Un film de 90 de minute despre conducătoarea dinastiei macedonene Lagide a fost anunțat de arheologul egiptean Zahi Hawass. Va fi difuzat în aceeași zi cu seria de documentare Netflix care a fost acuzată de falsificare istorică, scrie LeFigaro.
Arheologul egiptean de renume Zahi Hawass, care încă poartă pălăria lui Indiana Jones, a anunțat lansarea unui documentar despre Cleopatra miercuri, în aceeași zi în care Netflix a difuzat un serial care a înfuriat mulți egipteni.
Filmul de o oră și jumătate este descris pe canalul de YouTube al regizorului Curtis Ryan Woodside ca spunând povestea „Cleopatrei adevărate”, deoarece alegerea Netflix de a-și prezenta Cleopatra cu o actriță de culoare stârnește timp de săptămâni reacții pasionate în Egipt și în jurul lumii.
„Cleopatra era neagră? În primul rând, nu am nimic împotriva oamenilor de culoare, dar expun faptele: uită-te la reginele macedonene, niciuna nu era neagră” , insistă Zahi Hawass în acest documentar.
Ministerul egiptean al Antichităților a preluat deja cazul, asigurând că Cleopatra are „piele albă și trăsături elene ”.
Rețelele de socializare și mass-media egiptene s-au aprins de îndată ce a fost difuzată publicitatea pentru Queen Cleopatra, produs de Jada Pinkett Smith pentru Netflix și prezentat ca „bazat pe reconstrucții și mărturie de specialitate” .
O petiție online, intitulată „Stop Cleopatra documentary on Netflix for historical tampering”, a strâns peste 40.000 de semnături. Și, într-o țară în care vocile cer ca Netflix să fie interzis pentru conținutul considerat ofensator pentru Egipt și „ valorile familiei sale”, deputatul Saboura al-Sayyed a cerut Parlamentului din nou să interzică platforma. În mod regulat, în Egipt, utilizatorii de internet și comentatorii denunță campanii, în principal din partea unor grupuri afro-americane, care susțin originea negru-africană a civilizației faraonice.
Cleopatra a aparținut dinastiei macedonene a Lagidelor, descendentă din generalul Ptolemeu, care a devenit rege al Egiptului în timpul împărțirii imperiului lui Alexandru cel Mare. Dacă legenda spune că regina născută în jurul anului 69 î.Hr. era de o mare frumusețe, aspectul ei și culoarea pielii rămân în mare măsură supuse interpretării.
În 2009, un documentar BBC susținea că ea ar avea sânge african, fără să trezească la fel de multă pasiune și tensiune.