FBI a percheziţionat casa lui Trump pentru a căuta documente privind armele nucleare

12 Aug 2022
FBI a percheziţionat casa lui Trump pentru a căuta documente privind armele nucleare

Prezența suspectată a unor astfel de documente ar putea explica de ce procurorul general al SUA a luat măsuri pentru a ordona agenților FBI să intre în casa unui fost președinte, scrie WashingtonPost

Documente clasificate referitoare la arme nucleare s-au numărat printre obiectele căutate de agenții FBI în cadrul unei percheziții în reședința fostului președinte Donald Trump în Florida, luni, potrivit unor surse apropiate anchetei.

Experții în informații clasificate au spus că căutarea neobișnuită subliniază îngrijorarea profundă a oficialilor guvernamentali cu privire la tipurile de informații despre care credeau că ar putea fi găsite la Clubul Mar-a-Lago al lui Trump și ar putea cădea în mâinile greșite.

Persoanele care au descris o parte din materialele pe care le căutau agenții au vorbit sub rezerva anonimatului pentru a discuta despre o anchetă în curs. Ei nu au oferit detalii suplimentare despre tipul de informații pe care agenții căutau, inclusiv dacă era vorba despre arme aparținând Statelor Unite sau unei alte națiuni. Nici nu au spus dacă astfel de documente au fost recuperate în cadrul perchezițiilor. Un purtător de cuvânt al lui Trump nu a răspuns unei solicitări de comentarii. Departamentul de Justiție și FBI au refuzat să comenteze.

Procurorul general Merrick Garland a declarat joi că nu poate discuta despre anchetă. Dar într-o declarație publică neobișnuită la Departamentul de Justiție, el a anunțat că a autorizat personal decizia de a solicita permisiunea instanței pentru un mandat de percheziție.

Garland a vorbit la câteva momente după ce avocații Departamentului de Justiție au depus o moțiune prin care căuta să desigileze mandatul de percheziție în acest caz, menționând că Trump a dezvăluit public percheziția la scurt timp după ce a avut loc.

„Interesul clar și puternic al publicului de a înțelege ce s-a întâmplat în aceste circumstanțe cântărește foarte mult în favoarea desigilării”, se spune în moțiune. „Aceasta fiind spuse, fostul președinte ar trebui să aibă ocazia să răspundă la această moțiune și să depună obiecții, inclusiv cu privire la orice „interes legitim de confidențialitate” sau potențialul altor „vătămări” dacă aceste materiale sunt făcute publice.”

Joi seara târziu Trump a declarat pe rețelele de socializare că a fost de acord că documentul ar trebui făcut public.

Materialul despre armele nucleare este deosebit de sensibil și de obicei limitat la un număr mic de oficiali guvernamentali, au spus experții. Publicarea detaliilor despre armele americane ar putea oferi o foaie de parcurs de informații pentru adversarii care doresc să construiască modalități de contracarare a acestor sisteme. Și alte țări ar putea considera expunerea secretelor lor nucleare ca o amenințare, au spus experții.

Un fost oficial al Departamentului de Justiție, care a supravegheat în trecut investigațiile privind scurgerile de informații clasificate, a spus că tipul de informații extrem de secrete descrise de persoanele familiarizate cu ancheta ar determina probabil autoritățile să încerce să se miște cât mai repede posibil pentru a recupera documente sensibile care ar putea cauza prejudicii grave securității SUA.

„Dacă este adevărat, ar sugera că materialul care se află ilegal în Mar-a-Lago ar fi fost clasificat la cel mai înalt nivel de clasificare”, a declarat David Laufman, fostul șef al secției de contrainformații a Departamentului de Justiție, care investighează scurgerile de informații clasificate. „Dacă FBI și Departamentul de Justiție ar crede că mai există materiale secrete la Mar-a-Lago, asta s-ar preta la o motivație mai mare de a recupera acel material cât mai repede posibil.”

Percheziția de luni a casei lui Trump de către agenții FBI a provocat furie politică, Trump și mulți dintre apărătorii săi republicani acuzând FBI că acționează motivat politic. Unii au amenințat agenția pe rețelele de socializare.

În declarația sa de joi, Garland a apărat acțiunea agenților FBI ca fiind „funcționari publici dedicați, patrioti” și a spus că nu va „rămâne în tăcere atunci când integritatea lor este atacată pe nedrept... În fiecare zi, ei protejează poporul american de crime violente, terorism și alte amenințări la adresa siguranța lor, apărând în același timp drepturile noastre civile. Ei fac acest lucru cu un mare sacrificiu personal și risc pentru ei înșiși. Sunt onorat să lucrez alături de ei.”

A fost prima apariție publică sau comentariu a lui Garland de când agenții au executat mandatul la Clubul Mar-a-Lago, luând aproximativ o duzină de cutii cu materiale după ce au deschis un seif și au intrat într-o zonă de depozitare cu lacăt. Căutarea a fost una dintre cele mai dramatice evoluții dintr-o cascadă de investigații juridice ale fostului președinte, dintre care câteva par să fie din ce în ce mai intense.

