Fostul premier polonez explică într-un interviu pentru Le Figaro de ce partidul său „Lege și Justiție” i-ar putea lăsa pe conservatorii și reformiștii europeni în Parlament pentru a se alătura unui grup „Visegrad plus”
- LE FIGARO. - Ar putea partidul dumneavoastră Lege și Justiție să părăsească conservatorii și reformiștii europeni prezidați de Giorgia Meloni ?
Mateusz MORAWIECKI . -Este o opțiune. Dacă nu putem ajunge la un acord cu delegația italiană și alte delegații, avem posibilitatea de a forma un grup Visegrad Plus care să reunească partidele suveraniste din țările central-europene. Împărtășim aceleași idei. Când eram premier, Viktor Orban era în PPE, Peter Pellegrini la socialiști și Andrej Babis în Renew. Toți patru proveneam din familii politice diferite, dar am fost pe aceeași lungime de undă la 95% dintre subiecte. Geografia ne leagă puternic. Grupul Visegrad Plus ar putea ajunge la 25-30 de persoane, 45-50 de persoane dacă ne unim.
- Este luată decizia ta?
Ne aflăm în mijlocul discuțiilor și negocierilor cu conservatorii și reformiștii europeni cu privire la elementele critice ale programului: pactul privind migrația și azilul, lupta împotriva imigrației ilegale, securitatea la granița noastră de est cu Belarus, securitatea în raport cu războiul din Ucraina . Alte subiecte includ politica climatică și în ce măsură ar trebui să creștem cheltuielile în acest domeniu, mai degrabă decât să investim acești bani pentru securitate și inovare. Aceasta este o dilemă pentru noi. Celălalt nivel de discuții vizează pozițiile în cadrul grupului parlamentar. Am avut o întâlnire ieri, o să avem o alta luni. Grupurile Parlamentului European trebuie formate pe 4 iulie.
- Viktor Orban este aproape de președintele rus Vladimir Putin și torpilează sprijinul UE pentru Ucraina. Cum ați putea crea împreună un grup parlamentar?
Nu suntem de acord cu multe aspecte legate de Ucraina. A da Ucrainei cât mai multe arme cât mai repede posibil este poziția mea. Nu este cea a lui Viktor Orban. Suntem de acord să nu fim de acord. Și de fiecare dată când au existat neînțelegeri între mine și Viktor Orban, am putut să le rezolvăm pentru binele Ucrainei. Când eram prim-ministru, Viktor Orban nu a blocat niciodată ceea ce era important din punct de vedere material, de o importanță crucială pentru Ucraina. Dar îmi amintesc că țări precum Germania, Austria, Belgia și Italia au blocat sancțiunile.
- Giorgia Meloni a susținut pactul privind migrația și azilul, spre deosebire de partidul tău. Este aceasta o linie de eroare?
Problema imigrației constituie una dintre oasele dezbaterii dintre noi și delegația italiană a conservatorilor și reformiștilor europeni. Italienii au fost împotriva imigrației, apoi au acceptat pactul de migrație. Nu putem fi de acord cu asta. Pactul privind migrația este o adevărată invitație la imigrația ilegală. Dacă Uniunea Europeană vrea să decidă granițele noastre, asta înseamnă că nu mai suntem un stat suveran. Am avut exact aceleași poziții în iunie 2018 când am construit o coaliție de țări care s-au opus impunerii forțate a imigrației. Împreună cu Viktor Orban și Andrej Babis am reușit să întocmesc o prevedere în concluziile Consiliului European, potrivit căreia acceptarea migranților ilegali trebuie să se facă pe baza unui vot unanim. Nu dorim ca aceste politici să fie impuse Poloniei sau oricărui alt stat membru. Acesta este ceea ce ne leagă și de celelalte partide suveraniste din Europa de Est.
- Sunteți de acord cu Giorgia Meloni când compară marea coaliție centristă - care formează PPE, socialiști și liberali - cu o oligarhie?
Sunt pe deplin de acord cu ceea ce a spus ea. Există într-adevăr un sistem oligarhic în Europa. Vor să excludă alte grupuri politice. Aceasta este o abordare foarte proastă. Distribuția celor mai înalte poziții și a numeroaselor poziții influente nu ar trebui să fie atât de exclusivă. Ceea ce se aplică liderilor mainstream se aplică și Comisiei Europene și președintelui Comisiei Europene. Ar trebui să fie intermediari onești între diferite grupuri și țări. Ei nu sunt. Acesta este un eșec major care ar putea duce la o explozie a Uniunii Europene în următorii cinci sau zece ani.
- În 2019, Legea și Justiția au votat în favoarea Ursulei von der Leyen în timpul votului din Parlamentul European. Fratelli d'Italia de la Giorgia Meloni ar putea face același lucru în iulie. Ce crezi ?
În urmă cu cinci ani, Ursula von der Leyen a fost aleasă datorită voturilor a 25 de aleși din delegația noastră, care erau 27. Atunci am avut o experiență foarte proastă cu ea. În cadrul conservatorilor și reformiștilor europeni, ar trebui să reflectăm dacă este oportun să votăm în favoarea unei persoane care intenționează să preia puterea în centru, care recuperează competențe de la statele membre, care dorește să schimbe tratatele și să elimine dreptul de veto al statelor suverane. Acestea sunt planurile doamnei von der Leyen. Aceasta nu este direcția corectă. Franța și Polonia, ca și celelalte state membre, ar deveni regiuni ale Statelor Unite ale Europei. Ne opunem ferm.