Demisia lui Draghi văzută de Rusia; Medvedev: Boris, Draghi, cine va fi următorul?

15 Iul 2022
Demisia lui Draghi văzută de Rusia; Medvedev: Boris, Draghi, cine va fi următorul?

Fostului președinte rus și actual vicepreședinte al Consiliului de Securitate de la Moscova Dmitri Medvedev publică o postare sarcastică pe Telegram reprezentând cu o fotografie cu Mario Draghi, una cu Boris Johnson și una cu o siluetă neagră cu semn de întrebare, scrie La Repubblica

Dmitri Medvedev renunță de această dată la cuvinte. Fostul premier și președinte rus, acum numărul doi al puternicului Consiliu de Securitate, a publicat pe canalul său Telegram doar o combinație elocventă de imagini: fotografia premierului britanic Boris Johnson, cea a lui Mario Draghi și o a treia cu un semn de întrebare alb.

Este profeția auto-împlinită a lui Vladimir Putin. Vorbind la Forumul de la Sankt Petersburg de la sfârșitul lunii iunie, liderul de la Kremlin a prezis că diviziunile din societățile occidentale cauzate de reacția la sancțiunile lansate ca răspuns la ofensiva rusă în Ucraina vor duce „la un val de populism și la creșterea regimurilor extremeiste și a mișcărilor radicale, schimbări socio-economice grave, degradare și, în viitorul apropiat, o schimbare a elitelor”. La asta se așteaptă Moscova.

 Beglarjan, prezentatorul emisiunii Capital de pe frecvențele Radio Business Fm, precum și expert economic al postului de televiziune Rossija 24, comentând criza euro și a guvernului italian, a mers până la ipoteza despre alegeri anticipate chiar înainte de anunțul demisiei lui Mario Draghi.

„Alegerile se pot încheia cumva pentru că partidele care astăzi nu sunt la guvernare se bucură de o mare popularitate. De exemplu, o alianță între Liga lui Salvini și partidul lui Berlusconi, judecând după sondaje, are un sprijin puternic din partea oamenilor și poate învinge politicienii actuali, partidele care guvernează astăzi Italia”, a spus el cu oarecare satisfacție.

Aceeași satisfacție pe care în această dimineață, chiar înainte de sfârsitul crizei guvernului italian, a aratat-o în coloanele agenției de știri de stat Ria Novosti și editorialistul Pjotr ​​​​Akopov, analist geopolitic „în ochiul Kremlinului”.

Akopov a comentat despre ceea ce el a numit „criza conducerii occidentale”, începând cu uciderea lui Shinzo Abe, care nu mai este prim-ministru, dar încă „figura numărul unu în politica japoneză”, și demisia prim-ministrului britanic Boris Johnson, pentru a se muta la fracturile din cadrul coaliției guvernamentale italiene conduse de Draghi.

„Este clar că fiecare dintre țările G7 a avut propriile dificultăți politice interne, iar criza energetică nu a făcut decât să le mărească amploarea, dar nu este greu de observat că nu au trecut nici măcar cinci luni de la începerea operațiunii speciale ruse în Ucraina și în majoritatea marilor țări occidentale autoritățile au deja mari probleme”, a scris el. „Se pare că poziția guvernelor tuturor țărilor cheie G7 a devenit mai precară – iar lupta lor pentru Ucraina a jucat un rol semnificativ în asta. Nu lupta în sine, ci consecințele ei”.

Cine urmează, se întreabă acum Medvedev.

Alte stiri din Externe

Ultima oră