevoia de a schimba fundamental dinamica globală a globalizării economice, plasând securitatea în primul rând în considerațiile de politică.

„Abordările noastre politice nu sunt menite să dăuneze Chinei și nici nu încercăm să împiedicăm progresul și dezvoltarea economică a Chinei. O China în creștere care să respecte regulile internaționale ar fi de interes global”, au spus liderii G7 în declarație.

"Nu ne decuplăm sau ne întoarcem spre interior. În același timp, recunoaștem că reziliența economică necesită  înlăturarea riscului și diversificare. Vom lua măsuri, individual și colectiv, pentru a investi în propria noastră vitalitate economică. Vom reduce dependențele excesive în lanțuri de aprovizionare critice”, au spus aceștia.

O temă centrală este constrângerea economică, în care China a pedepsit o gamă largă de țări – de la Japonia și Australia până la Lituania și Coreea de Sud – în deceniul în care au apărut dezacordurile politice.

Țările G7 au lansat o nouă „platformă de coordonare a constrângerii economice” pentru a „crește evaluarea colectivă, pregătirea, descurajarea și răspunsul la constrângerea economică”, potrivit declarației. De asemenea, ei plănuiesc să se coordoneze cu alți parteneri pentru a continua activitatea în acest sens.

Apelul comun pentru diverse surse de minerale esențiale, deși se oprește înainte de a numi China, este considerat pe scară largă ca vizat împotriva superputerii asiatice care controlează, de exemplu, 70% din producția globală de pământuri rare. Țările G7 „sprijină comerțul deschis, echitabil, transparent, sigur, divers, durabil, trasabil, cu reguli și pe piață cu minerale esențiale” și „se opun practicilor de denaturare a pieței și politicilor monopoliste privind mineralele critice”, potrivit declarației.

De asemenea, ei promit să atingă obiectivul de a mobiliza până la 600 de miliarde de dolari în finanțare pentru infrastructura de calitate prin Parteneriatul pentru investiții în infrastructură globală, un rival al inițiativei Belt and Road a Chinei. „Vom mobiliza sectorul privat pentru o acțiune accelerată în acest scop”, au spus aceștia.

Într-o întâlnire bilaterală la Hiroshima, prim-ministrul britanic Rishi Sunak și președintele francez Emmanuel Macron „au salutat unitatea puternică de scop la G7 cu privire la... abordarea noastră colectivă față de amenințarea economică reprezentată de China”, a declarat un purtător de cuvânt al biroului Sunak.

Alte stiri din Externe

Ultima oră