Dmitri Muratov: „Nu sancționați toți rușii fără discernământ!”

04 Mai 2022
Dmitri Muratov: „Nu sancționați toți rușii fără discernământ!”

Laureat al Premiului Nobel pentru Pace, editorul rus al „Novaya Gazeta” a vorbit marți de la Geneva. O privire întunecată asupra viitorului războiului din Ucraina, scrie radiodifuziunea elvețiană RTS

Începând cu anii 1990, un om a întruchipat în mod deosebit lupta pentru libertatea de exprimare în Rusia. Acesta este Dmitri Muratov, redactorul ziarului independent Novaya Gazeta. Aflat la Geneva, el explică pentru RTS că acest război creează o diviziune profundă în societatea rusă.

Premiul Nobel pentru Pace în 2021, Dmitri Mouratov se află în această săptămână la Geneva pentru a participa la prezentarea „Premiului Kofi Annan pentru curaj pentru caricaturiști de presă”, acordat marți de fundația elvețiană Freedom Cartoonists în cadrul unei ceremonii la Casa Păcii. 

Astăzi, mai mult ca niciodată, Dmitri Muratov este un om în pericol. La mijlocul lunii aprilie, a fost stropit cu vopsea roșie cu acetonă într-un tren din Rusia. Făptuitorul a fost eliberat fără a fi acuzat. Dar nu are nicio intenție să fugă din Rusia, în ciuda amenințărilor și atacurilor. El își pune problela în acești termeni: „Este greu să trăiești în patrie fără libertate, dar la fel de greu ar fi să trăiești în libertate fără patrie”.

Studiul societății ruse

În Rusia, ziarul său Novaya Gazeta - de la care șase jurnaliști au fost deja asasinați în total - și-a suspendat publicațiile până la sfârșitul războiului din cauza imposibilității de a-l acoperi liber. O parte din redacție continuă totuși să lucreze din Europa, condusă de redactorul adjunct. „A trebuit să încetăm să mai actualizăm site-ul, rețelele sociale și canalul nostru de Youtube”, se plânge Dmitri Mouratov.

Dar jurnalistul nu intenționează să tacă în fața invaziei Ucrainei. Deja anunță alte proiecte. „Ne gândim să facem un supliment închis al ziarului, care se va numi după prima silabă: NO”. Novaya Gazeta a studiat întotdeauna puterea, explică el, prin corupție sau război. Această linie se poate schimba puțin în noua versiune."

„Cu NO ne vom ocupa mai mult de societatea rusă. De ce susține în mare măsură puterea eternă a lui Vladimir Putin? De ce acceptă să i se dicteze? Așa că ne vom ocupa de studiul antropologic, dacă vreți, din mentalitatea societății ruse contemporane. Îmi pare rău că nu am făcut-o înainte."

Pentru că de acum înainte, jurnalistul vrea să fie interesat de împărțirea societății, care are loc între generații dar și între prieteni sau colegi, despre război. "Unii susțin operațiunea specială, alții spun că nu. NO, ca și titlul."

„Când tancurile au intrat în Cehoslovacia în 1968, șapte sau opt persoane au manifestat în Piața Roșie. În ultimul timp, am avut peste 17.000 de arestări pentru proteste împotriva războiului. Asta înseamnă că societatea, societatea civilă a crescut incredibil și că există opinii diferite în societate”, observă el.

Nu condamnați toți rușii
"Printre oamenii care consumă mass-media independentă sunt foarte puțini cei care susțin războiul. Dar ne dăm seama că oamenii care ascultă mass-media de stat sunt influențați complet de propagandă. Nu vor să poarte dialog. În rândul populației în vârstă, nu există mai mult interes pentru fapte, există doar opinii.”

Și diferența este în special între generații. "Tinerii cu vârste cuprinse între 18 și 30 de ani sunt conștienți că destinul lor este în pericol. Visele sunt amenințate, în timp ce generația de peste 60 este convinsă de propagandă. Este un decalaj care nu poate fi depășit", deplânge el. „Nu sunt aici să vă ofer optimism”, afirmă el.

Nu vreau ca oamenii să spună că toată țara mea este responsabilă pentru acest război. Nu este adevarat!"

Și potrivit jurnalistului militant, Kremlinul este „parțial conștient de acest lucru”. Purtătorul de cuvânt al său, Dmitri Peskov, a recunoscut că 25% din populație nu a susținut operațiunea din Ucraina. Aceasta reprezintă 30 de milioane de oameni care „nu pot face nimic”, își amintește Dmitri Mouratov. Rezistență există, din Rusia sau din străinătate, dar prețul este scump de plătit. Sancțiunile sociale și profesionale pentru cel mai mic cuvânt în contradicție sunt „absolut nemiloase”.

