Europarlamentar austriac, în război cu Guvernul: Vin în România să pun capăt defrișărilor ilegale de păduri

21 Apr 2018 | scris de Istvan Deak
Europarlamentar austriac, în război cu Guvernul: Vin în România să pun capăt defrișărilor ilegale de păduri

Este oficial. Distrugerile dramatice provocate în pădurile virgine care aparțin rezervațiilor naturale protejate încalcă legislația Uniunii Europene (UE). 

Europarlamentarul austriac Thomas Waitz s-a arătat încrezător că decizia defitinitivă a Curții Europene de Justiție în cazul distrugerilor rezervațiilor naturale din Bialowieza (Polonia) va avea efect și în alte state ale Uniunii Europene.

Curtea de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE) a decis marţi că Polonia a încălcat legislaţia europeană în domeniul mediului atunci când a aprobat defrişările masive la Bialowieza, urmaşa unor păduri ancestrale în Europa şi sit natural protejat.

Polonia a fost adusă în faţa CJUE de către Comisia Europeană după ce autorităţile de la Varşovia au autorizat activităţi de defrişare la Bialowieza care, ca una dintre ultimele păduri ancestrale din Europa, este protejată de legislaţia UE.

Ministerul Mediului polonez a declarat marţi că va respecta decizia CJUE. 

“Acum scrie negru pe alb. Defrișarea ultimelor păduri virgine din Europa este ilegală. Polonia trebuie să ia cunoștință de asta și să respecte în sfârșit legislația europeană”, se arată într-un comunicat remis de Waitz, către boarse-express.com.

Politicianul atrage atenția că aproape concomitent și departe de atenția opiniei publice europene se desfășoară distrugerea dramatică a pădurilor virgine din țara noastră.

“În România, unde se află aproape două treimi din pădurile virgine ale Europei, se defrișează de ani buni și sistematic parcuri naționale și alte rezervații naturale protejate, inclusiv zone aflate în patrimoniul UNESCO. Guvernul român permite distrugerea pădurilor virgine de dragul profitului. Ca și în cazul Bialowieza, acest lucru nu este doar o catastrofă națională, ci și o încălcare flagrantă a legislației europene. Nu o să mai tolerăm așa ceva”, a declarat Waitz, europarlamentar al ”Verzilor” în comisia pentru agricultură, licențiat la rândul său în silvicultură.

Pentru a pune presiune pe Guvernul român, Waitz a anunțat că va veni personal în România intr-o misiune de strângere de probe, împreună cu organizațiile non-guvernamentale EuroNatur și Agent Green.

“În luna mai vreau să mă conving singur de dimensiunea dezastrului. Dacă rapoartele se confirmă, atunci voi face tot ce îmi stă în putință pentru a demara o acțiune împotriva României pentru încălcarea acordului cu UE”, a încheiat Waitz. 

Alte stiri din Externe

Ultima oră