DEMERS URIAȘ în justiție. Șeful OLAF dă în judecată Comisia Europeană

01 Iun 2016 | scris de Veronica Micu
DEMERS URIAȘ în justiție. Șeful OLAF dă în judecată Comisia Europeană

Kessler a depus o plângere săptămâna trecutăla Tribunalul Uniunii Europene susținând că decizia Comisiei de a-i ridica imunitatea "îi pune în pericol independența, ca și pe cea a OLAF" și riscă "să creeze un precedent care ar putea afecta capacitatea de investigație a OLAF".

Potrivit politico.eu, este pentru prima dată când unui oficial al OLAF îi este ridicată imunitatea diplomatică.

"Am decis să aduc cazul în fața Curții Europene de Justiție. Acum, acesta este în mâinile judecătorilor europeni", a spus Kessler într-o conferință de presă, la Bruxelles.

Ridicarea imunității diplomatice a lui Kessler, fost procuror antimafia în Sicilia și director general al OLAF din 2011, a deschis calea audierii sale de către justiția belgiană.

În octombrie 2012, maltezul John Dalli fusese forțat să demisioneze de președintele Comisiei Europene la vremea respectivă, Jose Mauel Barroso, după acuzarea sa de către OLAF de presupus trafic de influență în domeniul industriei tutunului.

De atunci, John Dalli și-a clamat inocența, afirmând că a fost victima unui "complot urzit de Comisia și industria tutunului" într-un moment în care el se pregătea să înăsprească legislația împotriva tutunului și a depus o plângere cerând clarificarea condițiilor în care a fost acuzat de către OLAF.
Acest fapt a determinat justiția belgiană să ceară ridicarea imunității diplomatice a lui Giovanni Kessler pentru a-l putea audia.

Alte stiri din Externe

Ultima oră