Erdoğan: Am o „relație specială” cu Putin – și ea poate doar să crească

19 Mai 2023
Erdoğan: Am o „relație specială” cu Putin – și ea poate doar să crească

„Rusia și Turcia au nevoie una de alta în toate domeniile posibile”, spune președintele turc citat de Politico.

Turcia va sfida presiunea Occidentului și va continua să consolideze legăturile politice și economice cu Moscova, în ciuda invadării Ucrainei, a insistat președintele țării cu o săptămână înainte de a se confrunta cu alegătorii într-un tur de scrutin tensionat.

„Rusia și Turcia au nevoie una de cealaltă în toate domeniile posibil”, a declarat Erdoğan pentru CNN într-un interviu difuzat vineri, subliniind că propria „relație specială” cu președintele rus Putin se adâncește.

„Occidentul nu conduce o abordare foarte echilibrată – aveți nevoie de o abordare echilibrată față de o țară precum Rusia”, a spus Erdogan. „Nu suntem într-un punct în care am impune sancțiuni Rusiei așa cum a făcut Occidentul”.

În ciuda apartenenței țării la NATO, Ankara și-a intensificat legăturile economice cu Moscova de la începutul războiului, crescând importurile de petrol rusesc ieftin pus sub embargoul altor țări europene.

În timp ce furnizează Ucrainei asistență umanitară și dronele de atac Bayraktar fabricate pe plan intern, Turcia s-a poziționat ca o parte neutră în conflict, găzduind o serie de discuții între cele două părți.

Erdogan și-a jucat, de asemenea, rolul de mediator în acordul de cereale la Marea Neagră, acord recent reînnoit  care a permis livrărilor din porturile blocate ale Ucrainei să ajungă pe piața globală. Într-un discurs de miercuri, el a lăudat succesul acordului, descriindu-l pe Putin drept „prieten drag”.

Problema Rusiei a ajuns în prim-planul alegerilor prezidențiale din Turcia, după ce opozantul liberal-democrat al lui Erdogan, Kemal Kılıçdaroğlu, a acuzat săptămâna trecută Moscova că este responsabilă de conspirații și falsuri profunde menite să întoarcă alegătorii împotriva lui.

Întrucât niciunul dintre candidați nu a primit majoritatea necesară pentru a câștiga alegerile definitive duminica trecută, cei doi se vor înfrunta din nou weekendul viitor. Cu toate acestea, având în vedere că Erdoğan a atras mai mult de 49 la sută din voturi, Kılıçdaroğlu se confruntă cu o luptă dificilă pentru a întoarce situația față de titularul postului.

În interviul său pentru CNN, Erdoğan a sugerat că este puțin probabil să-și schimbe poziția de politică externă dacă va câștiga un nou mandat, spunând că opoziția sa față de cererea de aderare a Suediei la NATO va continua.

„Nu suntem pregătiți pentru Suedia în acest moment”, a susținut el, „pentru că o țară NATO ar trebui să aibă o poziție puternică când vine vorba de combaterea terorismului”.

Ankara a acuzat în mod repetat Stockholm că închide ochii cu privire la membrii grupărilor kurde în afara legii care trăiesc în exil în țară, cerând Stockholmului să extrădeze zeci de „terorişti” înapoi în Turcia, ca parte a unui acord privind aderarea sa la alianța militară transatlantică.

Alte stiri din Externe

Ultima oră