Furtună solară „extremă”: aurore boreale sublime au luminat cerul

11 Mai 2024
Furtună solară „extremă”: aurore boreale sublime au luminat cerul

 Fenomenul este cauzat de o furtună solară de intensitate rară, scrie Le Figaro

Imaginile au inundat rețelele de socializare arătând cerul colorat în roz și violet. Un fenomen provocat de o furtună solară de intensitate rară, cea mai puternică din ultimii douăzeci de ani. „Soarele are un câmp magnetic complex care se poate manifesta la suprafață sub formă de pete, zone întunecate în care câmpul magnetic este puternic. Din când în când, la aceste sarcini, câmpul magnetic își va schimba configurația. Putem asista apoi la o erupție solară ”, a explicat Éric Lagadec, astrofizician la Observatorul  de oe Coasta Azur, Franța.

„Soarele urmează un ciclu de activitate de 10-13 ani. Următorul vârf este așteptat în 2025, așa că avem din ce în ce mai multe erupții. În timpul unei erupții, gazul (plasma) de la soare poate fi încălzit la 100 de milioane de grade.  Gazul fierbinte (plasma) și magnetic poate fi ejectat. În câteva zile, ajunge pe Pământ... creând aurore!”

„Aceste aurore se datorează interacțiunii dintre acest gaz încălzit și magnetic cu pământul, în special câmpul său magnetic la poli. Sunt mai ușor de observat în zonele apropiate de poli . Cu toate acestea, în timpul furtunilor solare, aceste aurore pot fi observate la alte latitudini: la tropice pentru marea furtună din 1859. Legenda spune că în acea noapte din septembrie 1859 a fost posibil să se citească ziarul în lumina aurorelor!”.

„Soarele urmează un ciclu de activitate de 10-13 ani. Următorul vârf este așteptat în 2025, așa că avem din ce în ce mai multe erupții. În timpul unei erupții, gazul (plasma) de la soare poate fi încălzit la 100 de milioane de grade. În timpul unei erupții, gazul (plasma) de la soare poate fi încălzit la 100 de milioane de grade. Gazul fierbinte (plasma) și magnetic poate fi ejectat. În câteva zile, ajunge pe Pământ... creând aurore!” 

O furtună solară „extremă” lovește Pământul

  • O furtună geomagnetică de nivel 5 pe o scară de 5 a fost observată pe Pământ vineri seara, o premieră din 2003. Sunt așteptate posibile întreruperi ale rețelelor electrice și ale sateliților, scrie Le Figaro

O furtună solară „extremă” , prima de acest nivel din 2003, a început să lovească Pământul vineri, 10 mai seara, generând aurore boreale impresionante, dar și teama autorităților de întreruperi ale rețelelor electrice și de comunicații. Condiții legate de o furtună geomagnetică de nivel 5, nivelul maxim pe scara utilizată, au fost observate vineri seară, a anunțat Agenția Americană de Observare a Oceanelor și Atmosferice (NOAA). „GPS , rețelele electrice, navele spațiale, navigația prin satelit și alte tehnologii pot fi afectate”, a adăugat agenția.

Această furtună este cauzată de sosirea pe Pământ a unei serii de ejecții de masă coronară de la Soare. Acestea sunt „ explozii de particule energetice și câmpuri magnetice care provin de la soare ”, a explicat Shawn Dahl, de la Centrul de predicție a vremii spațiale (SWPC), la o conferință de presă vineri după-amiază. Ultimul eveniment care a atins acest nivel 5 a fost în octombrie 2003, un episod poreclit „ furtunile de Halloween ”, a scris agenția. La acea vreme, au avut loc întreruperi de curent în Suedia , iar transformatoarele au fost avariate în Africa de Sud , a spus ea.

Furtuna este de așteptat să continue în weekend, cu ejecții suplimentare de masă coronală, a adăugat NOAA. Prima dintre aceste ejecții, una „ foarte puternică ”, a ajuns pe Pământ vineri în jurul orei 16:30 GMT. Soarele este în prezent aproape de activitatea sa maximă, conform unui ciclu care revine la fiecare 11 ani. Aceste ejecții de masă coronară - dintre care cel puțin șapte au fost observate îndreptate către Pământ - provin dintr-o pată solară de aproximativ 17 ori diametrul Pământului care se mișcă cu câteva sute de kilometri pe secundă.

Alte stiri din Externe

Ultima oră