Franța se confruntă cu criza lemnelor de foc pe fondul scumpirii prețurilor la energie

15 Dec 2022
Franța se confruntă cu criza lemnelor de foc pe fondul scumpirii prețurilor la energie

Europa se confruntă cu multiple crize: de la cea politică, lipsa leadershipului, războiul din Ucraina, creșterea prețurilor la gaze și energie electrică, penuria de materii prime, recesiunea iminentă duc la scenariul unui haos perfect.

Francezii au parte de o iarnă cu totul specială. Creșterea prețurilor la combustibili a dus la auto-impunerea de restrictii, în pofida temperaturilor care scad în fiecare zi. Pentru a economisi bani, mulți consumatori nu pornesc încălzirea și mai pun o haină în plus. Alții revin la sobele cu lemne. În plus, companiile solicită bani în plus pentru a face față cheltuielor.

Companiile franceze care livrează energie au cerut o creștere de cel puțin nouă la sută. Dacă acest lucru nu este posibil, ele cer să poată renunța la contracte. Motivul este creșterea prețurilor la energie și la materiile prime. Creșterea facturilor la gaz a fost cea care a determinat amânarea pornirii încălzirii. Pentru a se feri de frig, rezidenții poartă haine călduroase. Alții pun în funcțiune sobe cu lemne în anumite momente ale zilei.

Vânzător de lemne la Wissembourg, în apropiere de graniţa Franţei cu Germania, Christophe Glad face de 23 de ani această meserie însă anul acesta este unul deosebit. "Sunt tot timpul pe drum să fac livrări. Suntem obligaţi să raţionalizăm, să facem două şi chiar trei livrări pentru ca clienţii să poată să înceapă iarna", explică Christophe Glad care este şi preşedintele sindicatului comercianţilor de lemne de încălzire din Alsacia.

Mulţi din clienţii lui Christophe Glad sunt din Germania, unde speculaţiile cu lemne sunt importante. Dacă în Franţa preţul unui metru cub de lemn oscilează între 90 şi 100 de euro, faţă de 70 până la 80 de euro anterior, în Germania, unde dependenţa de gazele ruseşti este una puternică, poate ajunge până la 200 de euro.

"Sunt din ce în ce mai mulţi oameni care vor să facă economii iar folosirea lemnului drept principala modalitate de încălzire este energia cea mai ieftină", confirmă şi Laura Menrath, asistent administrativ la firma Moose, o companie specializată în producţia de sobe şi şeminee care are sediul la Vendenheim, în apropiere de Strasbourg.

 

Alte stiri din Externe

Ultima oră