Ancheta privind manipularea necorespunzătoare a documentelor a început cu luni în urmă, când Administrația Națională a Arhivelor și Arhivelor a solicitat returnarea materialului dus la Mar-a-Lago de la Casa Albă. Cincisprezece cutii cu documente și articole, unele dintre ele marcate clasificate, au fost returnate la începutul acestui an. Ulterior, arhivele au cerut Departamentului de Justiție să investigheze.

Foști înalți oficiali ai serviciilor de informații au declarat în interviuri că, în timpul administrației Trump, informațiile foarte clasificate despre subiecte sensibile, inclusiv despre colectarea de informații despre Iran, au fost în mod obișnuit manipulate greșit. Un fost oficial a spus că informațiile cele mai clasificate au ajuns adesea în mâinile personalului care nu era autorizat să le citească.

Fostul oficial a mai spus că informațiile despre comunicațiile electronice interceptate, cum ar fi e-mailurile și apelurile telefonice ale liderilor străini - se numără printre tipurile de informații care ajung adesea la personal neautorizat. Astfel de interceptări sunt printre cele mai bine păzite secrete din cauza a ceea ce pot dezvălui despre modul în care Statele Unite au pătruns în guvernele străine.

O persoană familiarizată cu inventarul a 15 cutii luate de la Mar-a-Lago în ianuarie a indicat că în ele era inclus material de informații despre aceste comunicații secrete. Natura exactă a informațiilor a fost neclară.

În această primăvară, echipa lui Trump a primit o citație pentru marele juriu în legătură cu investigațiile documentelor, au confirmat joi pentru The Post două persoane familiare cu ancheta, care au vorbit sub condiția anonimatului. Anchetatorii au vizitat Mar-a-Lago în săptămânile următoare emiterii citației, iar echipa lui Trump a predat unele materiale.

Oameni familiari cu ancheta au spus că se concentrează asupra faptului dacă fostul președinte sau asistenții săi au reținut materiale secrete sau alte materiale guvernamentale care ar fi trebuit să fie returnate mai devreme în custodia guvernului. Oamenii au spus că, în timp ce autoritățile s-au angajat în luni de discuții pe acest subiect, unii oficiali au ajuns să suspecteze că echipa Trump nu a fost sinceră.

Se creaseră presiuni pentru ca Garland să spună ceva pentru ca publicul să înțeleagă de ce Departamentul de Justiție – și un judecător federal – au considerat că este necesar un pas extraordinar de a executa un mandat de percheziție la domiciliul unui fost președinte. Dar Garland a rămas cu practica sa de a nu discuta despre investigațiile în curs.

„A menține statul de drept înseamnă a aplica legea în mod egal, fără teamă sau favor”, a spus Garland joi. „Sub supravegherea mea, exact asta face Departamentul de Justiție.”

Trump și aliații săi au refuzat să împărtășească în mod public o copie a mandatului, chiar dacă ei și susținătorii lor au denunțat căutarea ca fiind ilegală și motivată politic.

Avocații fostului președinte pot răspunde la dosarul guvernului cu orice obiecții privind desigilarea mandatului, lăsând să decidă judecătorul care supraveghează cazul. Judecătorul a ordonat Departamentului de Justiție să discute cu avocații lui Trump și să alerteze instanța până la ora vineri la ora 15:00 dacă Trump se opune la desigilare.

Postarea lui Trump pe rețeaua de socializare, cu puțin timp înainte de miezul nopții, spunea că susține publicarea mandatului de percheziție și a listei obiectelor confiscate „chiar dacă acestea au fost întocmite de democrații de stânga radicali și de posibili viitori adversari politici, care au un interes puternic și puternic în a mă ataca.”

Declarația lui Trump a criticat ceea ce el a numit „armamentul politic fără precedent a forțelor de ordine”. El nu a abordat raportarea The Post conform căreia agenții ar fi căutat să recupereze documente clasificate despre armele nucleare din casa lui.

Dacă ar fi făcut public, mandatul ar dezvălui probabil o descriere generală a materialelor pe care agenții le căutau la Mar-a-Lago. O listă a inventarului pe care agenții l-au luat de pe proprietate ar fi, de asemenea, publicată. Detaliile ar putea fi însă limitate, mai ales dacă materialul colectat include documente clasificate.

Pe lângă amenințările împotriva forțelor de ordine și criticile de pe site-urile de socializare și din alte părți din această săptămână, furia din cauza mandatului de percheziție a condus la amenințări împotriva judecătorului care a aprobat cererea de mandat.

Asociația Ofițerilor de Poliție Federală – asociația profesională care reprezintă 31.000 de ofițeri și agenți federali de aplicare a legii – a declarat miercuri seară că agenții săi au primit „amenințări extreme de violență” în această săptămână.

„Toate forțele de ordine înțeleg că munca lor îi face o țintă pentru actorii criminali”, a scris președintele grupului, Larry Cosme. „Cu toate acestea, amenințările de violență motivate politic împotriva FBI în această săptămână sunt fără precedent în istoria recentă și absolut inacceptabile.”

Republicanii din preajma lui Trump au crezut inițial că percheziția l-ar putea ajuta din punct de vedere politic, dar acum se pregătesc pentru dezvăluiri care ar putea fi dăunătoare, a spus o persoană familiarizată cu chestiunea, vorbind sub condiția anonimatului pentru a discuta deliberările interne.

Alte stiri din Externe

Ultima oră