Erdogan găsește un țap ispășitor în alegerile din Turcia: persoanele LGBTQ+

13 Mai 2023
Erdogan găsește un țap ispășitor în alegerile din Turcia: persoanele LGBTQ+

Președintele dă vina pe persoanele LGBTQ+ pentru că subminează valorile familiei pentru a distrage atenția de la eșecurile partidului de guvernământ – în special asupra economiei, scrie Politico.

Pentru președintele Recep Tayyip Erdoğan, comunitatea LGBTQ+ din Turcia reprezintă „structuri deviante” și un „virus al ereziei”.

În perioada premergătoare alegerilor prea apropiate de duminică , el și-a intensificat invectivele împotriva homosexualității în timp ce încearcă să-și consolideze baza islamistă conservatoare . Aproape toate celelalte discursuri din campania electorală acuză opoziția că subminează valorile familiei și că se află în robia unor rețele LGBTQ+ improbabil de puternice – uneori cu indicii că sunt conduse de plătitori din străinătate.  

„Partidul AK nu a fost niciodată un susținător LGBT”, a spus Erdoğan la un miting recent de la Istanbul, referindu-se la partidul său de guvernare. „Credem în sfințenia familiei. Familia este sfântă.”

Adăugând o notă amenințătoare, a continuat : „Deci suntem gata să îngropăm acești susținători LGBT la urne?”

Într-o oarecare măsură, focalizarea homofobă a campaniei este ușor de explicat. Din ce în ce mai părăsit de susținătorii săi, Erdoğan trebuie să formeze parteneriate de coaliție cu islamiști mai extremiști la alegerile din acest an.

Dar chiar și așa, limbajul său pare o încercare de a distrage atenția de la cele mai presante afecțiuni ale țării - inclusiv o criză a costului vieții și o inflație arzătoare.   

Tactici de diversiune

Fulden Ergen, editorul Velvele.Net, o platformă de dezbatere online pentru drepturile LGBTQ+, a spus că a fost surprinsă de omniprezența propagandei lui Erdoğan împotriva comunității LGBTQ+ în campania din acest an.

Ea a considerat că atacurile au fost o încercare de a masca cât de puține răspunsuri la problemele profunde ale Turciei le are acum Partidul AK.

„Nu mă așteptam să fie atât de lipsiți de politici și să vorbească doar despre LGBTQI”, a spus ea. „Alianța nu mai are multe de oferit oamenilor”, a adăugat ea, referindu-se la coaliția conservatoare care îl susține pe președinte. „Nu știu cum să facă față crizei economice. Nu mai au nicio politică, văd această campanie ca pe o înfrângere.” 

Deși poate rămâne fără idei, Erdoğan ar putea câștiga. Și aceasta este acum o preocupare serioasă pentru persoanele LGBTQ+.

Viața este deja grea și s-ar putea înrăutăți semnificativ. Steagurile LGBTQ+ sunt interzise, ​​adunările sunt blocate în mod arbitrar de către guvern, iar participanții la paradele mândriei sunt atacați sau reținuți în mod regulat de poliție. Teama este că organizațiile lor ar putea deveni acum ilegale și – în cel mai rău caz – că legile care protejează familiile ar putea fi extinse pentru a interzice homosexualitatea însăși.

Activiștii spun că, dacă Erdogan rămâne la putere, violența ar putea urma discursului său instigator la ură.  

Unul dintre pericole este că guvernul său ar putea folosi legile de securitate pentru a restrânge relațiile homosexuale - ca parte a unei conspirații străine. Guvernul joacă pe percepția că „oamenii nu cred că LGBTI pot fi din Turcia”, a spus Ergen.  

Unul dintre cele mai mari eșecuri pentru femei și persoanele LGBTQ+ a fost retragerea Turciei din 2021 din Convenția de la Istanbul, numită în mod ironic, care are scopul de a preveni, urmări și elimina violența împotriva femeilor și de a promova egalitatea de gen. 

Violența domestică este o problemă gravă care ucide cel puțin o femeie în fiecare zi în Turcia. Potrivit datelor de la Monument Counter, un site web care comemorează femeile care și-au pierdut viața din cauza violenței domestice, 824 de femei au fost ucise doar în ultimii doi ani.

Paritatea de gen este un alt eșec în spectrul politic al țării. Potrivit Platformei Femeilor pentru Egalitate a țării, un grup de drepturi care urmărește candidații pe listele electorale ale diferitelor partide, doar 117 deputate urmează să fie alese în parlamentul cu 600 de locuri al Turciei.

„Am văzut mulți Erdogan în viața mea”

Zeynep Esmeray Özadikti, un activist pentru drepturile trans de 30 de ani, pare să fie o excepție de la această tendință. Ea este candidată pentru Partidul Muncitorilor din Turcia și prima femeie trans (barbat care se identifică femeie) deschis cu șanse mari de a ajunge în parlament. 

Într-o cafenea din Kurtuluş, un cartier din Istanbul în care există un număr semnificativ de alegători trans, Esmeray a declarat pentru POLITICO că, dacă va fi aleasă, va lupta pentru drepturile persoanelor LGBTQ+ împotriva discriminării, crimelor motivate de ură şi violenţei. „Primesc feedback foarte pozitiv de pe străzi”, a spus ea. „Dacă putem judeca uitându-ne pe străzi, atunci cu siguranță voi intra în parlament”.

Dacă Erdogan rămâne la putere, Esmeray crede că va duce țara într-o direcție mai conservatoare din punct de vedere religios, țintând chiar și la legea Sharia.

Ergen, editorul Velvele.net, a făcut ecou gândirea lui Esmeray. Ea se temea că articolul 10 din constituția Turciei – o parte a Cartei naționale care oferă o oarecare protecție vagă egalității de gen – ar putea fi falsificat, deschizând calea către o posibilă criminalizare a homosexualității. 

„Aceasta este frica mea cea mai mare”, spune ea. „Dacă vor câștiga, o vor face.”

Totuși, teama de Erdoğan nu înseamnă că comunitatea LGBTQ+ se simte complet protejată de opoziție, al cărei candidat Kemal Kılıçdaroğlu este lider în sondaje înaintea votului din primul tur de duminică.

Ergen crede că partidele de dreapta din cadrul alianței largi de opoziție ar putea, de asemenea, să facă lobby pentru a îngreuna viața grupurilor LGBTQ+. 

Kılıçdaroğlu însuși este destul de rezervat în remarcile sale LGBTQ+, știind că guvernul ar putea întoarce cu ușurință subiectul împotriva lui.

El este, totuși, angajat pe o traiectorie către normele UE. Când a fost întrebat de POLITICO poziția sa, el a spus: „Apărăm toate drepturile omului. Este datoria noastră comună să apărăm drepturile omului. Democrația o cere. Nu poți înstrăina oamenii în funcție de credințele, identitățile și stilurile lor de viață, trebuie să-i respecți pe toți.”

Atât Esmeray, cât și Ergen au considerat că prioritatea ar trebui să fie ca Turcia să returneze Convenția de la Istanbul pentru a consolida unele libertăți de bază.

Și ambii au considerat că populația Turciei era înaintea politicienilor săi.

„Sunt mai optimist în privința oamenilor, nu a partidelor politice”, a spus Ergen, care și-a bazat speranțele pe amploarea activităților societății civile din Turcia.  

Esmeray a adăugat: „Am văzut mulți Erdogan în viața mea. Dacă va câștiga, vom continua să luptăm. Dacă e vorba de asta, îl voi înfrunta și îi voi spune să mă omoare”.

Alte stiri din Externe

Ultima oră