UE a aprobat reducerea cu 15% consumului de gaze cu unele excepții: doar Ungaria a votat împotrivă

26 Iul 2022
UE a aprobat reducerea cu 15% consumului de gaze cu unele excepții: doar Ungaria a votat împotrivă

Țările membre ale Uniunii Europene (UE) au ajuns marți la un acord pentru a-și reduce consumul de gaze cu 15% până în iarna viitoare, pe măsură ce perspectiva unei reduceri totale a aprovizionării rusești crește, scrie La Repubblica

 „Nu a fost o misiune imposibilă! Miniștrii [energiei reuniunii celor douăzeci și șapte de la Bruxelles] au ajuns la un acord politic pentru a reduce cererea de gaze în așteptarea iernii viitoare” , a declarat pe Twitter Cehia, care deține președinția rotativă a UE.

Planul face ca obiectivul de 15% să fie obligatoriu în caz de urgență – cum ar fi o întrerupere gravă a fluxurilor din Rusia – dar cu anumite excluderi pentru țările deosebit de vulnerabile sau cele care fac parte din rețeaua UE. 

Acordul la care au ajuns miniștrii energiei din UE confirmă reducerea cu 15% a gazelor, dar cu excepții pentru statele aflate în situații particulare. 

„Statele membre au convenit să reducă cererea de gaze cu 15% față de consumul mediu din ultimii cinci ani, între 1 august 2022 și 31 martie 2023, cu măsuri la alegere. Toate țările UE vor face partea lor pentru a realiza reducerile, Consiliul a specificat unele derogări și posibilități de a solicita o derogare de la obiectivul de reducere obligatoriu, pentru a reflecta situațiile particulare ale statelor membre și pentru a se asigura că reducerile de gaze sunt eficiente în creșterea siguranței aprovizionării în UE”, se arată într-o notă a Consiliului

Ungaria a fost singura țară care a votat împotriva regulilor, a scris ministrul de externe luxemburghez Claude Turmes pe Twitter .

În special, Consiliul a convenit că statele membre care nu sunt interconectate la rețelele de gaze ale altor state membre sunt scutite de reducerile obligatorii de gaze, deoarece nu ar putea elibera volume semnificative de conducte în beneficiul altor state membre. 

Statele membre ale căror rețele de electricitate nu sunt sincronizate cu sistemul electric european și sunt puternic dependente de gaze pentru producerea de energie electrică sunt, de asemenea, exceptate pentru a evita riscul unei crize de alimentare cu energie electrică.

În plus, statele membre pot solicita o derogare pentru a-și ajusta obligațiile de reducere a cererii dacă au interconexiuni limitate cu alte state membre și pot demonstra că capacitățile lor de export de interconexiuni sau infrastructurile naționale de GNL sunt utilizate pentru a redirecționa cel mai bine gazul către alte state membre.
Statele pot solicita o derogare dacă și-au depășit obiectivele de umplere a stocării de gaze, sunt puternic dependente de gaz ca materie primă pentru industriile critice sau dacă consumul lor de gaz a crescut cu cel puțin 8% în ultimul an față de media ultimii cinci ani.

Aceste noi reguli reprezintă „un pas fără precedent în solidaritatea europeană”, a declarat Sven Giegold, ministrul adjunct al economiei german. „Statele membre care nu importă gaz rusesc își arată sprijinul și se angajează să-și reducă consumul. Acest lucru nu s-a întâmplat niciodată înainte. »

Se așteaptă ca regulile să intre în legislația UE în zilele următoare.

 

Alte stiri din Externe

Ultima oră