Donald Trump a fost găsit vinovat de agresiune sexuală de către tribunalul civil din New York: „Nu am absolut nicio idee cine este această femeie”

09 Mai 2023
Donald Trump a fost găsit vinovat de agresiune sexuală de către tribunalul civil din New York: „Nu am absolut nicio idee cine este această femeie”

„Acest verdict este o rușine”, a reacționat fostul președinte american, care va trebui să plătească despăgubiri de cinci milioane de dolari reclamantei, E. Jean Carroll, scrie Le Figaro.

Fostul președinte al Statelor Unite, Donald Trump, a fost găsit vinovat marți (9 mai) pentru „agresiunea sexuală” a unei femei în 1996 de către o instanță civilă din New York și va trebui să îi plătească despăgubiri de cinci milioane de dolari.

Cei nouă jurați au stabilit în unanimitate că Donald Trump nu a fost responsabil pentru un „viol”, așa cum a acuzat fostul editorialist de presă E. Jean Carroll, potrivit unui jurnalist AFP prezent în sala de judecată la Tribunalul Civil Federal din Manhattan. Juriul a decis, de asemenea, că Donald Trump ar trebui să-i plătească cinci milioane de dolari daune pentru această agresiune sexuală într-un magazin universal din New York în 1996 și pentru defăimare în urma dezvăluirii faptelor de către E. Jean Carroll în 2019.

"O rușine"

Acest verdict este o rușine”, a denunțat imediat fostul președinte american. Nu am absolut nicio idee cine este această femeie”, a spus el pe rețeaua sa de socializare Truth. Echipa sa de campanie a declarat într-o declarație că intenționează să facă recurs împotriva deciziei.

Reclamanta E. Jean Carroll, în vârstă de 79 de ani, a fost foarte mișcată și i-a îmbrățișat pe câțiva dintre avocații și anturajul ei care aveau lacrimi în ochi. Ea a părăsit, zâmbind, sub ochelarii de soare, tribunalul din Manhattan fără să facă o declarație și însoțită de credincioasa ei avocată Roberta Kaplan.

Procesul civil a durat două săptămâni și Donald Trump nu a venit să depună mărturie la tribunalul federal din Manhattan, prezidat de judecătorul Lewis Kaplan. Fostul chiriaș al Casei Albe (2017-2021), care intenționează să o câștige înapoi în 2024, a negat întotdeauna faptele.

Primele dezvăluiri în 2019

Imediat după ce juriul s-a retras să delibereze, avocata Kaplan a deplâns că Donald Trump a publicat o nouă postare pe rețeaua sa de socializare Truth Social, în timp ce judecătorul i-a cerut să se abțină de la a perturba dezbaterile interpuse de mass-media. Fostul președinte a susținut, în mod greșit, că nu a fost autorizat să ia cuvântul la acest proces, când judecătorul îl invitase să depună mărturie în nenumărate rânduri.

E. Jean Carroll făcuse primele dezvăluiri în 2019 într-o carte, unde îl acuza pentru prima dată pe Donald Trump, pe atunci președintele Statelor Unite. Ea depusese inițial o plângere pentru defăimare, pentru că el o acuzase că a mințit pentru a-și vinde cartea. Apoi, în noiembrie anul trecut, ea a depus un proces pentru viol, datorită unei noi legi a statului New York care permite presupuselor victime să dea în judecată în instanță civilă chiar și pentru fapte potențial prescrise.

Dacă nu există martori oculari care i-au văzut pe Donald Trump și E. Jean Carroll în urmă cu mai bine de 25 de ani printre rafturile magazinului, doi prieteni apropiați ai jurnalistei au confirmat în instanță că le-a mărturisit, la scurt timp după presupusele fapte, că ar fi fost „agresată” sau „atacată” de către omul de afaceri.

Alte două femei, printre cele care l-au acuzat pe Donald Trump de agresiune sexuală în trecut, au depus mărturie în fața juriului. Potrivit avocatei Kaplan, fostul președinte american ar fi procedat de fiecare dată după același „modus operandi”, cel pe care el însuși îl descrie într-un videoclip devenit celebru, unde îl auzim în 2005 lăudându-se că sărută și atinge femei după bunul plac

Alte stiri din Externe

Ultima oră