După ce Polonia a blocat importurile de cereale din Ucraina, au urmat altele din estul Europei, expunând limitele sprijinului regiunii, scrie Bloomberg
O linie economică crucială pentru Ucraina este pusă în pericol de guvernele est-europene care se confruntă cu limitele sprijinului public pentru Kiev, pe măsură ce războiul se întinde în al doilea an.
Nicăieri schimbarea nu este mai vie decât în Polonia, un aliat ferm al Ucrainei care a condus Uniunea Europeană în denunțarea invaziei ruse. Varșovia a emis o interdicție surpriză a importurilor de cereale din Ucraina, luna trecută, după săptămâni de proteste de stradă ale fermierilor polonezi din cauza excesului de cereale care a declanșat o prăbușire a prețurilor. Au urmat rapid restricții în Ungaria, Slovacia și Bulgaria.
Interdicția Poloniei a fost menită să asigure că solidaritatea cu Kievul nu îndepartează alegătorii, conform unui oficial familiarizat cu gândirea guvernului. Este o recunoaștere rară a anxietății crescânde în cadrul partidului de guvernământ, Lege și Justiție, că riscă să piardă o parte cheie a bazei sale cu șase luni înainte de alegerile care se anunță foarte strânse
Chiar dacă Lege și Justiție și-a menținut liderul în sondaje înainte de votul programat pentru octombrie, un peisaj fragmentat ar putea slăbi controlul partidului asupra puterii. De mult bastionul conservatorilor fermi catolici ai Poloniei, baza sa în mediul rural a fost crucială pentru succesul electoral de când partidul a ajuns la putere în 2015. Perspectiva de a lăsa fermierii furioși nu face parte dintr-o agendă câștigătoare, în timp ce oficialii sunt în campanie.
O schimbare care stimulează acțiunea este câștigul recent în sondajele de opinie a unei alianțe de extremă-dreapta, anti-Uniunea Europeană, Confederația, care a canalizat atenția publicului față de afluxul de refugiați ucraineni și de ajutoul militar nelimitat către Kiev.
Liderul Lege & Justiție, Jaroslaw Kaczynski – liderul de facto al Poloniei – a explicat temerile chiar dacă a dat o întorsătură pozitivă embargoului pe cereale, spunând că „decizia dură” va ajuta în cele din urmă Kievul.
„Nu este în interesul prietenilor noștri ca Polonia să fie scufundată într-o criză – și să vedem oameni venind la putere aici care vor schimba politica de sprijin radical pentru Ucraina”, a spus Kaczynski unei mulțimi, unii îmbrăcați în ținute tradiționale într-un auditoriul școlii luna trecută în satul Lyse din nord-estul Poloniei, la aproximativ 150 de kilometri (94 mile) nord de Varșovia.
Uniunea Europeană, care a reproșat mișcarea ca o posibilă încălcare a politicii comerciale a blocului, a încheiat de atunci un acord cu membrii estici care au impus interdicția, asigurând tranzitul mărfurilor către alte state membre. Acordul, la care și România a aderat, supune importurile – inclusiv grâu, porumb, rapiță, ulei de floarea soarelui și ulei de floarea soarelui – unui termen în iunie, termen care poate fi prelungit până la sfârșitul anului. Dar blocada rămâne pe loc.
Acțiunea unilaterală inițială a Poloniei a avut loc la puțin mai mult de o săptămână după ce președintele ucrainean Volodymyr Zelenskiy a sosit la Varșovia într-o vizită de stat pe 5 aprilie, o demonstrație a unității absolute în timp ce Kievul caută muniție și hardware. Președintele Poloniei, Andrzej Duda, a declarat într-un discurs că nimic nu-i va despărți pe cei doi vecini.
Dar embargoul pune Ucraina, care se confruntă deja cu un acord instabil cu Rusia pentru a permite transporturile din porturile Mării Negre, într-o criză - aproximativ 7% din exporturile sale de porumb și grâu au mers în Polonia în acest sezon.
Zelensky a denunțat restricțiile în timpul unui apel telefonic cu președintele Consiliului European, Charles Michel, și a cerut înlăturarea acestora.
„Restrângerea artificială și ilegală a comerțului cu Uniunea Europeană lovește Ucraina, rezistând agresiunii ruse, atât din punct de vedere economic, cât și politic”, a spus Zelensky.
Între timp, fermierii polonezi continuă să protesteze la punctele de trecere a frontierei, atacând inundația de cereale ucrainene care împinge prețurile în jos. Robert Winnicki, unul dintre liderii Confederației, s-a alăturat protestatarilor, punând vina pe Lege & Justiție pentru că au permis valul de produse „de calitate scăzută”.
„Fermierii polonezi suferă pentru că nu își pot vinde cerealele”, a spus Winnicki reporterilor după ce s-a întâlnit cu fermierii adunați la granița cu Ucraina, în satul Medyka, în martie. „Cerealele ucrainene sunt amestecate cu cele poloneze și, ca atare, sunt apoi vândute magazinelor, fabricilor, pentru consumul polonezilor.”
Scepticismul publicului se vede în unele sondaje. Aproximativ un sfert dintre persoanele chestionate într-un sondaj comandat de ziarul Rzeczpospolita înainte de primul an de război au spus că părerea lor despre refugiații ucraineni s-a înrăutățit în ultimele șase luni.
Lege & Justiție a condus principala platformă civică de opoziție, condusă de fostul președinte al Consiliului European Donald Tusk, cu 35% la 27%, potrivit unui sondaj Kantar din 14-19 aprilie. Ambele partide au castigat, respectiv, 5 puncte procentuale. Confederația s-a menținut constant la 7%, arată sondajul, în timp ce aproximativ 15% erau indeciși.
Guvernul polonez a răspuns vizavi de un inamic favorit, Comisia Europeană – cu care a avut un conflict continuu cu privire la standardele statului de drept – spunând că executivul UE nu a reușit să ajute fermierii.
Tusk a acuzat administrația că a îndepărtat vina în criză.
„Acum un an, mai aveam o șansă serioasă de a rezolva problema cerealelor ucrainene împreună cu UE într-un mod care ar fi ajutat Ucraina și nu ar fi amenințat interesele poloneze”, a declarat Tusk la un miting la Lipsko, estul Poloniei, luna trecută.