„Trebuie să fim uneori disuasivi și credibili față de adversarii noștri spunându-le: „dacă mergeți prea departe și dacă ne amenințați interesele, propria mea securitate, atunci nu exclud să intervin”, a explicat președintele francez sâmbătă, scrie Le Figaro.
În mod clar, lui Emmanuel Macron îi place să apară ca lider de război. În primul rând, la sfârșitul lunii februarie, a presupus că trimiterea de trupe franceze nu trebuie „exclusă” „dinamic” , pentru a găsi „ambiguitate strategică” . Ambiguitatea a fost oarecum înlăturată din The Economist pe 2 mai, când șeful statului a precizat condițiile pentru intrarea în război: „dacă rușii ar trece pe front, dacă ar fi avut o cerere ucraineană - ceea ce nu este cazul astăzi. - ar trebui să ne punem în mod legitim întrebarea .
Într-un videoclip, care arată ca un clip de campanie pentru a sprijini campania dificilă a candidatei Valérie Hayer la alegerile europene, președintele francez „a sperat că nu va trebui să mergem la război” . El a răspuns la o întrebare a unui utilizator de internet: „Vom merge la război?” . „Ucraina a fost atacată de Rusia și, la un moment dat, trebuie să putem descuraja Rusia să continue să avanseze. În Ucraina sunt în joc suveranitatea și integritatea teritorială a acestei țări. Dar statul de drept, regulile noastre comune, sunt și ele în joc. Și dacă lăsăm să se întâmple în Ucraina, e legea celor mai puternici. Și nu putem fi în siguranță, se întâmplă la 1.500 de kilometri de noi ”, a început el.
„Franța nu este o putere de război”
"Noi înșine ne-am pierde toată credibilitatea și securitatea făcând acest lucru. Deci, ne jucăm foarte mult cu viitorul și securitatea noastră în Ucraina. [...] Trebuie deci să livrăm mai multe echipamente ucrainenilor, dar trebuie să spunem și la un moment dat dacă rușii merg prea departe, noi toți europeni, trebuie să fim pregătiți să acționăm pentru a-i descuraja" a continuat Emmanuel Macron, în conformitate cu aceste declarații de câteva luni"
„Deci nu, sper din toată puterea mea că nu va trebui să mergem la război. Nu, Franța nu este o putere de război, ci o putere de pace. Dar da, dacă vrem să avem pace, trebuie să o protejăm. De aceea trebuie să ne înarmăm, și de aceea trebuie să fim disuasivi și credibili față de adversarii noștri uneori spunându-le: „dacă mergeți prea departe și dacă ne amenințați interesele, propria securitate, așa că nu exclud să intervin , ” a conchis el. Cu toate acestea, Emmanuel Macron nu a comentat recenta înaintare rusă de lângă Harkov.
Je réponds à vos questions sur l’Europe. pic.twitter.com/fT7AnXed6w
— Emmanuel Macron (@EmmanuelMacron) May 11, 2024