Potrivit listei întocmita de „The Guardian”, capitalele europene își folosesc ingeniozitatea pentru a reduce consumul de energie electrică, scrie Le Point.
Sobrietate energetică în vremurile europene. Deși sezonul de vară nu s-a încheiat încă, cotidianul englez The Guardian a făcut o listă cu toate micile gesturi impuse în statele membre pentru a trece cât mai bine de sezonul de iarnă care urmează. Pentru a evita riscul unei opriri a furnizării de gaze rusești în următoarele săptămâni sau luni, aproape toți membrii Uniunii Europene cu excepția Ungariei au convenit să-și reducă consumul de gaze cu cel puțin 15%, în mod voluntar.
La câteva săptămâni după acest acord la nivel european, diferitele capitale europene intră în faza de aplicare. Primul exemplu, o reducere drastică a utilizării aerului condiționat în spațiile publice. În Grecia, Spania sau Italia, aparatele de aer conditionat nu mai pot fi pornite sub 27°C vara. Pentru iarna viitoare, Madrid plănuiește chiar să interzică încălzirea clădirilor deschise publicului dacă temperatura exterioară este peste 19°C. Această măsură ar trebui adăugată la alta, mai anecdotică: premierul socialist Pedro Sanchez le-a cerut angajaților să nu mai poarte cravate. Potrivit acestuia, această mică „schimbare” ar permite ca aerul condiționat să fie activat mai rar – o decizie al cărei impact nu este încă pe deplin stabilit.
Chiar și ceaiul tradițional irlandez este afectat
În Germania, sălile de sport vor trebui să se descurce cu apă rece pentru dușuri. Totodată, în spațiul public, fântânile vor fi închise noaptea, la fel și reflectoarele monumentelor naționale. Deoarece țara este un stat federal, economia de energie variază de la o regiune la alta. În Saxonia Inferioară, de exemplu, clădirile publice își vor putea activa caloriferele doar de la 1 octombrie la 31 martie 2023. Temperatura maximă poate fi 20°C dar nu mai mult. În cele din urmă, după ce cumpărătorii s-au repezit la încălzitoarele din supermarketuri, unele landuri germane au interzis pur și simplu toate aparatele de aer condiționat mobile și alte aparate de încălzire.
Deși Irlanda nu este direct afectată de planul economic european, unele gesturi civice sunt cerute populației. Astfel, guvernul irlandez invită oamenii să reducă viteza pe autostradă pentru a economisi combustibil, și a consuma mai puțin acasă. Distribuitorul național de energie electrică a dat chiar și câteva instrucțiuni pentru ceai... o adevărată tradiție națională.
„Nu umple ibricul. Dacă luați o pauză de ceai, fierbeți doar cu cantitatea de apă de care aveți nevoie”, solicită Electric Ireland. Cu toate acestea, din moment ce rețeaua irlandeză de alimentare cu gaz nu este conectată la alte țări europene, măsurile aprobate sau propuse de Bruxelles nu vor fi obligatorii.
În Franța unele măsuri au fost deja aplicate. Primul este cel al „aerului condiționat cu ușile închise”. Un decret este deja în vigoare la Paris și în alte câteva orașe mari. Măsura urmează să fie generalizată, potrivit unei decizii a Ministerului Tranziției Ecologice din iulie anul trecut. Pe lângă reducerea iluminatului în magazine, un alt stimulent a stârnit multe critici. Acela de a opri aparatele wi-fi și televizoarele noaptea sau când nu e nimeni în casă.