FBI l-a arestat pe Jack Teixeira, în vârstă de 21 de ani, suspectat că se află în spatele scurgerii de documente confidențiale

14 Apr 2023
FBI l-a arestat pe Jack Teixeira, în vârstă de 21 de ani, suspectat că se află în spatele scurgerii de documente confidențiale

Un tânăr de 21 de ani a fost arestat joi în Statele Unite în cadrul anchetei privind scurgerea de documente confidențiale americane, caz care prezintă un risc „foarte grav” pentru securitatea națională, potrivit Pentagonului, scrie SudInfo.

Această arestare, filmată în direct de televiziunea americană, este punctul culminant al unei săptămâni de investigații asupra unuia dintre cele mai importante dosare de scurgere de documente clasificate din ultimii zece ani.

Suspectul, Jack Teixeira, angajat al Gărzii Naționale Aeriene, „a fost arestat fără incidente” în Dighton, un mic oraș rural la sud de Boston, a declarat ministrul Justiției, Merrick Garland, la o conferință de presă.

El ar putea apărea vineri în instanța din Massachusetts (nord-est), potrivit unei surse din cadrul Departamentului de Justiție.

Televiziunile au difuzat în mod repetat imagini aeriene care arată arestarea sa de către agenții forțelor de securitate.

Am putut vedea un bărbat, cu mâinile pe cap și purtând un tricou gri și pantaloni scurți roșii, retrăgându-se încet spre forțele armate de securitate înainte de a fi arestat, apoi escortat la un vehicul.

Biden „îngrijorat”

„Există o investigație completă în desfășurare (...) și ei se apropie” de rezultat, a declarat anterior președintele american Joe Biden, în timpul unei vizite în Irlanda. „Sunt îngrijorat că acest lucru s-a întâmplat”, a adăugat el.

Departamentul de Justiție al SUA a deschis o anchetă penală după ce documentele au apărut online, care detaliază opiniile Washingtonului cu privire la războiul din Ucraina și par să indice o strângere de informații despre aliații apropiați ai SUA, inclusiv Israelul și Coreea de Sud.

Washington Post a raportat miercuri că scurgerea a fost opera unui tânăr care lucra pe o bază militară, care și-a împărtășit informațiile pe un grup privat online de pe rețeaua de socializare DiscordSub pseudonimul „OG”, suspectul ar fi publicat luni de zile documente de la baza militară în care lucrează.

Două postări de pe pagina de Facebook a 102-a Aripa de Informații a Gărzii Naționale Aeriene din Massachusetts l-au menționat pe Jack Teixeira, inclusiv una din iulie 2022, care spunea că a fost promovat la Airman First Class.

Biroul Gărzii Naționale din SUA a declarat că Teixeira s-a înrolat în septembrie 2019 și este un specialist în IT și comunicații care a atins gradul de aviator de prima clasă -- al treilea cel mai scăzut pentru personalul înrolat al forțelor aeriene.

„OG” le-a cerut celorlalți membri ai grupului Discord să nu distribuie documentele, asigurându-se că nu are intenția de a fi denunțător, potrivit Washington Post. El a fost critic la adresa statului - al cărui „abuz de putere” l-a denunțat -, a poliției și a comunității de informații.

Grupul, format din aproximativ douăzeci de oameni, dintre care unii din Rusia și Ucraina, a fost format în 2020 în jurul pasiunii lor reciproce pentru arme de foc, echipament militar și religie.

Purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Karine Jean-Pierre, a declarat că Statele Unite examinează „implicațiile” scurgerii „pentru securitatea națională”.

De asemenea, Pentagonul a decis să restricționeze și mai mult accesul la acest tip de informații sensibile, a declarat Jean-Pierre presei în marginea călătoriei lui Joe Biden în Irlanda.

Purtătoarea de cuvânt a adăugat că guvernul SUA dorește ca rețelele de socializare să „evite să faciliteze” distribuirea unor astfel de materiale confidențiale, considerând că au „o responsabilitate față de utilizatorii lor și față de țară”.

Risc „foarte grav”

Un purtător de cuvânt al Discord a declarat pentru AFP că siguranța utilizatorilor săi este prioritatea platformei, asigurându-se că aceasta cooperează cu forțele de ordine.

Faptul că aceste documente circulă online reprezintă „un risc foarte grav pentru securitatea națională și are potențialul de a alimenta dezinformarea”, a declarat luni un purtător de cuvânt al Departamentului de Apărare al Statelor Unite, Chris Meagher.

Iar purtătorul de cuvânt al Pentagonului, Pat Ryder, a numit joi scurgerea drept „act criminal deliberat”.

Documentele postate online dezvăluie în special preocupările serviciilor de informații americane cu privire la viabilitatea unei contraofensive ucrainene împotriva forțelor ruse.

Un document analizat de AFP a exprimat, de asemenea, îngrijorarea SUA cu privire la capacitatea Ucrainei de a continua să se apere împotriva atacurilor ruse.

Zeci de fotografii ale acestor documente au fost transmise pe Discord, dar și pe Twitter și Telegram, unele circulând, fără îndoială, săptămâni, dacă nu luni, până să atragă atenția presei.

Cu toate acestea, autoritățile americane nu au confirmat public autenticitatea acestor documente postate online și nu a fost încă verificată independent.

Multe dintre aceste documente nu mai sunt disponibile pe site-urile pe care au apărut inițial.

Alte stiri din Externe

Ultima oră