Prin urmare, el solicită să nu se atribuie responsabilitatea războiului din Ucraina asupra întregii populații ruse. "Nu este corect să spunem că Rusia are o responsabilitate colectivă. În ciuda tragediilor, în ciuda lui Bucha, trebuie să facem o diferență", a spus el. "Nu vreau ca oamenii să spună că toată țara mea este responsabilă pentru acest război, că toată lumea îl susține pe președinte. Nu este adevărat!"

Contra-puterea esențială a mass-media
Combativitatea sa în fața presiunii puterii ruse, Dmitri Muratov o datorează unei singure convingeri: libertatea de exprimare și a presei sunt toate antidoturi împotriva tiraniei și războiului. Citând propriul său discurs de la Oslo, el rezumă: „Lipsa libertății presei generează întotdeauna propagandă, propaganda este întotdeauna în slujba tiraniei, iar tirania merge întotdeauna la război”.

Și propaganda joacă un rol central în acest război. „Tehnicile de propagandă au fost testate de 20 de ani în societatea rusă. Și aceasta duce la război. Presa independentă este cea care îi împiedică pe politicieni să-și impună opinia. Acesta este ceea ce previne războiul”, spune el.

Discursul oficial folosește referințele la fascism, nazism, iar pentru mulți ruși parcă ar fi fost proiectați în trecut. De parcă nu s-ar lupta cu Ucraina, ci cu naziștii vremii. Potrivit lui Dmitri Muratov, această victorie sovietică din 1945 este sacră și pentru Vladimir Putin. Iar odată cu avansul NATO în estul Europei – contrar promisiunilor făcute Rusiei – „are impresia că îi este furată această victorie”. Astăzi, parcă ar fi vrut să o salveze.

Presa independentă îi împiedică pe politicieni să-și impună opinia. Acesta este ceea ce previne războiul!

„Astăzi, NATO a devenit, pentru propaganda lui Putin, un sinonim al promisiunii încălcate, al amenințării. Cred că mulți politicieni din lume au subestimat discursul lui Vladimir Putin de la Munchen. Aceste semnale nu au fost auzite de Occident. Putin era atunci doar un simplu președinte care se apropia de finalul mandatului său. Dar astăzi, el este un monarh, un președinte-rege care își poate realiza toate capriciile." Și eșecul acordurilor de la Minsk, în ciuda eforturilor ambelor părți, a fost un catalizator care a provocat războiul, crede el.

Vise spulberate de deschidere
Oricum, potrivit lui, viitorul țării sale este spulberat. Această invazie și consecințele ei marchează sfârșitul unei ere în Rusia, în special pentru tineri. „Pentru populația în vârstă, pentru persoanele care trăiesc din pensii sau care primesc un salariu mediocru, sancțiunile nu vor avea nicio consecință. Salariul mediu în Rusia este în jur de 420 de franci elvețieni. Majoritatea populației este deja la pământ”, își amintește el. Pe de altă parte, sancțiunile vor afecta grav viitorul tinerelor generații, în principal ale celor urbane. „Educație, studii, sănătate, creație artistică, libertate de exprimare, libertate pe internet."

Mii de resurse sunt blocate pe internet și este foarte posibil ca Youtube să-și trăiască ultimele săptămâni. Și acești tineri și-au legat viitorul de o planetă digitală, de o umanitate globală. Nu au vrut să cunoască granițe, își amintesc că Gorbaciov a terminat cu toate astea. El dăduse Rusia înapoi lumii, iar lumea înapoi Rusiei. A fost un mare proiect umanist. Iar tinerii au pierdut acel viitor”.

Dmitri Muratov se teme și de o lipsă de interes sau de respingere în Occident pentru cultura unei țări care, după această agresiune, nu mai este percepută la fel. "Lev Tolstoi nu a murit pe 7 noiembrie 1910, ci pe 24 februarie 2022. Înainte, toată lumea încerca să dezlege misterul sufletului rusesc. S-a terminat. Problema este soluționată. Nimeni nu mai e interesat."

Nicio victorie universală
Într-o perioadă în care Vladimir Putin ridică spectrul unui conflict mondial generalizat și când Occidentul își schimbă discursul si nu mai vorbește doar despre o încetare a focului, ci despre înfrângerea Rusiei, Dmitri Muratov amintește că cel mai important lucru pentru el este să salveze vieți. .

"Ce este victoria? Pentru Ucraina este una, pentru Rusia alta. Pentru restul lumii este încă altceva. Nu există o victorie universală și necondiționată. Dar până când toate părțile înțeleg ce pace le convine, avem absolut nevoie de o încetare a focului, coridoare umanitare, schimburi de prizonieri, returnare a cadavrelor”, speră el.

"Mă tem că generația actuală nu va putea rezolva întrebările cruciale care apar acum. Aceste întrebări pot trece generației următoare. Dar, între timp, războiul trebuie oprit."

Alte stiri din Externe

Ultima oră