Euro falși, tipăriți pe bandă rulantă

03 Apr 2019 | scris de Bianca Maria Drug
Euro falși, tipăriți pe bandă rulantă

În Europa există un „stat invizibil”, la nord de Napoli, care nu are guvern, nu are frontiere clar stabilite, nu are bănci, dar tipăreşte bancnote euro.

False, în mod evident, dar reproduse atât de bine încât terorizează Banca Centrală Europeană şi toate forţele de poliţie internaţionale. Pe o rază de 20 de kilometri în jurul localităţii Giugliano se află cea mai mare concentraţie de tipografii de bani falşi de pe continent.

Peste jumătate dintre bancnotele şi monedele contrafăcute care circulă în statele membre ale zonei euro sunt produse în această zonă locuită de clanuri mafiote.

“Bancnotele confiscate reprezintă doar vârful aisbergului, cele care scapă verificărilor sunt mult mai multe”, a afirmat o sursă din cadrul Europol, potrivit Deutsche Welle. 

Cele mai multe bancnote false ajung în nordul Africii, în Colombia şi în Orientul Mijlociu. Integritatea monedei unice europene nu este ameninţată de cantitatea de banconte false, ci de calitatea banilor tipăriţi în tipografii ilicite.

Falsificatori fără preţ
Tipografii care ştiu să reproducă elementele de siguranţă ale banilor sunt puțini.

Pentru lumea interlopă ei reprezintă un adevărat capital. Dacă unul dintre aceștia acceptă să colaboreze cu grupările mafiote, nu va mai fi niciodată liber. Va fi controlat de respectivele grupări chiar şi în închisoare.

Camorra tolerează acest tip de activitate şi schimbă mari cantităţi de bancnote false cu traficanţii de cocaină columbieni.

Pentru a crea o reţea de bani falşi sunt necesare trei elemente. În primul rând, este nevoie de cineva care să finanţeze tipografia clandestină, această persoană devenind şi creierul afacerii.

Finanţatorul, de obicei un personaj mărunt din cadrul clanurilor Camorra, se ocupă de procurarea unei maşini tipografice offset la mâna a doua, de cumpărarea filigranului, cernelei speciale şi altor lucruri necesare.

În al doilea rând, este nevoie de un tipograf care să organizeze producţia propriu-zisă. În al treilea rând, este nevoie de distribuitor. Acesta este un om de încredere al iniţiatorului “afacerii”. Organizează un depozit departe de tipografie şi menţine contactele cu clienţii.

Reţeaua de distribuție este similară celor folosite pentru traficul de droguri. Transportul iniţial, de la distribuitor la traficantul care preia o cantitate mare, costă 10% din valoarea nominală a bancnotelor.

De aici sunt aprovizionaţi  traficanţii cu amănuntul, de la delincvenţii locali până la curierii internaţionali care duc valuta falsă în Spania, Belgia sau Lituania. 

Orice prilej este bun pentru a pune în circulaţie falsele bancnote euro
Chiar dacă jumătate din producţia de bancnote euro false provine din localitatea italiană Giugliano, adevăraţii “concurenţi” ai Napoli Group se află în zonele rurale din sudul Bulgariei şi la periferia Sofiei.

Aici, vechea tradiţie de copiere a dolarilor a făcut posibilă reproducerea bancnotei galbene de 200 de euro, de o calitate foarte bună.

În zona industrială din oraşul Varna, pe litoralul Mării Negre, Europol şi Secret Service din SUA au descoperit una dintre primele tipografii clandestine din lume capabilă să reproducă bancnota.

Ulterior, centrele de producţie au fost mutate în jurul oraşelor Plovdiv şi Haskovo, în sudul Bulgariei. 

Franţa şi Spania urmează după Italia în clasamentul banilor falşi, dar în aceste state sunt folosite, în 80% din cazuri, imprimante laser de ultimă generaţie, tehnologie care a deschis piaţa falsurilor chiar şi experţilor informatici. Urmează Polonia şi Bosnia.

Turcia şi Albania nu produc bani falşi, fiind zone de distribuţie. Cei mai eficienţi traficanţi de bancnote false din Europa sunt lituanienii, care au avut ideea creării unei reţele de distribuţie pe teritoriul naţional. 

Atenţie la falsificatorii chinezi
Potrivit fostului ministrulu bulgar de Interne, Ţvetan Ţvetanov, “falsificarea banilor devine o preocupare majoră pentru siguranţa financiară a zonei euro, deoarece bancnotele false inundă puața iar pedepsele pentru falsificatori nu sunt suficient de severe”, menționează publicația La Repubblica 

Reţeaua de distribuţie în afara Europei conduce, trecând prin Spania, în ţări unde se cunosc puţine despre euro. Este vorba mai ales de zone din Orientul Mijlociu, nordul Africii şi Europa de Est.

În Africa există bănci unde funcţionarii nu recunosc bancnotele euro false şi le schimbă în valuta locală. 

Chinezii par a nu se fi implicat până acum în falsificarea bancnotelor euro. Dar “s-a descoperit că hologramele folosite de falsificatorii bulgari pentru reproducerea bancnotei de 200 de euro erau realizate de infractori chinezi. Dacă vor începe şi chinezii să falsifice bancnote va fi o problemă pentru toţi” a precizat o sursă din cadrul Europol.

Alte stiri din Externe

Ultima oră