Bancnota de 500 euro a fost o adevărată „proscrisă” printre biletele de valoare europene. Indisponibilă la automatele bancare și refuzată de comercianți, bancnota a fost, în schimb,visul oricui, dar și favorita rețelelor de spălare de bani dintr-un motiv simplu, pentru că avea cea mai mare valoare dintre bancnotele europene.
Bancnota „Bin Laden”. Așa mai este cunoscută bancnota de 500 de euro, cea mai mare valoare de „cash” aflată în circulație sub sigla Băncii Centrale Europene.
Dar, pentru că s-a considerat că aceasta încurajează tranzacțiile ilicite, BCE a decis să nu mai tipărească o nouă emisiune a acestei bancnote.
De exemplu, serviciile de informații europene au demonstrat că o valiză cu un milion de euro, plină cu bancnote de 500 euro, cântărește numai 2,2 kilograme.
Asta nu înseamnă că respectivul bilet de bancă va rămâne fără putere circulatorie sau nu își va păstra valoarea.
Băncile centrale din zona euro au oprit de duminică emiterea bancnotei de 500 euro.
Dispariția ei este motivată de două obiective: lupta împotriva criminalității și încurajarea mijloacelor electronice de plată. O lume a plăților electronice îi face pe unii economiști să viseze chiar la o lume fără bani lichizi.
Pe lângă metodele de plată on line devenite tradiționale, se dezvoltă portofoliile electronice. Mai multe companii au creat aplicații de plăți electronice care sunt tot mai folosite de consumatori. Din dezvoltarea plăților electronice, toată lumea are de câștigat.
Hârtia de 500 a fost pusă în circulație în anul 2002. Cu două excepții, Germania și Austria vor emite bancnota de 500 euro până în luna aprilie a acestui an.
Conform studiilor Băncii Centrale Europene, la sfârșitul anului trecut, toate bancnotele de 500 euro reprezentau o valoare de 261 miliarde euro, adică 20% din valoarea totală a numerarului în circulație și 2,4% din totalul bancnotelor puse în circulație, se arată într-un articol publicat de cotidianul francez Les Echos.
Zona euro nu este singura care renunță la cupiurile mari ale bancnotelor. În Marea Britanie este imposibil să mai găsești pe piață o bancnotă mai mare de 50 de lire sterline. În Statele Unite, au fost retrase bancnotele mai mari de 100 dolari și se pune problema ca și bancnota de 100 dolari să fie scoasă de pe piață.