Două avioane de luptă rusești și două elicoptere se prăbușesc lângă granița cu Ucraina

14 Mai 2023
Două avioane de luptă rusești și două elicoptere se prăbușesc lângă granița cu Ucraina

Agenția de știri guvernamentală rusă TASS relatează că un elicopter de luptă MI-8 și un avion de luptă SU-34 s-au prăbușit în regiunea Bryansk. Canalele Telegram din apropierea armatei ruse menționează 4 prăbușiri în total: două avioane și două elicoptere, scrie Le Figaro.

TASS, agenția de știri deținută de guvernul rus, a raportat sâmbătă că un elicopter de luptă MI-8 și un bombardier tactic rus Sukhoi Su-34 s-au prăbușit în regiunea de frontieră Bryansk, fără a menționa legătura dintre cele două accidente.

Videoclipurile postate pe rețelele de socializare au arătat mai întâi un elicopter militar explodând pe cer, înainte de a se prăbuși, în flăcări. Potrivit TASS, motorul aeronavei a luat foc în timpul zborului, deși utilizatorii de internet sugerează că a fost lovit de o rachetă. Agenția de presă citează un oficial al serviciilor de urgență din regiunea orașului Klințy (situat la 40 km de granița cu Ucraina), potrivit căruia accidentul ar fi provocat doi morți. Se pare că elicopterul s-a prăbușit în Klintsy. MI-8 este un elicopter multifuncțional folosit atât în ​​scopuri militare, cât și civile.

Potrivit guvernatorului regional, Alexandre Bogomaz, o femeie a fost internată și „cinci case avariate”, fără a oferi alte detalii.

Agenția TASS a mai raportat prăbușirea unui avion militar, un SU-34, în apropierea graniței cu Ucraina din aceeași regiune, fără a preciza de această dată bilanțul uman al accidentului și nici a oferi explicații asupra împrejurărilor acestui accident. La fața locului a fost trimisă o echipă de salvare rusă.

Potrivit mai multor canale Telegram reputate a fi apropiate de armata rusă (The Mash, Basa, 112), au fost de fapt 4 prăbușiri, cel al unui avion Su-34, al unui avion de luptă Su-35 și a două elicoptere MI-8. Aceste canale Telegram mai precizează că cele patru avioane se întorceau dintr-o misiune de luptă în Ucraina. Agenția Baza evocă 9 morți în total: cei trei membri ai echipajului fiecăruia dintre cele două elicoptere MI-8, cei doi piloți ai SU-34 și pilotul SU-35.

Cu toate acestea, aceste afirmații nu au fost negate sau confirmate de autoritățile competente - inclusiv de Ministerul rus al Apărării, care nu a comentat aceste incidente în acest stadiu. Autenticitatea videoclipurilor care circulă pe rețelele de socializare în care un elicopter ia foc în aer, vizibil lovit de un proiectil, nu a putut fi confirmată în mod independent.

Pe partea ucraineană, viceprim-ministrul Iryna Vereșciuk a salutat faptul că „rușii sunt foarte nefericiți astăzi”. „ Ii putem înțelege: doi avioane de vânătoare și două elicoptere mai puțin”, a adăugat ea, fără să spună mai multe. Justiția (…) și karma”, a declarat, la rândul său, pe Twitter Mykhaïlo Podoliak, consilier al președinției ucrainene, afirmând că cele patru mașini rusești urmau să lovească „ populația civilă din regiunea Cernihiv ”, în nordul Ucrainei. .

Regiunea Bryansk, care se învecinează cu Ucraina, a fost ținta unui bombardament ucrainean la sfârșitul lunii aprilie, care a ucis patru persoane, iar zona a fost recent ținta atacurilor cu drone și a sabotajului feroviar.

Alte stiri din Externe

Ultima oră